Station Zoetermeer

Station Zoetermeer is een belangrijk knooppunt in de stad Zoetermeer, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 22 mei 1977 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling en groei van de stad. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Zoetermeer gaat terug tot de jaren ’70 van de vorige eeuw. Zoetermeer was destijds een snelgroeiende stad en er was behoefte aan een goede verbinding met de omliggende steden, zoals Den Haag en Rotterdam. In 1977 werd het station geopend als onderdeel van de Zoetermeer Stadslijn, een voorstadsspoorlijn die de stad verbond met Den Haag. De lijn werd geëxploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en maakte gebruik van Sprinter-treinstellen.

In de jaren ’90 werd besloten om de Zoetermeer Stadslijn om te bouwen tot een lightrailverbinding, als onderdeel van het project RandstadRail. Dit project had als doel om het openbaar vervoer in de Randstad te verbeteren en beter op elkaar aan te laten sluiten. In 2006 werd de ombouw van de Zoetermeer Stadslijn voltooid en ging het station verder als onderdeel van RandstadRail. Sindsdien wordt het station bediend door lightrailvoertuigen van de RET en HTM.

Ligging in de stad Zoetermeer

Station Zoetermeer is gelegen in het centrum van de stad, aan de zuidkant van het Stadshart. Het station ligt op loopafstand van diverse voorzieningen, zoals winkels, horeca en culturele instellingen. Ook het stadhuis van Zoetermeer en het politiebureau zijn op korte afstand van het station te vinden. Door de centrale ligging is het station goed bereikbaar voor zowel inwoners van Zoetermeer als bezoekers van buiten de stad.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Zoetermeer wordt bediend door twee RandstadRail-lijnen: lijn 3 en lijn 4. Lijn 3 verbindt Zoetermeer met Den Haag Centraal en heeft een frequentie van vier keer per uur. Lijn 4 verbindt Zoetermeer met Den Haag Laan van NOI en heeft eveneens een frequentie van vier keer per uur. Beide lijnen worden geëxploiteerd door de HTM.

Daarnaast is er ook een NS-station in Zoetermeer, genaamd Zoetermeer Oost. Dit station ligt aan de spoorlijn Gouda – Den Haag en wordt bediend door Sprinters van de NS. Vanaf Zoetermeer Oost zijn er directe verbindingen met Gouda, Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Zoetermeer zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er in het Stadshart diverse parkeergarages waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de parkeergarages Stadhuis, Driekant en Grote Markt.

Voor reizigers die gebruikmaken van de P+R-voorzieningen is er de mogelijkheid om te parkeren bij Station Zoetermeer Oost. Hier zijn ruim 200 gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Vanaf dit station kan men eenvoudig overstappen op de RandstadRail of de NS-trein naar de gewenste bestemming.

Fietsenstalling

Bij Station Zoetermeer is er een bewaakte fietsenstalling aanwezig. Deze stalling is gelegen aan de noordzijde van het station en biedt plaats aan ruim 1.000 fietsen. De stalling is geopend van maandag tot en met vrijdag van 7.00 uur tot 19.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Buiten deze openingstijden kunnen fietsen worden gestald in de onbewaakte fietsenrekken rondom het station.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Zoetermeer zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station bevindt zich het Stadshart, een groot winkelgebied met een breed aanbod aan winkels, restaurants en cafés. Enkele voorbeelden van horecagelegenheden in de buurt van het station zijn La Cubanita, De Beren en Happy Italy.

Daarnaast zijn er in het Stadshart diverse supermarkten, zoals Albert Heijn, Jumbo en Lidl, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Ook zijn er diverse speciaalzaken, zoals bakkers, slagers en groenteboeren, te vinden in de omgeving van het station.

Hotels in de buurt

Voor reizigers die op zoek zijn naar een overnachtingsmogelijkheid in de buurt van Station Zoetermeer zijn er diverse hotels en bed & breakfasts beschikbaar. Enkele voorbeelden van hotels in de omgeving zijn het Golden Tulip Zoetermeer-Den Haag, Bastion Hotel Zoetermeer en NH Zoetermeer. Deze hotels zijn allemaal gelegen op korte afstand van het station en bieden diverse faciliteiten, zoals gratis wifi, parkeergelegenheid en ontbijtservice.

Naast hotels zijn er ook enkele bed & breakfasts te vinden in de omgeving van het station. Deze kleinschalige accommodaties bieden vaak een persoonlijke en huiselijke sfeer en zijn een goed alternatief voor de grotere hotels.

Station Zoetermeer is dus een belangrijk knooppunt in de stad Zoetermeer en biedt diverse voorzieningen voor reizigers en bezoekers. Met een goede verbinding naar omliggende steden, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, horeca, winkels en overnachtingsmogelijkheden is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de stad.

Plaats een reactie