Station Beesd

Station Beesd is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Beesd, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 1 december 1883 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Beesd, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Beesd

Station Beesd werd geopend op 1 december 1883 als onderdeel van de spoorlijn tussen Geldermalsen en Dordrecht, ook wel bekend als de Betuwelijn. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) en was bedoeld om de verbinding tussen de provincies Gelderland en Zuid-Holland te verbeteren. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere stations langs de Betuwelijn werd gebruikt. In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en aanpassingen ondergaan. Zo werd in 1973 het oorspronkelijke stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw.

In 2007 werd de Betuweroute geopend, een nieuwe goederenspoorlijn die parallel loopt aan de Betuwelijn. Deze nieuwe spoorlijn zorgde voor een toename van het goederenvervoer in de regio, maar had geen directe invloed op het reizigersvervoer op Station Beesd. Wel werd in 2010 het perron van het station verlengd, zodat er langere treinen konden stoppen.

Ligging in de stad Beesd

Station Beesd is gelegen aan de oostelijke rand van de stad Beesd, nabij de kruising van de spoorlijn met de provinciale weg N327. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Beesd, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook de rivier de Linge, die door Beesd stroomt, is vanaf het station goed bereikbaar. In de directe omgeving van het station bevinden zich voornamelijk woonwijken en enkele bedrijventerreinen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Beesd wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de verbinding tussen Geldermalsen en Dordrecht. Deze treinen rijden doorgaans twee keer per uur in beide richtingen. In de spitsuren kan de frequentie oplopen tot vier treinen per uur. De reistijd van Station Beesd naar Geldermalsen bedraagt ongeveer 10 minuten, terwijl de reistijd naar Dordrecht ongeveer 40 minuten is. Vanuit Geldermalsen en Dordrecht zijn er goede aansluitingen op andere treinen naar diverse bestemmingen in Nederland.

Naast de stoptreinen van de NS maken ook enkele goederentreinen gebruik van het spoor langs Station Beesd. Deze treinen rijden voornamelijk op de Betuweroute, maar kunnen in sommige gevallen ook gebruikmaken van de Betuwelijn.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Beesd zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de Stationsweg, de straat waaraan het station is gelegen, zijn er enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast is er een grotere parkeerplaats aan de achterzijde van het station, bereikbaar via de Industrieweg. Deze parkeerplaats biedt ruimte aan enkele tientallen auto’s en is gratis te gebruiken. Ook in de omliggende woonwijken zijn er parkeermogelijkheden, al kan het hier soms lastiger zijn om een vrije parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Beesd beschikt over een fietsenstalling aan de voorzijde van het station, aan de Stationsweg. Deze fietsenstalling biedt plaats aan enkele tientallen fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is niet overdekt, maar biedt wel enige bescherming tegen regen en wind door de aanwezigheid van een haag. In de directe omgeving van het station zijn er ook enkele fietsenrekken te vinden, waar reizigers hun fiets kunnen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Beesd zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsweg bevindt zich een cafetaria, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle snack of een kop koffie. In het centrum van Beesd, op loopafstand van het station, zijn er diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier kunnen reizigers terecht voor een uitgebreidere maaltijd, een drankje of om boodschappen te doen.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts te vinden in de omgeving van Station Beesd. In het centrum van Beesd bevindt zich een klein hotel, waar reizigers kunnen overnachten in een van de enkele kamers. Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en steden, zoals Geldermalsen, Leerdam en Culemborg, diverse hotels en bed & breakfasts te vinden. Deze accommodaties zijn doorgaans goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer vanaf Station Beesd.

Station Beesd is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en horecagelegenheden in de buurt. Met de regelmatige treinverbindingen naar Geldermalsen en Dordrecht is het station een goede uitvalsbasis voor reizigers die de omgeving willen verkennen of op doorreis zijn naar andere bestemmingen in Nederland.

Plaats een reactie