Station Dordrecht

Station Dordrecht is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Dordrecht, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 1 januari 1872 en is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijk vervoersknooppunt in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Dordrecht gaat terug tot de 19e eeuw. In 1868 werd begonnen met de bouw van het station, naar een ontwerp van architect K.H. van Brederode. Het station werd geopend op 1 januari 1872 als onderdeel van de spoorlijn Breda – Rotterdam. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. Zo werd in 1885 een nieuw stationsgebouw in gebruik genomen, ontworpen door architect C.B. Posthumus Meyjes. Dit gebouw is in 1973 gesloopt en vervangen door het huidige stationsgebouw, ontworpen door architect Koen van der Gaast.

In 1893 werd de spoorlijn naar Gorinchem geopend, waardoor Dordrecht een belangrijk spoorwegknooppunt werd in de regio. In 1900 werd de spoorlijn naar Geldermalsen geopend, waardoor het station nog belangrijker werd voor het treinverkeer in Nederland. In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan aan het station en het spoor, zoals de elektrificatie van de spoorlijnen en de aanleg van nieuwe perrons.

Ligging in de stad Dordrecht

Station Dordrecht is gelegen aan de westkant van de stad, op ongeveer 1,5 kilometer van het historische centrum. Het station ligt aan de rand van de wijk Krispijn en grenst aan de wijken Staart en Oud-Krispijn. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel met de trein als met de bus. Daarnaast is er een goede verbinding met de omliggende steden en dorpen, zoals Zwijndrecht, Papendrecht en Sliedrecht.

Treinen op Station Dordrecht

Station Dordrecht is een belangrijk knooppunt voor het treinverkeer in de regio. Er vertrekken en arriveren dagelijks vele treinen van en naar verschillende bestemmingen in Nederland. De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Dordrecht zijn:

  • Intercity’s naar Breda, Tilburg, Eindhoven, Venlo, Roosendaal, Vlissingen, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Schiphol Airport en Amsterdam Centraal.
  • Sprinters naar Breda, Tilburg Universiteit, Roosendaal, Dordrecht Zuid, Zwijndrecht, Rotterdam Lombardijen, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Gorinchem en Geldermalsen.

Daarnaast zijn er ook enkele internationale treinverbindingen vanaf Station Dordrecht, zoals de Thalys naar Parijs en de Intercity Direct naar Brussel.

Parkeermogelijkheden

Rondom Station Dordrecht zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Er is een grote parkeerplaats aan de westzijde van het station, waar men tegen betaling kan parkeren. Daarnaast zijn er enkele kleinere parkeerterreinen in de directe omgeving van het station, zoals aan de Burgemeester de Raadtsingel en de Korte Parallelweg. Ook zijn er enkele parkeergarages in de buurt, zoals de parkeergarage Energiehuis en de parkeergarage Achterom.

Fietsenstalling

Station Dordrecht beschikt over een grote fietsenstalling aan de oostzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ruim 2.000 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er ook enkele kleinere fietsenstallingen rondom het station, zoals aan de westzijde van het station en bij de bushaltes.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Dordrecht zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een Kiosk, een Broodzaak en een Starbucks. Daarnaast zijn er in de buurt van het station diverse andere eetgelegenheden, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant, een sushi restaurant en diverse caf├ęs en lunchrooms.

Op het Stationsplein, aan de oostzijde van het station, is een klein winkelcentrum gevestigd met diverse winkels, zoals een supermarkt, een drogisterij, een bloemenwinkel en een kapper. In de nabijgelegen wijk Krispijn zijn ook enkele winkels te vinden, zoals een bakker, een slager en een groenteboer.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Dordrecht waar men kan overnachten. Op loopafstand van het station zijn er twee hotels gevestigd: het Bastion Hotel Dordrecht/Papendrecht en het Postillion Hotel Dordrecht. Beide hotels bieden comfortabele kamers en diverse faciliteiten, zoals een restaurant, een bar en vergaderzalen.

Daarnaast zijn er in het centrum van Dordrecht diverse andere hotels en bed & breakfasts te vinden, zoals het Van der Valk Hotel Dordrecht, het Hotel Dordrecht, het Bellevue Groothoofd Hotel Culinair en het B&B De Luthiers. Deze accommodaties zijn op ongeveer 1,5 tot 2 kilometer afstand van het station gelegen en zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer of met de fiets.

Station Dordrecht is een belangrijk vervoersknooppunt in de stad Dordrecht en de regio Zuid-Holland. Met zijn rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en diverse faciliteiten is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer in Nederland.

Plaats een reactie