Station Zevenbergen

Station Zevenbergen is een belangrijk knooppunt in de stad Zevenbergen en heeft een rijke geschiedenis. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de historie van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van Station Zevenbergen

Station Zevenbergen werd geopend op 1 januari 1855 als onderdeel van de spoorlijn Roosendaal – Breda. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) en was bedoeld om de verbinding tussen de haven van Antwerpen en het Duitse achterland te verbeteren. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en gemoderniseerd. Zo werd in 1893 het oorspronkelijke stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. Dit gebouw is in 1975 gesloopt en vervangen door een kleiner, functioneler gebouw.

In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd het station opnieuw gemoderniseerd. Er kwamen nieuwe perrons, een nieuwe voetgangersbrug en een nieuwe fietsenstalling. Ook werd het stationsplein opnieuw ingericht en werden er parkeerplaatsen aangelegd. In 2014 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij de perrons werden verhoogd en er een nieuwe lift werd geplaatst. Hierdoor is het station nu beter toegankelijk voor mindervaliden.

Ligging in de stad Zevenbergen

Station Zevenbergen is gelegen aan de westkant van de stad, vlakbij het centrum. Het station ligt aan de spoorlijn Roosendaal – Breda en wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum van Zevenbergen, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook zijn er verschillende buslijnen die vanaf het station vertrekken en aankomen, waardoor het station goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Zevenbergen wordt bediend door de stoptreinen van de NS. Er zijn twee treinseries die op het station stoppen: de Sprinter Roosendaal – Breda – Dordrecht – Rotterdam Centraal en de Sprinter Roosendaal – Breda – Tilburg Universiteit. Deze treinen rijden doordeweeks overdag vier keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen twee keer per uur. Hierdoor is er een goede verbinding met omliggende steden zoals Breda, Roosendaal, Dordrecht en Rotterdam.

Parkeermogelijkheden

Rondom Station Zevenbergen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Ook aan de andere kant van het station, aan de Schansdijk, zijn gratis parkeerplaatsen te vinden. In de directe omgeving van het station zijn er daarnaast diverse straten waar gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het in de spitsuren druk kan zijn en dat het soms even zoeken is naar een vrije parkeerplaats.

Fietsenstalling

Station Zevenbergen beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de Stationsstraat. Deze stalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er aan de Schansdijk, aan de andere kant van het station, ook nog enkele fietsklemmen te vinden. Hier kunnen fietsen eveneens gratis gestald worden. Het is niet toegestaan om fietsen op het stationsplein of op de perrons te plaatsen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Zevenbergen zijn er enkele horecagelegenheden te vinden. Zo is er een cafetaria aan de Stationsstraat en zijn er enkele restaurants en cafés in het centrum van Zevenbergen, op ongeveer 10 minuten lopen van het station. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kan men het beste naar het centrum van Zevenbergen gaan. Hier zijn diverse winkels, supermarkten, restaurants en cafés te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts te vinden in de omgeving van Station Zevenbergen. Zo is er een hotel aan de Stationsstraat, op slechts enkele minuten lopen van het station. Ook in het centrum van Zevenbergen zijn er enkele hotels en bed & breakfasts te vinden. Voor een uitgebreider aanbod aan accommodaties kan men het beste uitwijken naar omliggende steden zoals Breda of Roosendaal, waar meer hotels en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden zijn.

Station Zevenbergen is een belangrijk knooppunt in de stad Zevenbergen en biedt goede verbindingen met omliggende steden. Met diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en verschillende voorzieningen in de buurt is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen met de trein.

Plaats een reactie