Station Boven-Hardinxveld

Station Boven-Hardinxveld is een belangrijk knooppunt in de stad Boven-Hardinxveld, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 16 juli 1885 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

Station Boven-Hardinxveld werd geopend op 16 juli 1885 als onderdeel van de MerwedeLingelijn, een spoorlijn die loopt tussen Dordrecht en Geldermalsen. Het station werd gebouwd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) en was oorspronkelijk bedoeld als een eenvoudige stopplaats voor reizigers. In de loop der jaren is het station echter uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt voor zowel reizigers als goederenvervoer.

In 1958 werd het oorspronkelijke stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit nieuwe gebouw was ontworpen door architect K. van der Gaast en had een opvallende, golvende dakconstructie. In 2007 werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd aangelegd.

Station Boven-Hardinxveld heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad. Zo was het station tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijk knooppunt voor de distributie van voedsel en goederen. Na de oorlog werd het station voornamelijk gebruikt voor personenvervoer, maar ook voor het vervoer van goederen zoals steenkool en bouwmaterialen. Tegenwoordig is het station vooral gericht op personenvervoer en speelt het een belangrijke rol in de bereikbaarheid van de stad Boven-Hardinxveld en de omliggende regio.

Ligging in de stad Boven-Hardinxveld

Station Boven-Hardinxveld is gelegen in het noorden van de stad Boven-Hardinxveld, nabij de rivier de Merwede. Het station ligt aan de Stationsstraat, een belangrijke verkeersader die de stad verbindt met de omliggende dorpen en steden. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer en ligt op loopafstand van diverse voorzieningen, zoals winkels, scholen en sportfaciliteiten.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt en gemoderniseerd. Zo zijn er nieuwe woningen en kantoorpanden gebouwd en is er veel aandacht besteed aan de openbare ruimte, met onder andere een nieuw aangelegd park en diverse kunstwerken. Hierdoor is het station een aantrekkelijke plek geworden voor zowel reizigers als omwonenden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Boven-Hardinxveld wordt bediend door de MerwedeLingelijn, een spoorlijn die loopt tussen Dordrecht en Geldermalsen. De treinen op deze lijn worden geëxploiteerd door vervoersmaatschappij Qbuzz. Er rijden zowel stoptreinen als sneltreinen op deze lijn, waardoor reizigers vanuit Boven-Hardinxveld snel en gemakkelijk naar diverse bestemmingen in de regio kunnen reizen.

De belangrijkste bestemmingen vanuit Station Boven-Hardinxveld zijn Dordrecht, Gorinchem, Leerdam en Geldermalsen. In Dordrecht kunnen reizigers overstappen op treinen naar onder andere Rotterdam, Den Haag, Breda en Roosendaal. In Geldermalsen kunnen reizigers overstappen op treinen naar onder andere Utrecht, Tiel en ‘s-Hertogenbosch.

Naast de reguliere treindiensten worden er op Station Boven-Hardinxveld ook regelmatig speciale evenemententreinen georganiseerd, bijvoorbeeld tijdens lokale feestdagen of sportevenementen. Hierdoor is het station een belangrijk knooppunt voor zowel dagelijkse reizigers als bezoekers van evenementen in de stad en de regio.

Parkeermogelijkheden

Rondom Station Boven-Hardinxveld zijn er diverse parkeermogelijkheden voor reizigers die met de auto naar het station komen. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is er een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein biedt plaats aan ongeveer 100 auto’s en is doorgaans voldoende om aan de parkeerbehoefte van reizigers te voldoen.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse straten waar (betaald) geparkeerd kan worden. Ook zijn er enkele parkeergarages in de buurt, zoals de parkeergarage aan de Peulenstraat en de parkeergarage aan de Koningin Wilhelminalaan. Deze parkeergarages zijn vooral handig voor reizigers die langere tijd willen parkeren of die in de avonduren of in het weekend naar het station komen, wanneer de parkeerdruk op straat vaak hoger is.

Fietsenstalling

Station Boven-Hardinxveld beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station, en biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen. De fietsenstalling is goed verlicht en wordt regelmatig schoongemaakt, waardoor het een veilige en prettige plek is om de fiets te stallen.

Naast de overdekte fietsenstalling zijn er rondom het station ook diverse fietsklemmen en fietsrekken waar fietsen gestald kunnen worden. Deze fietsklemmen en fietsrekken zijn vooral handig voor reizigers die kortere tijd hun fiets willen stallen, bijvoorbeeld tijdens het wachten op een trein of het ophalen van iemand op het station.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Boven-Hardinxveld zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, op loopafstand van het station, zijn er enkele cafés en eetgelegenheden waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een warme maaltijd. Enkele voorbeelden hiervan zijn Café ’t Zwaantje, Snackbar De Merwede en Pizzeria La Bella Italia.

Op enkele minuten lopen van het station, aan de Peulenstraat, bevindt zich een winkelgebied met diverse winkels, zoals supermarkten, kledingwinkels en drogisterijen. Hier kunnen reizigers terecht voor hun dagelijkse boodschappen of om even te winkelen voor of na hun treinreis.

Hotels in de buurt

Hoewel er in de directe omgeving van Station Boven-Hardinxveld geen hotels zijn gevestigd, zijn er in de stad en de omliggende regio wel diverse overnachtingsmogelijkheden te vinden. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt zijn Hotel Gorinchem, Hotel Le Bon Apart en Hotel Aan de Linge. Deze hotels zijn goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer en bieden een comfortabele uitvalsbasis voor reizigers die Boven-Hardinxveld en de omliggende regio willen verkennen.

Daarnaast zijn er in de omgeving van Boven-Hardinxveld ook diverse bed & breakfasts, vakantiehuizen en campings te vinden, die een alternatief kunnen bieden voor reizigers die liever niet in een hotel overnachten.

Station Boven-Hardinxveld is een belangrijk knooppunt in de stad Boven-Hardinxveld en de omliggende regio. Met zijn rijke geschiedenis, moderne voorzieningen en goede bereikbaarheid is het station een aantrekkelijke plek voor zowel reizigers als omwonenden. Of je nu met de trein, auto of fiets naar het station komt, er zijn voldoende mogelijkheden om te parkeren, te eten, te winkelen en te overnachten in de buurt van het station.

Plaats een reactie