Station Zuidbroek

Station Zuidbroek is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Groningen, gelegen in het dorp Zuidbroek. Het station werd geopend op 1 mei 1868 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Zuidbroek, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Zuidbroek werd geopend op 1 mei 1868 als onderdeel van de spoorlijn Harlingen – Nieuweschans, aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (MESS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type Waterstaat, ontworpen door architect Karel Hendrik van Brederode. In 1893 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type Sneek, ontworpen door architect Eduard Cuypers. Dit gebouw is in 1974 gesloopt en vervangen door een eenvoudig, functioneel gebouw.

In 1910 werd de spoorlijn Zuidbroek – Veendam geopend, waardoor het station een belangrijk knooppunt werd in de regio. In 1953 werd de spoorlijn naar Veendam gesloten voor personenvervoer, maar in 2011 werd deze lijn weer heropend als onderdeel van de STAR (Stichting Stadskanaal Rail), een toeristische spoorlijn met historische stoom- en dieseltreinen.

Ligging in het dorp Zuidbroek

Station Zuidbroek ligt aan de oostkant van het dorp, aan de Spoorstraat. Het station is goed bereikbaar vanuit het dorp en de omliggende regio, zowel met de auto als met de fiets. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Zuidbroek, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook de nabijgelegen plaatsen Muntendam, Meeden en Veendam zijn goed bereikbaar vanaf het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Zuidbroek wordt bediend door de treinen van Arriva, die op de trajecten Groningen – Leer (Ostfriesl) en Groningen – Veendam rijden. Er is een halfuursdienst op beide trajecten, waardoor er elk kwartier een trein vertrekt of aankomt op het station. De treinen naar Leer (Ostfriesl) rijden via Winschoten en Bad Nieuweschans, terwijl de treinen naar Veendam via Muntendam en Meeden rijden.

Daarnaast is er op zondagen en feestdagen in de zomermaanden een toeristische stoomtrein van de STAR, die rijdt tussen Stadskanaal en Veendam, met een tussenstop op station Zuidbroek.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van station Zuidbroek zijn er voldoende parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Spoorstraat, direct naast het station, is een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 50 auto’s. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse parkeerplaatsen langs de openbare weg, waar gratis geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Op station Zuidbroek is een overdekte fietsenstalling aanwezig, waar reizigers gratis gebruik van kunnen maken. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het stationsgebouw. Daarnaast zijn er enkele fietsklemmen aanwezig op het stationsplein, voor reizigers die hun fiets kort willen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Zuidbroek zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Spoorstraat, op loopafstand van het station, zijn een snackbar en een Chinees-Indisch restaurant gevestigd. In het centrum van Zuidbroek, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn diverse winkels te vinden, waaronder een supermarkt, een bakker, een slager en een drogisterij.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van station Zuidbroek, waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer van het station ligt Hotel Hulsebos, een kleinschalig hotel met 10 kamers. Daarnaast zijn er enkele bed & breakfasts in de omgeving, zoals B&B De Koffiepot en B&B De Oude Gevel. In de nabijgelegen plaatsen Muntendam en Veendam zijn ook diverse overnachtingsmogelijkheden te vinden.

Station Zuidbroek is een belangrijk knooppunt in de provincie Groningen en biedt reizigers diverse voorzieningen en goede verbindingen met de omliggende regio. Met de aanwezigheid van parkeergelegenheid, een fietsenstalling, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden is het station een prettige plek voor reizigers om te vertrekken of aan te komen.

Plaats een reactie