Station Dalfsen

Station Dalfsen is een belangrijk knooppunt in de gemeente Dalfsen, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 1 januari 1905 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Dalfsen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Dalfsen werd geopend op 1 januari 1905 als onderdeel van de spoorlijn Zwolle – Ommen, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NCS 4e klasse, een eenvoudig gebouw met een wachtkamer, loketten en een woning voor de stationschef. In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en aanpassingen ondergaan. In 1970 werd het oorspronkelijke stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw werd in 2005 weer vervangen door het huidige stationsgebouw, dat ontworpen is door architectenbureau Movares.

Ligging in de stad Dalfsen

Station Dalfsen is gelegen aan de westkant van de stad, aan de spoorlijn Zwolle – Emmen. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Dalfsen, waardoor het een ideale locatie is voor reizigers die de stad willen bezoeken. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt, met onder andere de aanleg van een nieuw stationsplein en de bouw van een fietsenstalling en een parkeerterrein. Hierdoor is het station goed bereikbaar voor zowel voetgangers, fietsers als automobilisten.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Dalfsen wordt bediend door de stoptreinen van vervoerder Arriva, die op de spoorlijn Zwolle – Emmen rijden. Er vertrekken en arriveren twee treinen per uur in beide richtingen. De treinen richting Zwolle hebben aansluiting op de intercity’s naar de Randstad en de rest van Nederland, terwijl de treinen richting Emmen aansluiting bieden op de stoptreinen naar Coevorden en verder naar Duitsland. Daarnaast is er in de spits een extra sneltrein tussen Zwolle en Coevorden, die ook stopt op station Dalfsen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Dalfsen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de voorzijde van het station is een parkeerterrein aangelegd, waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein biedt plaats aan ongeveer 100 auto’s en is bedoeld voor zowel kort- als langparkeren. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station nog enkele kleinere parkeerterreinen en parkeerplaatsen langs de openbare weg, waar eveneens gratis geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Dalfsen beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. De fietsenstalling is voorzien van verlichting en camerabewaking, waardoor het een veilige plek is om je fiets te stallen. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen aanwezig, waar fietsen tegen betaling in een afgesloten ruimte gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Dalfsen zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, die vanaf het station naar het centrum van Dalfsen loopt, zijn onder andere een bakker, een supermarkt en een snackbar gevestigd. In het centrum van Dalfsen, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier kunnen reizigers terecht voor een hapje en een drankje, of om inkopen te doen.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van station Dalfsen, waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer van het station ligt Hotel Restaurant Het Roode Hert, een sfeervol hotel met een eigen restaurant. Daarnaast zijn er in het centrum van Dalfsen en in de omliggende dorpen diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden, die geschikt zijn voor zowel korte als langere verblijven. Ook in de nabijgelegen stad Zwolle zijn diverse hotels en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden, die eenvoudig te bereiken zijn met de trein vanaf station Dalfsen.

Station Dalfsen is een belangrijk knooppunt in de gemeente Dalfsen en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met de treinverbindingen naar Zwolle en Emmen, de parkeermogelijkheden voor auto’s en fietsen, en de nabijheid van horecagelegenheden en winkels, is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad Dalfsen en de omliggende regio.

Plaats een reactie