Station Emmen Zuid

Station Emmen Zuid is een relatief jong treinstation in de stad Emmen, gelegen in de provincie Drenthe. Het station werd geopend op 1 november 2011 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Emmen Zuid, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De plannen voor de aanleg van een nieuw station in Emmen Zuid ontstonden in de jaren ’90. De stad Emmen groeide snel en er was behoefte aan een betere ontsluiting van het zuidelijke deel van de stad. In 2005 werd het plan voor de aanleg van het station goedgekeurd door de gemeente Emmen en de provincie Drenthe. De bouw van het station begon in 2010 en werd in 2011 voltooid. Het station werd op 1 november 2011 officieel geopend door toenmalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma.

Station Emmen Zuid is ontworpen door architectenbureau Movares en kenmerkt zich door een moderne en strakke vormgeving. Het station beschikt over twee perrons en twee sporen, die onderling met elkaar verbonden zijn door een loopbrug. De loopbrug is voorzien van een lift, waardoor het station ook toegankelijk is voor mindervaliden.

Ligging in de stad Emmen Zuid

Station Emmen Zuid is gelegen in het zuidelijke deel van de stad Emmen, in de wijk Rietlanden. De wijk Rietlanden is een relatief nieuwe woonwijk, die voornamelijk bestaat uit eengezinswoningen en enkele appartementencomplexen. Het station ligt op loopafstand van diverse voorzieningen, zoals winkelcentrum De Rietlanden, basisscholen en sportfaciliteiten.

De ligging van het station is gunstig ten opzichte van de belangrijkste uitvalswegen van Emmen. De N34, die Emmen verbindt met de A37 en de A28, ligt op enkele minuten rijden van het station. Daarnaast is het station goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn diverse buslijnen die het station verbinden met andere delen van de stad en omliggende plaatsen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Emmen Zuid wordt bediend door de treinen van vervoerder Arriva. Er rijdt een stoptrein tussen Emmen en Zwolle, die op alle tussengelegen stations stopt. Deze trein rijdt twee keer per uur in beide richtingen. In de spitsuren rijdt er een extra sneltrein tussen Emmen en Zwolle, die alleen stopt op de grotere stations. Deze sneltrein rijdt één keer per uur in beide richtingen.

De reistijd van Station Emmen Zuid naar Zwolle bedraagt ongeveer 50 minuten met de stoptrein en 40 minuten met de sneltrein. Vanuit Zwolle zijn er goede aansluitingen op de intercitytreinen naar de rest van Nederland. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om binnen 2 uur van Emmen Zuid naar Amsterdam te reizen.

Parkeermogelijkheden

Rondom Station Emmen Zuid zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een ruime parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Deze parkeerplaats is bedoeld voor reizigers die met de auto naar het station komen en hun auto willen parkeren tijdens hun treinreis. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn beperkter in aantal.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse parkeermogelijkheden op straat. Het is echter belangrijk om te controleren of er parkeerrestricties gelden, zoals een maximale parkeerduur of een parkeervergunning voor bewoners.

Fietsenstalling

Station Emmen Zuid beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. De fietsenstalling is voorzien van verlichting en camerabewaking, waardoor het een veilige plek is om je fiets te stallen tijdens je treinreis.

Naast de overdekte fietsenstalling zijn er ook enkele fietsklemmen aanwezig op het stationsplein. Deze fietsklemmen zijn bedoeld voor kort parkeren, bijvoorbeeld als je iemand komt ophalen of wegbrengen met de fiets.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Emmen Zuid zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich winkelcentrum De Rietlanden, waar je terecht kunt voor je dagelijkse boodschappen. In dit winkelcentrum zijn onder andere een supermarkt, een bakker, een slager en een drogisterij gevestigd.

Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden in de buurt van het station. Zo is er een cafetaria waar je terecht kunt voor een snelle snack en een eetcafé waar je kunt genieten van een uitgebreidere maaltijd. Ook zijn er enkele afhaalrestaurants in de omgeving, zoals een pizzeria en een Chinees restaurant.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen bij Station Emmen Zuid. Voor een overnachting in de buurt van het station kun je het beste uitwijken naar het centrum van Emmen, dat op ongeveer 4 kilometer afstand ligt. In het centrum van Emmen zijn diverse hotels te vinden, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxere viersterrenhotels. Ook zijn er enkele bed & breakfasts en vakantieparken in de omgeving van Emmen, die geschikt zijn voor een langer verblijf.

Station Emmen Zuid is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen voor een comfortabele reis. Met de treinverbindingen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling en nabijgelegen voorzieningen is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel dagelijkse reizigers als toeristen die de stad Emmen en de omliggende regio willen verkennen.

Plaats een reactie