Station Woerden

Station Woerden is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Utrecht en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de stad Woerden en de omliggende regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Woerden, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Woerden

De geschiedenis van Station Woerden gaat terug tot 21 mei 1855, toen het station werd geopend als onderdeel van de spoorlijn Utrecht – Rotterdam. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect K.H. van Brederode en had een eenvoudige, doch statige uitstraling. In de loop der jaren werd het station meerdere malen verbouwd en uitgebreid om aan de groeiende vraag naar vervoer te kunnen voldoen.

In 1911 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw ontwerp van architect G.W. van Heukelom. Dit gebouw had een opvallende, asymmetrische vorm en was voorzien van een grote overkapping die de perrons beschermde tegen de weersinvloeden. Het nieuwe station werd op 1 mei 1911 in gebruik genomen.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide de stad Woerden snel en nam ook het aantal reizigers op het station toe. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd het station opnieuw verbouwd en uitgebreid. De karakteristieke overkapping werd vervangen door een modernere constructie en er werden extra perrons aangelegd om het groeiende treinverkeer te kunnen verwerken.

In 2006 werd het station opnieuw grondig verbouwd. De stationshal werd gemoderniseerd en er werd een nieuwe fietsenstalling gerealiseerd. Ook werd het busstation verplaatst naar de voorzijde van het station, waardoor de bereikbaarheid van het station met het openbaar vervoer werd verbeterd.

Ligging in de stad Woerden

Station Woerden is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum, op loopafstand van de historische binnenstad. Het station is goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto en de fiets. Vanaf het station vertrekken diverse buslijnen naar verschillende bestemmingen in en rondom Woerden, waaronder het stadscentrum, de wijken Molenvliet en Snel & Polanen en de omliggende plaatsen zoals Harmelen, Kamerik en Zegveld.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt en er zijn diverse nieuwe voorzieningen gerealiseerd, zoals een modern busstation, een fietsenstalling en een parkeergarage. Ook zijn er diverse winkels, horecagelegenheden en hotels in de directe omgeving van het station te vinden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Woerden is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en er vertrekken en arriveren dagelijks vele treinen. Het station wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen, waardoor er goede verbindingen zijn met diverse bestemmingen in Nederland.

De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Woerden zijn:

  • Intercity Utrecht Centraal – Rotterdam Centraal
  • Intercity Utrecht Centraal – Den Haag Centraal
  • Sprinter Utrecht Centraal – Gouda – Rotterdam Centraal
  • Sprinter Utrecht Centraal – Gouda – Den Haag Centraal
  • Sprinter Utrecht Centraal – Gouda – Leiden Centraal

Daarnaast zijn er tijdens de spitsuren extra treinverbindingen beschikbaar, zoals de sprinter Woerden – Utrecht Centraal – Houten Castellum en de intercity Woerden – Utrecht Centraal – Amersfoort.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Woerden zijn diverse parkeermogelijkheden beschikbaar voor automobilisten. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Daarnaast is er een parkeergarage gelegen aan de noordzijde van het station, waar zowel kort- als langparkeerders terecht kunnen. Ook zijn er enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar.

Voor reizigers die gebruik willen maken van Park & Ride (P+R) faciliteiten, is er een P+R terrein gelegen aan de oostzijde van het station. Hier kunnen automobilisten tegen een gereduceerd tarief parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer verder reizen.

Fietsenstalling

Station Woerden beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen beschikbaar voor verhuur, waarmee reizigers eenvoudig en snel hun eindbestemming in Woerden of de omliggende regio kunnen bereiken.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Woerden zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. In de stationshal zelf bevinden zich een kiosk en een broodjeszaak, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle snack of een kop koffie. Aan de voorzijde van het station zijn enkele restaurants en cafés gevestigd, waaronder een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een eetcafé.

Op loopafstand van het station bevindt zich het stadscentrum van Woerden, waar een ruim aanbod aan winkels, restaurants en cafés te vinden is. Hier kunnen reizigers terecht voor een uitgebreide maaltijd, een gezellige borrel of een dagje winkelen.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Woerden te vinden, waardoor het station een geschikte uitvalsbasis is voor een bezoek aan de stad Woerden of de omliggende regio. Enkele hotels in de buurt van het station zijn:

  • Best Western City Hotel Woerden
  • Stadshotel Woerden
  • Van der Valk Hotel De Bilt – Utrecht
  • Hotel Abrona

Daarnaast zijn er diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen in de omgeving van Woerden te vinden, die een sfeervolle en persoonlijke overnachtingsmogelijkheid bieden.

Station Woerden is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en biedt reizigers uitstekende verbindingen met diverse bestemmingen in Nederland. Met de diverse voorzieningen, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, horecagelegenheden en hotels in de buurt, is het station een prettige en goed bereikbare locatie voor zowel reizigers als bezoekers van de stad Woerden.

Plaats een reactie