Station Emmen

Station Emmen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Emmen, gelegen in de provincie Drenthe. Het station werd geopend op 1 november 1905 en is sindsdien een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van Station Emmen

De geschiedenis van Station Emmen begint in 1905, toen het station werd geopend als onderdeel van de spoorlijn Zwolle – Stadskanaal. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS) en was bedoeld om de ontsluiting van de veenkoloniën in Drenthe en Groningen te verbeteren. In de beginjaren was het station vooral van belang voor het goederenvervoer, met name voor de afvoer van turf uit de omliggende veengebieden.

In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. In 1924 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect H.G.J. Schelling. Dit gebouw is in 1985 gesloopt en vervangen door een moderner gebouw, dat in 2011 opnieuw is verbouwd en uitgebreid. Tegenwoordig is het station een belangrijk knooppunt voor zowel trein- als busvervoer in de regio.

Ligging in de stad Emmen

Station Emmen is gelegen aan de westkant van het stadscentrum, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en culturele instellingen. Het station ligt aan de Stationsstraat, die het centrum van Emmen verbindt met de wijk Emmermeer. Aan de noordzijde van het station bevindt zich het busstation, waar diverse streek- en stadsbussen vertrekken en aankomen. Aan de zuidzijde van het station ligt het centrum van Emmen, met onder andere het overdekte winkelcentrum De Weiert en het Atlas Theater.

Treinen op Station Emmen

Station Emmen wordt bediend door de treinen van vervoerder Arriva. Er is één spoorlijn die het station aandoet, namelijk de spoorlijn Zwolle – Emmen. Op deze spoorlijn rijden zogenaamde ‘Blauwnet’-treinen, die onderdeel zijn van het regionale treinvervoer in Overijssel en Drenthe. De treinen rijden in een halfuursdienst tussen Zwolle en Emmen, met in de spits extra treinen tussen Emmen en Coevorden.

De treinen op Station Emmen stoppen op twee perrons, die via een reizigerstunnel met elkaar zijn verbonden. Perron 1 wordt gebruikt voor de treinen richting Zwolle, terwijl perron 2 wordt gebruikt voor de treinen richting Emmen Zuid en verder. Naast de reguliere treindiensten is er ook een aantal keer per jaar een stoomtrein te zien op Station Emmen, als onderdeel van evenementen of speciale ritten georganiseerd door de Museumspoorlijn STAR.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Emmen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de noordzijde van het station, aan de Parallelweg, bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is vooral bedoeld voor treinreizigers die hun auto willen parkeren tijdens hun reis. Daarnaast zijn er in de omgeving van het station diverse parkeergarages en -terreinen waar tegen betaling geparkeerd kan worden, zoals de parkeergarage Willinkplein en het parkeerterrein aan de Westenesscherstraat.

Fietsenstalling

Station Emmen beschikt over een bewaakte fietsenstalling, die zich bevindt aan de noordzijde van het station, naast het busstation. In deze fietsenstalling kunnen reizigers hun fiets stallen tegen een vergoeding. Daarnaast zijn er rondom het station diverse onbewaakte fietsenrekken waar fietsen gratis gestald kunnen worden. Ook is er een OV-fietsverhuurpunt aanwezig op het station, waar reizigers een fiets kunnen huren voor het vervolg van hun reis.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Emmen zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op het station zelf is een vestiging van Kiosk gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een tijdschrift. In de nabijheid van het station zijn diverse cafés en restaurants te vinden, zoals Grand Café Groothuis, Restaurant De Kamer en Eetcafé De Brasserie. Voor winkelen kunnen bezoekers terecht in het nabijgelegen winkelcentrum De Weiert, waar diverse winkels en warenhuizen gevestigd zijn.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de omgeving van Station Emmen waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn Hotel ten Cate, gelegen op ongeveer 500 meter van het station, en Stads-Hotel Boerland, gelegen op ongeveer 600 meter van het station. Beide hotels bieden comfortabele kamers en diverse faciliteiten, zoals een restaurant en gratis WiFi. Daarnaast zijn er in de omgeving van Emmen diverse bed & breakfasts en vakantieparken te vinden, voor wie op zoek is naar een alternatieve overnachtingsmogelijkheid.

Station Emmen is een belangrijk knooppunt in de stad Emmen en de regio Drenthe. Met zijn centrale ligging, goede trein- en busverbindingen en diverse voorzieningen in de directe omgeving is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel reizigers als bezoekers van de stad.

Plaats een reactie