Station Roodeschool

Station Roodeschool is een spoorwegstation in het Groningse dorp Roodeschool, gelegen in de gemeente Het Hogeland. Het station werd geopend op 16 augustus 1893 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Roodeschool, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Roodeschool begint in de 19e eeuw, toen de spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool werd aangelegd. Deze spoorlijn, ook wel bekend als de ‘Sauwerd-Roodeschoolspoorlijn’, werd geopend op 16 augustus 1893. Het station werd gebouwd naar een ontwerp van architect Karel Hendrik van Brederode, die verantwoordelijk was voor meerdere stationsgebouwen in Nederland. Het oorspronkelijke stationsgebouw van Roodeschool was van het type ‘Waterstaat’, een eenvoudig en functioneel ontwerp dat in die tijd veel werd toegepast bij de bouw van stationsgebouwen.

In de loop der jaren heeft het station verschillende veranderingen ondergaan. Zo werd het oorspronkelijke stationsgebouw in 1973 gesloopt en vervangen door een eenvoudiger gebouw. In 2018 werd het station verplaatst naar een nieuwe locatie, ongeveer 500 meter ten noorden van de oude locatie. Dit was nodig om ruimte te maken voor de aanleg van een nieuwe spoorlijn naar de Eemshaven, die in 2019 in gebruik werd genomen. Het nieuwe station Roodeschool werd geopend op 28 januari 2018 en is sindsdien het eindpunt van de spoorlijn Groningen-Roodeschool.

Ligging in het dorp Roodeschool

Station Roodeschool is gelegen aan de noordkant van het dorp, aan de Hooilandseweg. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Roodeschool, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. De omgeving van het station is landelijk en rustig, met veel groen en ruimte voor recreatie. Vanaf het station zijn er goede verbindingen met de omliggende dorpen en steden, zoals Uithuizen, Uithuizermeeden en de stad Groningen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Roodeschool wordt bediend door de treinen van vervoerder Arriva. Er rijden twee treinen per uur in beide richtingen: één trein naar Groningen en één trein naar de Eemshaven. De trein naar Groningen stopt onderweg op diverse stations, zoals Uithuizermeeden, Uithuizen, Winsum en Groningen Noord, voordat het eindpunt Groningen wordt bereikt. De reistijd van Roodeschool naar Groningen bedraagt ongeveer 50 minuten.

De trein naar de Eemshaven rijdt alleen op werkdagen en stopt onderweg op station Eemshaven Oost. Deze treinverbinding is vooral bedoeld voor werknemers van de bedrijven in de Eemshaven en voor reizigers die gebruikmaken van de veerdienst naar het Duitse eiland Borkum. De reistijd van Roodeschool naar de Eemshaven bedraagt ongeveer 20 minuten.

Parkeermogelijkheden en fietsenstalling

In de directe omgeving van Station Roodeschool zijn er voldoende parkeermogelijkheden voor auto’s. Er is een gratis parkeerterrein aanwezig bij het station, waar reizigers hun auto kunnen parkeren. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse parkeerplaatsen langs de openbare weg, waar eveneens gratis geparkeerd kan worden.

Voor reizigers die met de fiets naar het station komen, is er een overdekte fietsenstalling aanwezig. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is voorzien van verlichting en wordt regelmatig gecontroleerd op achtergelaten fietsen, zodat er voldoende ruimte blijft voor het stallen van fietsen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Roodeschool zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een supermarkt, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele cafés en snackbars in de buurt, waar men terecht kan voor een kop koffie, een broodje of een snelle maaltijd.

Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het centrum van Roodeschool, dat op ongeveer 10 minuten lopen van het station ligt. Hier zijn onder andere een bakker, een slager, een drogisterij en diverse andere winkels te vinden. Ook zijn er enkele restaurants en eetcafés aanwezig, waar men kan genieten van een lunch of diner.

Hotels in de buurt

Hoewel Roodeschool een klein dorp is, zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden in de buurt van het station. Op korte afstand van het station bevindt zich een bed & breakfast, waar reizigers kunnen overnachten in een sfeervolle en landelijke omgeving. Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en steden diverse hotels en andere accommodaties te vinden, die goed bereikbaar zijn vanaf Station Roodeschool.

Station Roodeschool is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen met de omliggende dorpen en steden. Met voldoende parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en diverse voorzieningen in de buurt, is het station een prettige plek voor reizigers om hun reis te beginnen of te eindigen.

Plaats een reactie