Station Wolfheze

Station Wolfheze is een spoorwegstation in het Gelderse dorp Wolfheze, gelegen aan de spoorlijn Utrecht – Arnhem. Het station werd geopend op 16 mei 1845 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Wolfheze, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Wolfheze gaat terug tot de 19e eeuw. In 1845 werd het station geopend als onderdeel van de Rhijnspoorweg, een spoorlijn die liep van Amsterdam naar Arnhem en later door naar Duitsland. Het station was in eerste instantie bedoeld als halte voor de lokale bevolking en voor reizigers die op doorreis waren naar andere bestemmingen in Nederland en Duitsland.

In de loop der jaren heeft het station verschillende veranderingen ondergaan. Zo werd in 1865 het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect K.H. van Brederode. Dit gebouw werd in 1911 opnieuw vervangen door een nieuw stationsgebouw, ontworpen door architect G.W. van Heukelom. Dit stationsgebouw is tot op heden nog steeds in gebruik.

Station Wolfheze heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad. Zo werd het station tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als uitvalsbasis voor Duitse troepen en werd het na de oorlog gebruikt als opvanglocatie voor geëvacueerde inwoners van Arnhem. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werd het station vooral gebruikt door forenzen die in de regio werkten.

Ligging in het dorp Wolfheze

Station Wolfheze is gelegen in het dorp Wolfheze, dat onderdeel is van de gemeente Renkum. Het dorp ligt in een bosrijke omgeving en is omringd door natuurgebieden zoals de Wolfhezerheide en het Renkums Beekdal. Het station ligt aan de zuidkant van het dorp, vlakbij de kruising van de spoorlijn met de provinciale weg N224.

De ligging van het station is gunstig voor reizigers die de omgeving willen verkennen. Zo zijn er verschillende wandel- en fietsroutes die langs het station lopen, waaronder het Klompenpad en het Veluwe Zwerfpad. Daarnaast is het station een goede uitvalsbasis voor bezoekers van het nabijgelegen Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Wolfheze wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee treinseries op het traject Utrecht – Arnhem, namelijk de Intercity en de Sprinter. De Intercity stopt niet op Station Wolfheze, maar de Sprinter doet dit wel. De Sprinter rijdt twee keer per uur in beide richtingen en stopt onderweg op alle tussengelegen stations.

Reizigers kunnen vanaf Station Wolfheze eenvoudig overstappen op andere treinen in de richting van Utrecht, Arnhem, Nijmegen, Ede-Wageningen en Tiel. Daarnaast zijn er goede aansluitingen op het regionale busvervoer, waardoor reizigers eenvoudig naar omliggende dorpen en steden kunnen reizen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Wolfheze zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de noordzijde van het station, aan de Wolfhezerweg, is een kleine parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Deze parkeerplaats biedt plaats aan ongeveer 20 auto’s en is vooral bedoeld voor reizigers die met de trein verder reizen.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station enkele parkeerplaatsen langs de openbare weg waar gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het in de spitsuren druk kan zijn en dat het soms lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Wolfheze beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de noordzijde van het station, aan de Wolfhezerweg. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietsklemmen aan de zuidzijde van het station, bij de ingang van het perron. Hier kunnen reizigers hun fiets ook gratis stallen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Wolfheze zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er aan de noordzijde van het station, aan de Wolfhezerweg, een café-restaurant gevestigd waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een lunch of een diner. Daarnaast is er in het dorp Wolfheze een kleine supermarkt waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen.

Op enkele kilometers afstand van het station, in de dorpen Oosterbeek en Doorwerth, zijn er meer horecagelegenheden en winkels te vinden. Reizigers kunnen hier terecht voor een uitgebreider aanbod aan restaurants, cafés en winkels.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Wolfheze zijn er verschillende hotels en bed & breakfasts te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Zo is er in het dorp Wolfheze zelf een hotel gevestigd, op loopafstand van het station. Dit hotel beschikt over comfortabele kamers en biedt verschillende faciliteiten, zoals een restaurant, een bar en een terras.

Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen, zoals Oosterbeek, Doorwerth en Heelsum, verschillende hotels en bed & breakfasts te vinden. Deze accommodaties variëren in prijs en comfort, waardoor er voor iedere reiziger een geschikte overnachtingsmogelijkheid te vinden is.

Station Wolfheze is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt verschillende faciliteiten en voorzieningen voor reizigers. Met zijn gunstige ligging in het dorp Wolfheze en de goede verbindingen met het openbaar vervoer is het station een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving en het bezoeken van omliggende dorpen en steden.

Plaats een reactie