Station Winterswijk

Station Winterswijk is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Achterhoek, gelegen in de stad Winterswijk. Het station werd geopend op 24 juni 1878 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Winterswijk, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Winterswijk begint in 1878, toen het station werd geopend als onderdeel van de spoorlijn Zutphen – Winterswijk. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg-Maatschappij (NWS) en was bedoeld om de Achterhoek beter bereikbaar te maken. In de jaren daarna werden er nog meer spoorlijnen aangelegd die Winterswijk met andere steden verbonden, zoals de spoorlijn naar Doetinchem (geopend in 1885) en de spoorlijn naar Neede (geopend in 1884). Ook werd er een verbinding gemaakt met het Duitse spoorwegnet, door de aanleg van de spoorlijn naar Borken in 1880.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd het oorspronkelijke stationsgebouw in 1900 vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Eduard Cuypers. Dit gebouw is inmiddels een rijksmonument en is nog steeds in gebruik als stationsgebouw. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werden enkele spoorlijnen rondom Winterswijk gesloten, waardoor het belang van het station als spoorwegknooppunt afnam. Desondanks bleef het station een belangrijke rol spelen in het openbaar vervoer in de Achterhoek.

Ligging in de stad Winterswijk

Station Winterswijk is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en bezienswaardigheden. Het station ligt aan de Stationsstraat, die het centrum van Winterswijk verbindt met de omliggende wijken en dorpen. In de directe omgeving van het station zijn diverse bushaltes te vinden, waardoor het station ook goed bereikbaar is met het streekvervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Winterswijk wordt bediend door treinen van vervoerder Arriva. Er zijn twee treindiensten die het station aandoen:

  • De stoptrein Zutphen – Winterswijk, die elk uur rijdt en stopt op alle tussengelegen stations.
  • De stoptrein Arnhem – Winterswijk, die elk uur rijdt en stopt op alle tussengelegen stations.

Daarnaast is er op werkdagen een sneltreinverbinding tussen Arnhem en Winterswijk, die enkele keren per dag rijdt en alleen stopt op de grotere stations langs de route. In het weekend rijdt deze sneltrein niet.

Hoewel de spoorlijn naar Duitsland nog steeds bestaat, rijden er sinds 1989 geen reizigerstreinen meer tussen Winterswijk en Borken. Wel wordt de spoorlijn nog gebruikt voor goederenvervoer.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Winterswijk zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto te vinden. Aan de voorzijde van het station is een kleine parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse andere parkeerplaatsen en parkeergarages te vinden, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de parkeergarage aan de Spoorstraat en de parkeerplaats aan de Dingstraat.

Fietsenstalling

Station Winterswijk beschikt over een overdekte fietsenstalling, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station, naast de bushaltes. Daarnaast zijn er rondom het station diverse fietsklemmen te vinden, waar fietsen tijdelijk gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Winterswijk zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo zijn er enkele caf├ęs en restaurants gevestigd aan de Stationsstraat, op loopafstand van het station. Ook het centrum van Winterswijk, met een ruim aanbod aan winkels en horeca, is op loopafstand van het station gelegen.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts te vinden in de omgeving van Station Winterswijk, waardoor het station een goede uitvalsbasis is voor een bezoek aan de stad en de omliggende regio. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt zijn Hotel Restaurant Stad Munster, Hotel de Lindeboom en Hotel B&B Nieuw Beusink. Daarnaast zijn er in de omgeving van Winterswijk diverse vakantieparken en campings te vinden, voor wie liever in een natuurlijke omgeving verblijft.

Station Winterswijk is dus niet alleen een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de Achterhoek, maar ook een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad en de omliggende regio. Met diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en een ruim aanbod aan horeca en overnachtingsmogelijkheden in de buurt, is het station een prettige plek voor zowel reizigers als bezoekers van Winterswijk.

Plaats een reactie