Station Bovenkarspel Flora

Station Bovenkarspel Flora is een belangrijk spoorwegstation in de stad Bovenkarspel, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 6 juni 1977 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Bovenkarspel, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Bovenkarspel Flora werd geopend op 6 juni 1977 als onderdeel van de spoorlijn Hoorn – Enkhuizen. Deze spoorlijn werd aangelegd om de steden Hoorn en Enkhuizen beter met elkaar te verbinden en om de reistijd tussen deze steden te verkorten. Het station is vernoemd naar de nabijgelegen bloemenveiling Flora, die inmiddels is opgegaan in de veiling Royal FloraHolland. In de loop der jaren is het station meerdere keren gerenoveerd en gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons zijn verhoogd en de toegankelijkheid voor mindervaliden is verbeterd.

Ligging in de stad Bovenkarspel

Station Bovenkarspel Flora is gelegen in het zuiden van de stad Bovenkarspel, aan de Broekerhavenweg. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Bovenkarspel, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook de bloemenveiling Flora, waarnaar het station vernoemd is, is op korte afstand van het station gelegen. De omgeving van het station kenmerkt zich door een mix van woonwijken, bedrijventerreinen en groene zones.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Bovenkarspel Flora wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee treinseries op het traject Hoorn – Enkhuizen, namelijk de Intercity en de Sprinter. De Intercity rijdt twee keer per uur tussen Enkhuizen en Amsterdam Centraal, met tussenstops in Bovenkarspel Flora, Hoogkarspel, Hoorn, Hoorn Kersenboogerd, Purmerend Weidevenne, Purmerend, Purmerend Overwhere en Zaandam. De Sprinter rijdt eveneens twee keer per uur tussen Enkhuizen en Hoorn, met tussenstops in Bovenkarspel Flora en Hoogkarspel. In de spitsuren rijden er extra treinen om de capaciteit te vergroten.

Reizigers kunnen op station Bovenkarspel Flora overstappen op de buslijnen van vervoerder Connexxion. Er zijn directe busverbindingen met onder andere Enkhuizen, Grootebroek, Lutjebroek, Hoogkarspel en Andijk.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van station Bovenkarspel Flora zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Broekerhavenweg, direct naast het station, is een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Dit parkeerterrein is bedoeld voor reizigers die hun auto willen parkeren tijdens hun treinreis. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en woonwijken ook parkeerplaatsen beschikbaar, al kan het hier soms lastiger zijn om een vrije plek te vinden.

Fietsenstalling

Station Bovenkarspel Flora beschikt over een overdekte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets gratis kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de Broekerhavenweg, direct naast het station. Er is ruimte voor enkele honderden fietsen en er zijn ook enkele OV-fietsen te huur. De fietsenstalling is voorzien van verlichting en camerabewaking, zodat reizigers hun fiets met een gerust hart kunnen achterlaten.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Bovenkarspel Flora zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een bakker, een slager en een drogisterij. Daarnaast zijn er enkele eetgelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een snackbar. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kunnen reizigers terecht in het centrum van Bovenkarspel, dat op ongeveer 15 minuten lopen van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van station Bovenkarspel Flora, waar reizigers kunnen overnachten. Op korte afstand van het station bevindt zich bijvoorbeeld Hotel De Halve Maan, een kleinschalig hotel met een gezellige bar en een restaurant. Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en steden, zoals Enkhuizen, Hoorn en Medemblik, diverse andere hotels en accommodaties te vinden. Reizigers kunnen ook kiezen voor een verblijf in een vakantiepark, zoals Bungalowpark Het Grootslag, dat op enkele kilometers van het station is gelegen.

Station Bovenkarspel Flora is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen, zoals parkeergelegenheid, een fietsenstalling, winkels en horeca. Met de trein- en busverbindingen kunnen reizigers eenvoudig de omliggende steden en dorpen bereiken, waardoor het station een ideale uitvalsbasis is voor een bezoek aan de regio.

Plaats een reactie