Station Den Haag Centraal

Station Den Haag Centraal is het grootste treinstation van de stad Den Haag en een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden voor de auto, de fietsenstalling, de restaurants en winkels in de buurt en de hotels in de omgeving om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Den Haag Centraal gaat terug tot 1973, toen het station werd geopend ter vervanging van het oudere Station Den Haag Staatsspoor. Het station is ontworpen door architect Koen van der Gaast en was destijds het eerste station in Nederland met een volledig overdekt perron. In de loop der jaren is het station meerdere malen verbouwd en uitgebreid om aan de groeiende vraag naar openbaar vervoer te voldoen.

In 1997 werd het station uitgebreid met een nieuw busplatform en in 2004 werd de stationshal gemoderniseerd. Tussen 2011 en 2016 vond er een grootschalige verbouwing plaats, waarbij het station werd getransformeerd tot een modern en multifunctioneel vervoersknooppunt. Het nieuwe ontwerp van het station is van de hand van architectenbureau Benthem Crouwel en kenmerkt zich door de grote glazen gevels en het opvallende dak van de stationshal.

Ligging in de stad Den Haag

Station Den Haag Centraal is gelegen in het centrum van de stad, op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, winkelgebieden en overheidsgebouwen. Het station ligt aan het Koningin Julianaplein, dat in de toekomst zal worden omgevormd tot een levendig stadsplein met woningen, kantoren en voorzieningen. Vanaf het station zijn onder andere het Binnenhof, het Mauritshuis, Paleis Noordeinde en de Grote Markt eenvoudig te bereiken.

Naast treinverkeer is Station Den Haag Centraal ook een belangrijk knooppunt voor trams en bussen. Het station is het begin- en eindpunt van diverse tramlijnen van de HTM en biedt aansluiting op stads- en streekbussen van verschillende vervoerders. Ook is er een directe verbinding met de RandstadRail, een lightrailnetwerk dat Den Haag verbindt met Zoetermeer en Rotterdam.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Den Haag Centraal wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er zijn directe verbindingen met diverse grote steden in Nederland, zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, Delft, Gouda, Eindhoven en Breda. Daarnaast zijn er internationale treinverbindingen naar onder andere Brussel en Antwerpen.

De frequentie van de treinen varieert per bestemming en tijdstip. Over het algemeen vertrekken er tijdens de spitsuren meer treinen dan tijdens de daluren. Op het station zijn digitale informatieborden aanwezig waarop de actuele vertrek- en aankomsttijden van de treinen te zien zijn. Ook is er een NS-servicepunt waar reizigers terecht kunnen voor informatie en het kopen van treinkaartjes.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Den Haag Centraal zijn er diverse parkeergarages waar automobilisten hun auto kunnen parkeren. De dichtstbijzijnde parkeergarage is Q-Park CS-New Babylon, gelegen aan de Prinses Irenestraat. Deze parkeergarage biedt ruimte aan meer dan 1.000 auto’s en is 24 uur per dag geopend. Het tarief voor parkeren bedraagt €4,00 per uur, met een maximum dagtarief van €30,00.

Daarnaast zijn er nog enkele andere parkeergarages in de buurt van het station, zoals Q-Park Muzenplein, Q-Park Helicon en Q-Park City Parking. Ook zijn er enkele P+R-terreinen aan de rand van de stad, waar automobilisten tegen een voordelig tarief kunnen parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer naar het centrum kunnen reizen.

Fietsenstalling

Station Den Haag Centraal beschikt over een grote, bewaakte fietsenstalling waar reizigers hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de Rijnstraat, aan de achterzijde van het station. De stalling biedt plaats aan ruim 8.000 fietsen en is 24 uur per dag geopend. Het stallen van een fiets is de eerste 24 uur gratis, daarna geldt er een tarief van €1,25 per dag. Ook zijn er OV-fietsen te huur, waarmee reizigers eenvoudig de stad kunnen verkennen.

Restaurants en winkels in de buurt

In en rondom Station Den Haag Centraal zijn er diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn er verschillende eetgelegenheden, zoals Starbucks, Julia’s, La Place en AH to go. Ook zijn er enkele winkels, zoals een HEMA, AKO en een Blokker.

In de directe omgeving van het station zijn er nog meer horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo ligt het winkelcentrum New Babylon op loopafstand van het station, waar diverse winkels, restaurants en een supermarkt gevestigd zijn. Ook zijn er in de omliggende straten diverse eetgelegenheden, variërend van fastfood tot aan uitgebreide dinermogelijkheden.

Hotels in de buurt om te overnachten

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Den Haag Centraal waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden van hotels in de directe omgeving zijn het Babylon Hotel Den Haag, het Mercure Hotel Den Haag Central, het Novotel Den Haag City Centre en het ibis Den Haag City Centre. Deze hotels variëren in prijs en comfort, waardoor er voor iedere reiziger een geschikte overnachtingsmogelijkheid te vinden is.

Naast de hotels in de directe omgeving van het station zijn er in het centrum van Den Haag nog veel meer hotels en andere accommodaties te vinden. Door de goede bereikbaarheid van het station zijn deze accommodaties eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer of te voet.

Station Den Haag Centraal is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de stad en de regio. Met zijn centrale ligging, goede bereikbaarheid en uitgebreide faciliteiten is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel reizigers als inwoners van Den Haag.

Plaats een reactie