Station IJlst

Station IJlst is een spoorwegstation in de Friese stad IJlst, gelegen aan de spoorlijn Leeuwarden – Stavoren. Het station werd geopend op 8 november 1883 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad IJlst, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De aanleg van de spoorlijn Leeuwarden – Stavoren, waar Station IJlst onderdeel van is, begon in 1881. De spoorlijn werd aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM) en was bedoeld om de verbinding tussen de Friese hoofdstad Leeuwarden en de havenstad Stavoren te verbeteren. Op 8 november 1883 werd het station IJlst officieel geopend, samen met de andere stations op de spoorlijn.

Station IJlst is ontworpen door architect K.H. van Brederode, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations op de spoorlijn. Het stationsgebouw is opgetrokken in een neoclassicistische stijl en bestaat uit een hoog middendeel met aan weerszijden lagere zijvleugels. In de loop der jaren zijn er enkele aanpassingen gedaan aan het stationsgebouw, maar het heeft grotendeels zijn oorspronkelijke uiterlijk behouden.

In de beginjaren van het station was er naast het personenvervoer ook goederenvervoer. Er was een goederenloods aanwezig en er waren diverse sporen voor het laden en lossen van goederen. In de loop der jaren nam het goederenvervoer echter af en uiteindelijk werd het goederenvervoer op het station in 1970 gestaakt. De goederenloods is inmiddels gesloopt en de sporen zijn opgebroken.

Ligging in de stad IJlst

Station IJlst is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad IJlst, op ongeveer 1 kilometer afstand van het stadscentrum. Het station ligt aan de Stationsstraat, die het station verbindt met het centrum van de stad. Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten lopen naar het centrum van IJlst, waar diverse winkels, restaurants en bezienswaardigheden te vinden zijn.

De stad IJlst is een van de Friese Elfsteden en heeft een rijke historie. In de omgeving van het station zijn enkele historische gebouwen te vinden, zoals de voormalige houtzaagmolen De Rat en de Sint-Mauritiuskerk. Ook zijn er diverse wandel- en fietsroutes in de omgeving van het station, die de bezoeker langs de mooie natuur en historische bezienswaardigheden van IJlst en omgeving leiden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station IJlst wordt bediend door de stoptreinen van vervoerder Arriva, die op de spoorlijn Leeuwarden – Stavoren rijden. De treinen rijden over het algemeen elk uur in beide richtingen, met in de spitsuren een halfuursdienst. De reistijd van IJlst naar Leeuwarden bedraagt ongeveer 25 minuten, terwijl de reistijd naar Stavoren ongeveer 35 minuten is.

Naast de stoptreinen zijn er ook enkele sneltreinen die op de spoorlijn rijden, maar deze stoppen niet op Station IJlst. Reizigers die gebruik willen maken van de sneltrein kunnen overstappen op de stations Sneek of Leeuwarden.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station IJlst zijn er enkele parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, zijn er enkele gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Ook aan de overzijde van het spoor, aan de Eegracht, zijn er enkele parkeerplaatsen te vinden. Het aantal parkeerplaatsen is echter beperkt, dus het kan voorkomen dat alle plaatsen bezet zijn.

Reizigers die met de auto naar het station komen, kunnen ook overwegen om te parkeren in het centrum van IJlst en vanaf daar te voet of met de fiets naar het station te gaan. In het centrum zijn diverse parkeerplaatsen te vinden, waarvan sommige gratis en sommige betaald.

Fietsenstalling

Bij Station IJlst is een fietsenstalling aanwezig, waar reizigers hun fiets gratis kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station. Er is plaats voor enkele tientallen fietsen, maar bij grote drukte kan het voorkomen dat alle plaatsen bezet zijn. In dat geval kunnen reizigers hun fiets ook stallen aan de overzijde van het spoor, aan de Eegracht.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station IJlst zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, op enkele minuten lopen van het station, zijn er enkele cafés en restaurants gevestigd. Ook in het centrum van IJlst, op ongeveer 1 kilometer afstand van het station, zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden.

Enkele voorbeelden van restaurants in de buurt van het station zijn Eetcafé De Dassenburcht, gelegen aan de Stationsstraat, en Restaurant De Vang, gelegen in het centrum van IJlst. Beide restaurants bieden een gevarieerd menu met zowel lunch- als dinergerechten.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station IJlst waar reizigers kunnen overnachten. Een voorbeeld hiervan is Hotel De Oorsprong, gelegen op ongeveer 2 kilometer afstand van het station. Dit hotel is gevestigd in een voormalige stoeterij en biedt comfortabele kamers en een restaurant.

Een andere overnachtingsmogelijkheid in de buurt van het station is Bed & Breakfast De Thuiskamer, gelegen in het centrum van IJlst. Deze kleinschalige bed & breakfast biedt sfeervolle kamers en een uitgebreid ontbijt.

Naast deze accommodaties zijn er in de omgeving van IJlst ook diverse vakantieparken en campings te vinden, waar reizigers kunnen verblijven. Een voorbeeld hiervan is Vakantiepark De Kuilart, gelegen op ongeveer 5 kilometer afstand van het station. Dit vakantiepark biedt diverse accommodaties, zoals bungalows, chalets en kampeerplaatsen, en beschikt over diverse faciliteiten zoals een zwembad, restaurant en supermarkt.

Plaats een reactie