Station Baarn

Station Baarn is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Baarn, gelegen in de provincie Utrecht. Het station werd geopend op 10 juni 1874 en is sindsdien een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Baarn, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Baarn werd geopend op 10 juni 1874 als onderdeel van de spoorlijn Hilversum – Amersfoort, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype van de NCS, maar werd in 1898 vervangen door een nieuw gebouw naar ontwerp van architect Eduard Cuypers. Dit gebouw is in 2000 gerenoveerd en is tegenwoordig een rijksmonument.

In 1898 werd ook de Koninklijke Wachtkamer in gebruik genomen, die speciaal was gebouwd voor koningin-regentes Emma en haar dochter koningin Wilhelmina. Zij verbleven regelmatig op Paleis Soestdijk, dat op korte afstand van het station ligt. De Koninklijke Wachtkamer is tegenwoordig nog steeds te bezichtigen en wordt gebruikt voor speciale gelegenheden.

Vanaf 1914 werd het station ook aangesloten op de spoorlijn Baarn – Utrecht, waardoor het een belangrijk knooppunt werd in het Nederlandse spoorwegnet. In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de sporen, om de groeiende reizigersaantallen te kunnen verwerken.

Ligging in de stad Baarn

Station Baarn ligt aan de zuidwestkant van de stad, op ongeveer 1 kilometer van het centrum. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en te voet. In de directe omgeving van het station zijn diverse voorzieningen te vinden, zoals winkels, horecagelegenheden en hotels. Ook zijn er verschillende buslijnen die het station verbinden met de omliggende wijken en plaatsen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Baarn wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De intercitytreinen rijden tussen Amersfoort en Amsterdam Centraal, met tussenstops in Hilversum en Weesp. De sprintertreinen rijden tussen Baarn en Utrecht Centraal, met tussenstops in Soest, Den Dolder en Bilthoven. Daarnaast is er in de spits een extra sprinter tussen Baarn en Amsterdam Centraal, die stopt op alle tussengelegen stations.

De treinen worden geëxploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS). De dienstregeling is op werkdagen en zaterdagen overdag ongeveer twee treinen per uur in beide richtingen, met in de spits extra treinen. Op zondagen en in de avonduren rijdt er één trein per uur in beide richtingen.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Baarn zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsweg, direct naast het station, is een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Ook aan de overzijde van het spoor, aan de Eemnesserweg, zijn gratis parkeerplaatsen te vinden. Daarnaast zijn er in de omliggende straten beperkte mogelijkheden voor betaald parkeren.

Fietsenstalling

Station Baarn beschikt over een overdekte fietsenstalling, die zich bevindt aan de Stationsweg, direct naast het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. Daarnaast zijn er ook fietskluizen beschikbaar, waar fietsen tegen betaling veilig kunnen worden opgeborgen. De fietskluizen kunnen worden gehuurd via de website van de NS.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Baarn zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsweg zijn enkele cafés en restaurants gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, lunch of diner. Ook zijn er enkele winkels, waaronder een supermarkt, een drogisterij en een bloemenwinkel.

In het centrum van Baarn, op ongeveer 1 kilometer van het station, is een groter aanbod aan winkels en horecagelegenheden te vinden. Hier zijn onder andere diverse kledingwinkels, supermarkten, speciaalzaken en restaurants gevestigd.

Hotels in de buurt

Er zijn verschillende hotels en bed & breakfasts te vinden in de omgeving van Station Baarn. Enkele voorbeelden zijn Hotel Promenade, gelegen op ongeveer 500 meter van het station, en Hotel Villa Heidebad, op ongeveer 1 kilometer afstand. Beide hotels bieden comfortabele kamers en diverse faciliteiten, zoals een restaurant en gratis WiFi. Daarnaast zijn er in het centrum van Baarn en de omliggende plaatsen nog meer overnachtingsmogelijkheden te vinden.

Station Baarn is dus een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet, met goede verbindingen naar zowel de Randstad als het oosten van het land. De ligging nabij het centrum van Baarn en de diverse voorzieningen in de omgeving maken het station een prettige plek voor reizigers om te vertrekken of aan te komen.

Plaats een reactie