Station Zwolle Stadshagen

Station Zwolle Stadshagen is een relatief nieuw treinstation in de stad Zwolle, gelegen in de wijk Stadshagen. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

De bouw van Station Zwolle Stadshagen begon in 2015 en het station werd officieel geopend op 6 december 2017. Het station is onderdeel van de Kamperlijn, een spoorlijn die loopt tussen Zwolle en Kampen. De Kamperlijn is een van de oudste spoorlijnen van Nederland, geopend in 1865. In 2017 werd de spoorlijn geëlektrificeerd en werd Station Zwolle Stadshagen toegevoegd aan de lijn.

De bouw van het station was onderdeel van een groter project om de wijk Stadshagen beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer. Stadshagen is een relatief nieuwe wijk in Zwolle, ontstaan in de jaren ’90 en nog steeds groeiende. Het station is ontworpen door architectenbureau Movares en heeft een modern uiterlijk met veel glas en staal. Het station is voorzien van een eilandperron met twee sporen, wat betekent dat er aan beide zijden van het perron treinen kunnen stoppen.

Ligging in de stad

Station Zwolle Stadshagen ligt in het noordwesten van de stad Zwolle, in de wijk Stadshagen. De wijk is een van de grootste en snelst groeiende wijken van Zwolle en is voornamelijk een woonwijk met veel gezinswoningen. Het station ligt aan de Belvédèrelaan, een belangrijke verkeersader in de wijk. In de directe omgeving van het station zijn diverse voorzieningen te vinden, zoals een winkelcentrum, scholen en sportfaciliteiten.

Vanaf het station is het centrum van Zwolle goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De treinreis naar Station Zwolle, het centrale station van de stad, duurt slechts enkele minuten. Daarnaast zijn er diverse busverbindingen van en naar het station, waardoor ook andere delen van de stad en omliggende plaatsen goed bereikbaar zijn.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Zwolle Stadshagen wordt bediend door de treinen van vervoerder Keolis Nederland, die onder de naam Blauwnet rijden. De treinen op de Kamperlijn rijden tussen Zwolle en Kampen, met Station Zwolle Stadshagen als tussenstop. De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen eenmaal per uur.

De reistijd tussen Station Zwolle Stadshagen en Station Zwolle bedraagt ongeveer 4 minuten. De reistijd naar Station Kampen is ongeveer 10 minuten. Vanaf Station Zwolle zijn er goede aansluitingen op treinen naar andere delen van Nederland, zoals Amsterdam, Utrecht, Groningen en Enschede.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Zwolle Stadshagen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Belvédèrelaan, direct naast het station, is een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Dit parkeerterrein is bedoeld voor reizigers die met de auto naar het station komen en vervolgens met de trein verder reizen, zogenaamde Park & Ride (P+R).

Daarnaast zijn er in de wijk Stadshagen diverse andere parkeerplaatsen en parkeergarages waar men gratis kan parkeren. Houd er wel rekening mee dat sommige parkeerplaatsen bedoeld zijn voor bewoners en dat er een parkeerschijf nodig kan zijn.

Fietsenstalling

Bij Station Zwolle Stadshagen is een overdekte fietsenstalling aanwezig, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is voorzien van verlichting en beveiligingscamera’s. Daarnaast zijn er enkele OV-fietsen te huur bij het station, waarmee reizigers eenvoudig en snel een fiets kunnen huren om hun reis per fiets voort te zetten.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Zwolle Stadshagen zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station ligt het winkelcentrum Stadshagen, waar men terecht kan voor de dagelijkse boodschappen, kleding, drogisterijartikelen en meer. In het winkelcentrum zijn ook enkele horecagelegenheden te vinden, zoals een lunchroom, een pizzeria en een snackbar.

Daarnaast zijn er in de wijk Stadshagen diverse andere restaurants en eetgelegenheden te vinden, zoals een Chinees-Indisch restaurant, een sushi-restaurant en een ijssalon. Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kan men terecht in het centrum van Zwolle, dat eenvoudig bereikbaar is met de trein of bus vanaf Station Zwolle Stadshagen.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen in de wijk Stadshagen. Voor overnachtingsmogelijkheden kan men het beste kijken naar hotels in het centrum van Zwolle of in omliggende plaatsen. Het centrum van Zwolle biedt diverse hotels in verschillende prijsklassen, van eenvoudige budgethotels tot luxe viersterrenhotels. Vanaf Station Zwolle Stadshagen is het centrum van Zwolle eenvoudig en snel bereikbaar met de trein of bus, waardoor het geen probleem is om vanuit een hotel in het centrum te reizen naar het station.

In omliggende plaatsen zoals Kampen, Hattem en Dalfsen zijn ook diverse hotels en bed & breakfasts te vinden. Deze plaatsen zijn eveneens goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf Station Zwolle Stadshagen.

Station Zwolle Stadshagen is een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de stad Zwolle en de wijk Stadshagen. Met zijn moderne uitstraling, goede bereikbaarheid en diverse voorzieningen in de directe omgeving is het station een prettige plek voor reizigers om hun reis te beginnen of te eindigen.

Plaats een reactie