Station Zuidhorn

Station Zuidhorn is een spoorwegstation in de Nederlandse provincie Groningen, gelegen in het dorp Zuidhorn. Het station werd geopend op 1 juni 1866 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Zuidhorn, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Zuidhorn werd geopend op 1 juni 1866 als onderdeel van de spoorlijn Harlingen – Nieuweschans, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (MESS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 4e klasse en werd ontworpen door architect Karel Hendrik van Brederode. In 1893 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een goederenloods. In 1973 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en verbeteringen aan het station en de spoorlijn doorgevoerd. Zo werd in 1951 de spoorlijn geëlektrificeerd en in 2003 werd het station voorzien van een nieuw perron en een voetgangersbrug. In 2017 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en de fietsenstalling werd uitgebreid.

Ligging in de stad Zuidhorn

Station Zuidhorn ligt aan de westkant van het dorp Zuidhorn, op ongeveer 10 minuten lopen van het centrum. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en te voet. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt, met onder andere de aanleg van een nieuw busstation en een verbeterde infrastructuur voor auto’s en fietsers.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Zuidhorn wordt bediend door de treinen van Arriva, die op de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden rijden. Er vertrekken en arriveren twee treinen per uur in beide richtingen. De trein naar Groningen doet er ongeveer 12 minuten over, terwijl de trein naar Leeuwarden er ongeveer 45 minuten over doet. In de spitsuren rijden er extra treinen tussen Groningen en Zuidhorn.

Naast de reguliere treindiensten is er ook een aantal keer per jaar een stoomtrein te bewonderen op station Zuidhorn, als onderdeel van evenementen zoals de Stoomtreindagen en de Sinterklaas Express.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Zuidhorn zijn er voldoende parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsweg, direct naast het station, is een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving nog enkele kleinere parkeerterreinen en parkeerplaatsen langs de straat. Het is ook mogelijk om te parkeren in het centrum van Zuidhorn, op ongeveer 10 minuten lopen van het station.

Fietsenstalling

Station Zuidhorn beschikt over een ruime fietsenstalling, die in 2017 is uitgebreid en gemoderniseerd. Er is plaats voor ongeveer 600 fietsen, zowel in de overdekte stalling als op het buitenterrein. De fietsenstalling is gratis en 24 uur per dag toegankelijk. Er zijn ook enkele OV-fietsen te huur bij het station.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Zuidhorn zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsweg, op loopafstand van het station, zijn onder andere een snackbar, een pizzeria en een Chinees restaurant gevestigd. In het centrum van Zuidhorn, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn diverse winkels, supermarkten, cafés en restaurants te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct bij station Zuidhorn gelegen, maar in de omgeving zijn er wel enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. In het centrum van Zuidhorn is een bed & breakfast gevestigd, en in de omliggende dorpen zijn er diverse vakantiehuisjes, campings en andere accommodaties te huur. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kan men terecht in de stad Groningen, op ongeveer 12 minuten met de trein vanaf station Zuidhorn.

Station Zuidhorn is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen met zowel Groningen als Leeuwarden. Met voldoende parkeermogelijkheden, een ruime fietsenstalling en diverse voorzieningen in de buurt is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen voor zowel forenzen als recreatieve reizigers.

Plaats een reactie