Wormerveer

Wormerveer

Wormerveer is een dorp in de gemeente Zaanstad, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het dorp heeft ongeveer 12.000 inwoners en is gelegen aan de rivier de Zaan.

Geschiedenis

Wormerveer heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het dorp ontstond als een nederzetting aan de rivier de Zaan, die destijds een belangrijke handelsroute was. In de 17e en 18e eeuw groeide Wormerveer uit tot een belangrijk centrum van de Zaanse industrie, met name op het gebied van de houtbewerking en de scheepsbouw.

Bezienswaardigheden

Wormerveer heeft diverse bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo is er het historische centrum van het dorp, met diverse oude panden en monumenten. Ook de Zaanse Schans, een openluchtmuseum dat de Zaanse industrie van vroeger laat zien, is vlakbij Wormerveer gelegen.

Recreatie

Wormerveer is gelegen aan de rivier de Zaan en biedt daardoor diverse mogelijkheden voor recreatie op en rond het water. Zo zijn er diverse jachthavens en kan er gevaren worden met een bootje. Ook zijn er diverse wandel- en fietsroutes in de omgeving van Wormerveer.

Economie

Wormerveer heeft een diverse economie, met name gericht op de dienstverlening en de industrie. Zo zijn er diverse bedrijventerreinen gelegen in en rondom het dorp, waar onder andere productiebedrijven en groothandels gevestigd zijn.

Onderwijs

Wormerveer heeft diverse basisscholen en een middelbare school. Ook is er een vestiging van het Regio College gelegen in het dorp, waar diverse opleidingen worden aangeboden op het gebied van techniek, zorg en welzijn, en economie.

Verkeer en vervoer

Wormerveer is goed bereikbaar met de auto, via de A8 en de N203. Ook is er een treinstation gelegen in het dorp, waar diverse treinen stoppen richting Amsterdam, Alkmaar en Uitgeest.

Evenementen

Wormerveer kent diverse evenementen gedurende het jaar. Zo is er jaarlijks het Zaanse Industriemuseum, waar de geschiedenis van de Zaanse industrie centraal staat. Ook is er jaarlijks het Wormerveerse Vakantiespel, een evenement voor kinderen in de zomervakantie.

Conclusie

Wormerveer is een dorp met een rijke geschiedenis en diverse bezienswaardigheden. Het dorp biedt diverse mogelijkheden voor recreatie en heeft een diverse economie. Ook is Wormerveer goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Kortom, Wormerveer is een dorp dat zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Plaats een reactie