Station Lansingerland-Zoetermeer

Station Lansingerland-Zoetermeer is een belangrijk knooppunt in de regio Lansingerland en Zoetermeer, waar dagelijks vele reizigers gebruik van maken. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

Station Lansingerland-Zoetermeer is geopend op 9 december 2018 en is daarmee een relatief nieuw station in Nederland. Het station is ontstaan uit een samenwerking tussen de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer, de provincie Zuid-Holland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail en de Nederlandse Spoorwegen. Het doel van het station is om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren en de groei van het aantal reizigers op te vangen.

De bouw van het station is gestart in 2016 en heeft ruim twee jaar geduurd. Het ontwerp van het station is afkomstig van architectenbureau Arcadis en kenmerkt zich door een moderne en duurzame uitstraling. Het station is gebouwd op een viaduct, waardoor het boven de snelweg A12 ligt. Hierdoor is er een directe verbinding tussen het openbaar vervoer en de snelweg, wat de bereikbaarheid van de regio ten goede komt.

Ligging in de stad Lansingerland-Zoetermeer

Station Lansingerland-Zoetermeer ligt op de grens van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer, in de provincie Zuid-Holland. Het station ligt aan de spoorlijn Gouda – Den Haag, tussen de stations Zoetermeer Oost en Gouda Goverwelle. Daarnaast is het station ook een halte voor de RandstadRail, een lightrailverbinding tussen Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam. Hierdoor is het station een belangrijk knooppunt voor zowel trein- als tramverkeer.

De ligging van het station is gunstig voor zowel inwoners van Lansingerland als Zoetermeer. Vanuit beide gemeenten is het station goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. Bovendien is er een goede aansluiting op de snelweg A12, waardoor het station ook voor automobilisten een aantrekkelijke optie is om te parkeren en verder te reizen met het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Lansingerland-Zoetermeer wordt bediend door zowel de Nederlandse Spoorwegen (NS) als de RandstadRail. De NS verzorgt de treinverbindingen tussen Gouda en Den Haag, met twee sprinters per uur in beide richtingen. De treinen stoppen onder andere op de stations Zoetermeer Oost, Gouda Goverwelle, Den Haag Centraal en Den Haag HS.

De RandstadRail zorgt voor de lightrailverbinding tussen Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam. Er zijn twee lijnen die stoppen op station Lansingerland-Zoetermeer: lijn 3 en lijn 4. Lijn 3 rijdt tussen Den Haag Centraal en Zoetermeer Centrum-West, terwijl lijn 4 rijdt tussen Den Haag Laan van NOI en Zoetermeer Javalaan. Beide lijnen rijden overdag elke 10 minuten en in de avonduren en op zondag elke 15 minuten.

Parkeermogelijkheden

Rondom station Lansingerland-Zoetermeer zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de zijde van Lansingerland is er een groot parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 700 auto’s. Het parkeren op dit terrein is gratis en er is geen maximale parkeerduur. Aan de zijde van Zoetermeer is er een kleiner parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 200 auto’s. Ook hier is het parkeren gratis en zonder tijdslimiet.

Daarnaast zijn er ook enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden en elektrische auto’s. Deze parkeerplaatsen zijn dichtbij de ingang van het station gelegen en zijn voorzien van laadpalen voor elektrische auto’s.

Fietsenstalling

Station Lansingerland-Zoetermeer beschikt over een ruime fietsenstalling aan zowel de Lansingerland- als de Zoetermeer-zijde van het station. In totaal is er plaats voor ongeveer 1.500 fietsen. De fietsenstallingen zijn overdekt en voorzien van verlichting en cameratoezicht. Het stallen van fietsen is gratis en er is geen maximale stallingsduur.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Lansingerland-Zoetermeer zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Lansingerland-zijde van het station is er een vestiging van de supermarktketen Albert Heijn, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele kleine horecagelegenheden, zoals een bakkerij en een snackbar.

Aan de Zoetermeer-zijde van het station zijn er enkele restaurants en cafés te vinden, waaronder een pizzeria, een Chinees restaurant en een lunchroom. Voor een uitgebreider winkelaanbod kunnen reizigers terecht in het centrum van Zoetermeer, dat op ongeveer 10 minuten fietsen of met de RandstadRail te bereiken is.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de omgeving van station Lansingerland-Zoetermeer waar reizigers kunnen overnachten. In Zoetermeer zijn er diverse hotels te vinden, variërend van budgethotels tot luxe hotels met uitgebreide faciliteiten. Enkele voorbeelden zijn het Golden Tulip Hotel, het Bastion Hotel en het NH Hotel. Deze hotels zijn allemaal goed bereikbaar vanaf het station met de RandstadRail of de fiets.

In Lansingerland zijn er minder hotels te vinden, maar er zijn wel enkele bed & breakfasts en vakantiewoningen in de omgeving. Deze accommodaties zijn vooral geschikt voor reizigers die op zoek zijn naar een rustige en landelijke omgeving.

Al met al is station Lansingerland-Zoetermeer een belangrijk knooppunt in de regio, met goede verbindingen naar zowel de omliggende steden als het platteland. De faciliteiten op en rondom het station, zoals parkeergelegenheid, fietsenstalling, horeca en winkels, maken het een aantrekkelijke locatie voor reizigers om te vertrekken of aan te komen.

Plaats een reactie