Station Zevenaar

Station Zevenaar is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Gelderse stad Zevenaar, gelegen in de gemeente Zevenaar in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 15 februari 1856 en is sindsdien een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Zevenaar, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Zevenaar werd geopend op 15 februari 1856 als onderdeel van de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar, die werd aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Deze spoorlijn was bedoeld om de Achterhoek en het Ruhrgebied in Duitsland met elkaar te verbinden. In 1885 werd de spoorlijn doorgetrokken naar Arnhem, waardoor Zevenaar een belangrijk knooppunt werd tussen de spoorlijnen Arnhem – Oberhausen en Winterswijk – Zevenaar.

In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en aanpassingen ondergaan. Zo werd in 1914 het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect George Willem van Heukelom. Dit gebouw is inmiddels een rijksmonument. In 1951 werd de spoorlijn tussen Zevenaar en Winterswijk geëlektrificeerd, waardoor er elektrische treinen konden gaan rijden. In 1962 werd het emplacement van het station uitgebreid en gemoderniseerd, en in 1992 werd de spoorlijn tussen Zevenaar en Arnhem verdubbeld.

Ligging in de stad Zevenaar

Station Zevenaar is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad, op ongeveer 1 kilometer van het stadscentrum. Het station ligt aan de Stationsstraat, die het station verbindt met het centrum van Zevenaar. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, bedrijventerreinen en een aantal winkels en horecagelegenheden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Zevenaar wordt bediend door zowel stoptreinen als intercity’s. De volgende treinseries stoppen op station Zevenaar:

  • Serie 3000: Intercity Nijmegen – Roosendaal, met stops in onder andere Arnhem, Ede-Wageningen, Utrecht Centraal en Breda.
  • Serie 6900: Stoptrein Arnhem – Winterswijk, met stops in onder andere Didam, Wehl, Doetinchem en Varsseveld.
  • Serie 17000: Stoptrein Arnhem – Doetinchem, met stops in onder andere Westervoort, Duiven en Didam.

Daarnaast is station Zevenaar het begin- en eindpunt van de internationale treinverbinding tussen Nederland en Duitsland, de zogenaamde ICE International. Deze trein rijdt tussen Amsterdam Centraal en Frankfurt am Main, met stops in onder andere Utrecht Centraal, Arnhem, Oberhausen, Duisburg en Düsseldorf.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Zevenaar zijn diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, bevindt zich een parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Dit parkeerterrein is gratis en heeft geen maximale parkeerduur. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en woonwijken diverse parkeerplaatsen beschikbaar, al dan niet met een blauwe zone (maximale parkeerduur van 2 uur).

Fietsenstalling

Station Zevenaar beschikt over een overdekte fietsenstalling, gelegen aan de Stationsstraat. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er rondom het station diverse fietsklemmen en -rekken beschikbaar voor het stallen van fietsen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Zevenaar zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat bevinden zich onder andere een bakkerij, een snackbar en een Chinees-Indisch restaurant. In het stadscentrum van Zevenaar, op ongeveer 1 kilometer van het station, zijn diverse winkels, cafés en restaurants te vinden.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Zevenaar zijn enkele hotels en bed & breakfasts te vinden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Hotel De Luchte, gelegen op ongeveer 2 kilometer van het station, in het buitengebied van Zevenaar.
  • Bed & Breakfast De Pauwenhof, gelegen op ongeveer 2,5 kilometer van het station, in het buitengebied van Zevenaar.
  • Hotel Campanile Zevenaar, gelegen op ongeveer 3 kilometer van het station, aan de snelweg A12.

Daarnaast zijn er in de nabijgelegen stad Arnhem diverse hotels en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden, op ongeveer 15 minuten reistijd met de trein vanaf station Zevenaar.

Conclusie

Station Zevenaar is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Gelderse stad Zevenaar, met een rijke geschiedenis en diverse voorzieningen voor reizigers. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als de fiets, en in de directe omgeving zijn diverse horecagelegenheden, winkels en overnachtingsmogelijkheden te vinden. Kortom, station Zevenaar is een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de regio en biedt reizigers diverse mogelijkheden voor een aangenaam verblijf in de stad Zevenaar.

Plaats een reactie