Station Den Haag HS

Station Den Haag HS, ook wel bekend als Den Haag Hollands Spoor, is een belangrijk treinstation in de stad Den Haag. Het station heeft een rijke geschiedenis en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de stad en de omliggende regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

Station Den Haag HS werd geopend op 6 december 1843 en is daarmee het oudste station van Den Haag. Het station werd gebouwd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM) als onderdeel van de Oude Lijn, de oudste spoorlijn van Nederland, die liep tussen Amsterdam en Rotterdam. Het station kreeg de naam Hollands Spoor, omdat het de eindhalte was van de spoorlijn die vanuit Amsterdam kwam. In 1870 werd het station uitgebreid met een nieuw gebouw, ontworpen door architect D.A.N. Margadant. Dit gebouw is nog steeds in gebruik en is een rijksmonument.

In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. In 1891 werd het station verhoogd om ruimte te maken voor een nieuwe spoorlijn naar Scheveningen. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het station gemoderniseerd en werd er een nieuwe stationshal gebouwd. In 1991 werd het station opnieuw verbouwd en kreeg het een nieuwe entree aan de Laakzijde. In 2016 werd het station opnieuw gemoderniseerd en werd er een nieuwe fietsenstalling geopend.

Ligging in de stad Den Haag

Station Den Haag HS is gelegen in het centrum van Den Haag, aan de Stationsweg. Het station ligt op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, zoals het Binnenhof, het Mauritshuis en het Haags Historisch Museum. Ook het winkelgebied rond de Grote Marktstraat en de Haagse Markt zijn goed te bereiken vanaf het station. Het station ligt tevens dichtbij de Haagse Hogeschool en de campus van de Universiteit Leiden in Den Haag.

Naast treinverkeer is het station ook een belangrijk knooppunt voor het stads- en streekvervoer. Er zijn diverse tram- en buslijnen die het station verbinden met andere delen van de stad en omliggende gemeenten. Ook is er een RandstadRail-halte bij het station, die zorgt voor een snelle verbinding met Zoetermeer en Rotterdam.

Treinen op station Den Haag HS

Station Den Haag HS wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De intercitytreinen verbinden Den Haag met steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Breda en Venlo. De sprintertreinen zorgen voor verbindingen met omliggende plaatsen, zoals Delft, Leiden, Gouda en Zoetermeer. Ook zijn er internationale treinen die stoppen op station Den Haag HS, zoals de Intercity Brussel, die een verbinding biedt met Antwerpen, Mechelen, Brussel en Brussel Airport.

Parkeermogelijkheden

In de buurt van station Den Haag HS zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Er zijn verschillende parkeergarages in de omgeving, zoals Q-Park Laakhaven en Q-Park Veemarkt. Ook zijn er parkeerterreinen en straatparkeerplaatsen beschikbaar. Houd er rekening mee dat parkeren in het centrum van Den Haag over het algemeen betaald is en dat de tarieven kunnen variëren.

Fietsenstalling

Station Den Haag HS beschikt over een grote, bewaakte fietsenstalling met ruimte voor meer dan 2.500 fietsen. De fietsenstalling is gelegen aan de Laakzijde van het station en is 24 uur per dag geopend. Het stallen van je fiets is de eerste 24 uur gratis, daarna geldt er een tarief per dag. Ook zijn er OV-fietsen te huur bij de fietsenstalling.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Den Haag HS zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn er verschillende eetgelegenheden, zoals een broodjeszaak, een koffiebar en een supermarkt. In de buurt van het station zijn er diverse restaurants met uiteenlopende keukens, zoals Italiaans, Chinees, Surinaams en Turks. Ook zijn er diverse winkels in de omgeving, waaronder een supermarkt, een drogisterij en een boekhandel.

Hotels in de buurt

Er zijn verschillende hotels in de buurt van station Den Haag HS, variërend van budgetopties tot luxueuze accommodaties. Enkele voorbeelden van hotels in de omgeving zijn The Student Hotel, Hotel Mercure Den Haag Central, ibis Den Haag City Centre en het Hilton The Hague. Deze hotels zijn allemaal op loopafstand van het station en bieden een goede uitvalsbasis om de stad Den Haag te verkennen.

Station Den Haag HS is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad en de omliggende regio. Met zijn rijke geschiedenis, centrale ligging en uitgebreide voorzieningen is het een onmisbaar onderdeel van de stad Den Haag.

Plaats een reactie