Station Barneveld Zuid

Station Barneveld Zuid is een relatief jong station in de stad Barneveld, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 31 augustus 2014 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Barneveld Zuid, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Barneveld Zuid is gelegen aan de zogenaamde Valleilijn, een spoorlijn die loopt tussen de steden Amersfoort en Ede-Wageningen. Deze spoorlijn werd geopend in 1902 en is sindsdien een belangrijke verbinding tussen de verschillende steden en dorpen in de Gelderse Vallei. In de loop der jaren zijn er verschillende stations geopend en gesloten langs deze spoorlijn, maar het station Barneveld Zuid is een van de meest recente toevoegingen.

De bouw van het station begon in 2013 en werd voltooid in 2014. Het station werd geopend op 31 augustus 2014 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. Het station is ontworpen door architectenbureau Movares en kenmerkt zich door een modern en strak ontwerp. Het station beschikt over twee perrons en is voorzien van diverse faciliteiten, zoals een fietsenstalling, een parkeerterrein en een bushalte.

Ligging in de stad Barneveld Zuid

Station Barneveld Zuid is gelegen in het zuidelijke deel van de stad Barneveld, een stad met ongeveer 30.000 inwoners. Het station ligt aan de Stationsweg, een belangrijke verkeersader die de stad verbindt met de omliggende dorpen en steden. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, bedrijventerreinen en winkelcentra, waardoor het station een belangrijke functie vervult voor zowel forenzen als recreatieve reizigers.

Vanaf het station is het centrum van Barneveld goed bereikbaar, zowel te voet als met de fiets of het openbaar vervoer. Het centrum van Barneveld staat bekend om zijn historische gebouwen, gezellige winkelstraten en diverse horecagelegenheden. Ook zijn er diverse bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Kasteel De Schaffelaar en het Pluimveemuseum.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Barneveld Zuid wordt bediend door de vervoerder Connexxion, die zowel stoptreinen als sneltreinen aanbiedt op de Valleilijn. De stoptreinen rijden tussen Amersfoort en Ede-Wageningen, met tussenstops in onder andere Barneveld Centrum, Lunteren en Ede Centrum. De sneltreinen rijden tussen Amersfoort en Ede-Wageningen, maar stoppen niet op alle tussengelegen stations. Hierdoor is de reistijd tussen de grotere steden korter.

De treinen rijden doorgaans twee keer per uur in beide richtingen, met een hogere frequentie tijdens de spitsuren. Op zaterdag en zondag rijden de treinen minder frequent. De dienstregeling kan worden geraadpleegd op de website van Connexxion of via de reisplanner van de NS.

Parkeermogelijkheden en fietsenstalling

Station Barneveld Zuid beschikt over een ruim parkeerterrein, waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Het parkeerterrein is gelegen aan de Stationsweg, direct naast het station. Er zijn voldoende parkeerplaatsen beschikbaar, ook tijdens de drukke spitsuren.

Naast het parkeerterrein bevindt zich een overdekte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets veilig en droog kunnen stallen. De fietsenstalling is gratis te gebruiken en biedt plaats aan enkele honderden fietsen. Ook zijn er enkele oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Barneveld Zuid zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een klein winkelcentrum, waar onder andere een supermarkt, een bakkerij en een drogisterij gevestigd zijn. Ook zijn er enkele eetgelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria, een snackbar en een Chinees-Indisch restaurant.

Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het centrum van Barneveld, dat op ongeveer 2 kilometer afstand van het station ligt. Hier zijn diverse winkelstraten te vinden, met een breed scala aan winkels, boetiekjes en horecagelegenheden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts te vinden in de omgeving van Station Barneveld Zuid. Op korte afstand van het station bevindt zich bijvoorbeeld Hotel De Roode Schuur, een modern en sfeervol hotel met diverse faciliteiten, zoals een restaurant, een bar en een wellnesscentrum. Ook zijn er enkele bed & breakfasts in de omgeving, zoals Bed & Breakfast De Grote Zwaan en Bed & Breakfast De Kleine Zwaan.

Voor een uitgebreider aanbod aan accommodaties kunnen reizigers terecht in de omliggende steden, zoals Amersfoort, Ede of Apeldoorn. Deze steden zijn goed bereikbaar met de trein vanaf Station Barneveld Zuid.

Station Barneveld Zuid is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Met zijn gunstige ligging, goede bereikbaarheid en ruime parkeermogelijkheden is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als recreatieve reizigers.

Plaats een reactie