Station Wijhe

Station Wijhe is een belangrijk spoorwegstation in de Nederlandse stad Wijhe, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 1 oktober 1867 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Wijhe, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Wijhe werd geopend op 1 oktober 1867 als onderdeel van de spoorlijn Zwolle – Almelo, die werd aangelegd door de Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 3e klasse, een standaardontwerp dat op meerdere stations in Nederland werd toegepast. In 1906 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1967 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw is ontworpen door architect Cees Douma en is kenmerkend voor de stationsarchitectuur uit die tijd.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1951 de spoorlijn geëlektrificeerd en werden er in de jaren ’70 en ’80 diverse aanpassingen gedaan aan de perrons en de sporen. In 2000 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuwe overkapping en een nieuwe fietsenstalling. In 2013 werd het stationsgebied opnieuw ingericht, met onder andere een nieuw parkeerterrein en een betere toegankelijkheid voor mindervaliden.

Ligging in de stad Wijhe

Station Wijhe is gelegen aan de westkant van de stad, op ongeveer 1 kilometer afstand van het centrum. Het station ligt aan de Stationsweg, een belangrijke verbindingsweg tussen het centrum van Wijhe en de omliggende dorpen en steden. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, bedrijventerreinen en landelijke gebieden. Het station is goed bereikbaar met de auto, de fiets en het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Wijhe wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de spoorlijn Zwolle – Enschede. Deze treinen rijden in een halfuursdienst en stoppen op alle tussengelegen stations. In de spitsuren rijden er extra treinen, waardoor er een kwartierdienst ontstaat. De treinen worden gereden met elektrische treinstellen van het type Flirt.

De belangrijkste bestemmingen die vanaf Station Wijhe bereikbaar zijn, zijn Zwolle, Deventer, Almelo en Enschede. In Zwolle en Deventer kan er overgestapt worden op diverse andere treinen naar bestemmingen in heel Nederland. Ook zijn er in Zwolle en Deventer aansluitingen op het regionale busvervoer, waardoor ook omliggende dorpen en steden goed bereikbaar zijn vanaf Station Wijhe.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Wijhe zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsweg, direct naast het station, bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is in 2013 opnieuw ingericht en biedt voldoende parkeerplaatsen voor reizigers die met de auto naar het station komen. Ook in de omliggende straten zijn er parkeermogelijkheden, al zijn deze beperkter en soms alleen voor vergunninghouders.

Fietsenstalling

Station Wijhe beschikt over een ruime fietsenstalling, die in 2000 is aangelegd. Deze fietsenstalling is gelegen aan de Stationsweg, direct naast het station. Er is voldoende ruimte om fietsen te stallen en er zijn ook enkele OV-fietsen beschikbaar voor verhuur. De fietsenstalling is gratis en onbewaakt, maar wordt wel regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de gemeente en de NS.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Wijhe zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsweg bevindt zich een cafetaria waar men terecht kan voor een snelle hap. Op ongeveer 1 kilometer afstand, in het centrum van Wijhe, zijn er diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier kan men terecht voor een uitgebreidere maaltijd, een drankje of om boodschappen te doen.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Wijhe zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. In het centrum van Wijhe bevindt zich een klein hotel met enkele kamers. Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en steden, zoals Zwolle en Deventer, diverse hotels en bed & breakfasts te vinden. Deze zijn goed bereikbaar met de trein vanaf Station Wijhe, waardoor het station een goede uitvalsbasis is voor een bezoek aan de regio.

Station Wijhe is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Overijssel en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor reizigers. Met een rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en diverse voorzieningen in de omgeving is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer in de regio.

Plaats een reactie