Station Zetten-Andelst

Station Zetten-Andelst is een spoorwegstation gelegen in de Gelderse plaatsen Zetten en Andelst, in de gemeente Overbetuwe. Het station werd geopend op 1 november 1882 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Zetten-Andelst, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Zetten-Andelst werd geopend op 1 november 1882 als onderdeel van de spoorlijn Elst – Dordrecht, ook wel bekend als de Betuwelijn. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) en was bedoeld om de verbinding tussen de steden in het westen en oosten van Nederland te verbeteren. Het station werd ontworpen door architect K.H. van Brederode, die verantwoordelijk was voor meerdere stationsgebouwen in Nederland.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd het oorspronkelijke stationsgebouw in 1973 gesloopt en vervangen door een nieuw, kleiner gebouw. In 2001 werd dit gebouw op zijn beurt weer gesloopt en vervangen door een eenvoudige abri. In 2012 werd het station gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd geplaatst.

Ligging in de stad Zetten-Andelst

Station Zetten-Andelst ligt aan de westelijke rand van Zetten en de oostelijke rand van Andelst, in de gemeente Overbetuwe. Het station ligt aan de spoorlijn Elst – Dordrecht en wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het station heeft twee perrons, die met elkaar verbonden zijn door middel van een voetgangersbrug. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein en een fietsenstalling.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Zetten-Andelst wordt bediend door stoptreinen van de NS. Deze treinen rijden op de spoorlijn Elst – Dordrecht en stoppen op alle tussengelegen stations. De treinen rijden in de richting van Elst en Arnhem Centraal, en in de richting van Tiel en Dordrecht. In de spits rijden er extra treinen tussen Arnhem Centraal en Tiel, waardoor er in de spits een kwartierdienst wordt aangeboden. Buiten de spits rijden de treinen twee keer per uur in beide richtingen.

Parkeermogelijkheden voor de auto

Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Dit parkeerterrein biedt plaats aan ongeveer 100 auto’s en is doorgaans voldoende om aan de parkeerbehoefte van de reizigers te voldoen. In de directe omgeving van het station zijn er geen andere parkeermogelijkheden voor de auto.

Fietsenstalling

Station Zetten-Andelst beschikt over een fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. De fietsenstalling is overdekt en voorzien van verlichting, waardoor het stallen van de fiets veilig en comfortabel is. In 2012 is de fietsenstalling gemoderniseerd en uitgebreid, waardoor er voldoende capaciteit is voor het stallen van fietsen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van het station zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een supermarkt, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele cafetaria’s en restaurants in de buurt, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle hap of een uitgebreide maaltijd. Het centrum van Zetten, met een ruimer aanbod aan winkels en horecagelegenheden, ligt op ongeveer 1 kilometer afstand van het station.

Hotels in de buurt

In de directe omgeving van het station zijn er geen hotels te vinden. Reizigers die op zoek zijn naar een overnachtingsmogelijkheid kunnen terecht in de nabijgelegen plaatsen Elst en Arnhem, waar diverse hotels en bed & breakfasts te vinden zijn. Deze accommodaties zijn goed bereikbaar met de trein vanaf Station Zetten-Andelst, waardoor ze een geschikte uitvalsbasis vormen voor reizigers die de regio willen verkennen.

Conclusie

Station Zetten-Andelst is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Overbetuwe. Het station heeft een rijke geschiedenis en is in de loop der jaren diverse keren gemoderniseerd en aangepast aan de wensen van de reizigers. Met goede parkeermogelijkheden voor de auto, een ruime fietsenstalling en diverse horecagelegenheden en winkels in de buurt, is het station een prettige plek voor reizigers om hun reis te beginnen of te eindigen. Hoewel er geen hotels in de directe omgeving van het station zijn, zijn er voldoende overnachtingsmogelijkheden in de nabijgelegen plaatsen Elst en Arnhem, die goed bereikbaar zijn met de trein vanaf Station Zetten-Andelst.

Plaats een reactie