Station Amsterdam Amstel

Station Amsterdam Amstel, geopend in 1939, is een belangrijk trein-, metro-, tram- en busstation in de stad Amsterdam. Het station is vernoemd naar de rivier de Amstel, die door de stad stroomt. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, de verschillende vervoersmogelijkheden, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

De bouw van Station Amsterdam Amstel begon in 1937 en werd voltooid in 1939. Het station werd ontworpen door de Nederlandse architect H.G.J. Schelling, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations in Nederland, zoals Station Haarlem en Station Den Haag HS. Het station werd gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, een architectuurstroming die populair was in de eerste helft van de 20e eeuw.

Station Amsterdam Amstel werd geopend op 15 oktober 1939 en verving het oude Weesperpoortstation, dat in 1843 was geopend. Het nieuwe station was nodig vanwege de groei van de stad en de toename van het treinverkeer. In de loop der jaren is het station meerdere keren gerenoveerd en uitgebreid om aan de groeiende vraag naar openbaar vervoer te voldoen.

Ligging in de stad Amsterdam Amstel

Station Amsterdam Amstel ligt in het oostelijke deel van de stad, aan de oostzijde van de rivier de Amstel. Het station ligt aan de spoorlijn Amsterdam – Utrecht en is een belangrijk knooppunt voor trein-, metro-, tram- en busvervoer in de stad. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, zoals het Amstel Business Park, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Treinen op Station Amsterdam Amstel

Station Amsterdam Amstel wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De intercitytreinen verbinden Amsterdam met steden zoals Utrecht, Nijmegen, Eindhoven, Maastricht en Heerlen. De sprintertreinen bieden verbindingen met omliggende steden en dorpen, zoals Breukelen, Woerden, Gouda, Almere en Hilversum.

Daarnaast is Station Amsterdam Amstel een belangrijk knooppunt voor de Amsterdamse metro. De metrolijnen 51, 53 en 54 stoppen op het station en bieden snelle verbindingen met het centrum van Amsterdam, Amsterdam Zuidoost, Amstelveen en andere delen van de stad.

Parkeermogelijkheden bij Station Amsterdam Amstel

Rondom Station Amsterdam Amstel zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor automobilisten. Er is een parkeergarage direct naast het station, genaamd Q-Park Amstel. Deze parkeergarage biedt ruimte aan meer dan 400 auto’s en is 24 uur per dag geopend. De tarieven voor het parkeren variëren, maar liggen over het algemeen rond de €3,00 per uur, met een maximum dagtarief van €30,00.

Daarnaast zijn er in de omgeving van het station enkele parkeerterreinen en straatparkeerplaatsen beschikbaar. Houd er echter rekening mee dat parkeren op straat in Amsterdam over het algemeen duurder is dan parkeren in een parkeergarage.

Fietsenstalling bij Station Amsterdam Amstel

Station Amsterdam Amstel beschikt over een bewaakte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen tijdens hun reis. De fietsenstalling is geopend van maandag tot en met vrijdag van 06:00 tot 01:00 uur, op zaterdag van 07:00 tot 01:00 uur en op zondag van 08:00 tot 01:00 uur. De kosten voor het stallen van een fiets bedragen €1,25 per dag, met een maximum van €7,50 per week.

Restaurants en winkels in de buurt van Station Amsterdam Amstel

Rondom Station Amsterdam Amstel zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In het station zelf zijn er enkele eetgelegenheden, zoals een vestiging van Starbucks, een AH to go en een Broodzaak. In de directe omgeving van het station zijn er diverse restaurants en cafés te vinden, zoals een pizzeria, een sushi-restaurant en een steakhouse.

Wat betreft winkels zijn er in het station enkele winkels te vinden, zoals een AKO boekhandel en een HEMA. In de omgeving van het station zijn er diverse supermarkten, zoals een Albert Heijn en een Lidl, evenals enkele kleinere winkels en boetieks.

Hotels in de buurt van Station Amsterdam Amstel

Er zijn verschillende hotels in de buurt van Station Amsterdam Amstel waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn het Van der Valk Hotel Amsterdam – Amstel, het Mercure Hotel Amsterdam City en het Hotel Casa Amsterdam. Deze hotels liggen op loopafstand van het station en bieden verschillende prijsklassen en faciliteiten, afhankelijk van de wensen van de reiziger.

Station Amsterdam Amstel is een belangrijk knooppunt voor openbaar vervoer in de stad Amsterdam en biedt reizigers diverse mogelijkheden op het gebied van trein-, metro-, tram- en busvervoer. Met parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt, is het station een ideale locatie voor zowel forenzen als toeristen die de stad willen verkennen.

Plaats een reactie