Station Enschede

Station Enschede is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Enschede, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 1 juli 1866 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Enschede, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Enschede werd geopend op 1 juli 1866 als onderdeel van de spoorlijn Zutphen – Glanerbeek, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect K.H. van Brederode en had een typische neoclassicistische stijl. In 1903 werd het station uitgebreid met een extra perron en een voetgangersbrug.

In 1950 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. Dit gebouw had een opvallende, golvende luifel boven de ingang en een grote stationshal met veel glas. In de jaren ’70 en ’80 werd het station verder uitgebreid met extra perrons en sporen, om het groeiende treinverkeer aan te kunnen.

In 2001 werd het station opnieuw verbouwd, ditmaal naar een ontwerp van architect Rob Steenhuis. De golvende luifel van Van Ravesteyn werd vervangen door een strakke, rechte luifel en de stationshal kreeg een nieuwe, moderne uitstraling. Ook werd er een nieuwe fietsenstalling gebouwd en werd het busstation verplaatst naar de voorzijde van het station.

Ligging in de stad Enschede

Station Enschede is gelegen aan de westzijde van het stadscentrum, op loopafstand van de belangrijkste winkelstraten, horecagelegenheden en culturele instellingen. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met diverse buslijnen die stoppen bij het busstation voor het station. Ook is er een goede verbinding met de snelweg A35, die Enschede verbindt met de rest van Nederland.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Enschede is een belangrijk knooppunt voor treinverkeer in de regio. Er vertrekken en arriveren treinen van en naar verschillende bestemmingen in Nederland en Duitsland. De belangrijkste treinverbindingen vanaf station Enschede zijn:

 • Intercity naar Den Haag Centraal, via Hengelo, Almelo, Deventer, Apeldoorn, Amersfoort en Utrecht Centraal
 • Intercity naar Schiphol Airport, via Hengelo, Almelo, Deventer, Apeldoorn, Amersfoort en Amsterdam Zuid
 • Sprinter naar Zwolle, via Hengelo, Almelo, Wierden, Nijverdal, Raalte en Heino
 • Stoptrein naar Gronau (Duitsland), via Enschede De Eschmarke en Glanerbrug

Daarnaast zijn er tijdens evenementen en voetbalwedstrijden in Enschede extra treinen beschikbaar om bezoekers naar en van het station te vervoeren.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Enschede zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met betaald parkeren, waar reizigers hun auto kunnen achterlaten. Ook zijn er in de buurt diverse parkeergarages, zoals de Stationspleingarage en de Irenegarage, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Voor lang parkeren is het mogelijk om gebruik te maken van P+R-terreinen, zoals P+R Zuiderval, gelegen op ongeveer 1,5 kilometer van het station.

Fietsenstalling

Station Enschede beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. Daarnaast zijn er ook bewaakte fietsenstallingen beschikbaar, waar tegen betaling gebruik van kan worden gemaakt. Deze bewaakte stallingen bieden extra veiligheid en service, zoals reparatiemogelijkheden en de verhuur van OV-fietsen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Enschede zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn er enkele winkels en eetgelegenheden, zoals een Albert Heijn To Go, een Kiosk en een Broodzaak. Buiten het station, op loopafstand, zijn er diverse restaurants, cafés en winkels te vinden in het centrum van Enschede. Enkele voorbeelden zijn:

 • Bagels & Beans, voor een heerlijke bagel en een kop koffie
 • SamSam, een gezellig eetcafé met een gevarieerde menukaart
 • De Pannenkoek, voor een lekkere pannenkoek in een sfeervolle omgeving
 • HEMA, voor een snelle lunch of het kopen van diverse producten

Hotels in de buurt

Voor reizigers die willen overnachten in de buurt van station Enschede zijn er diverse hotels beschikbaar. Enkele voorbeelden van hotels op loopafstand van het station zijn:

 • IntercityHotel Enschede, gelegen direct naast het station
 • Hotel de Broeierd, een sfeervol hotel in een historisch pand
 • Van der Valk Hotel Enschede, een luxe hotel met uitgebreide faciliteiten
 • U Parkhotel, een modern hotel gelegen op de campus van de Universiteit Twente

Station Enschede is dus een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio, met goede verbindingen naar diverse bestemmingen in Nederland en Duitsland. Daarnaast biedt het station diverse faciliteiten en voorzieningen voor reizigers, zoals parkeermogelijkheden, fietsenstallingen, horecagelegenheden en winkels. Ook zijn er diverse hotels in de buurt voor reizigers die willen overnachten in Enschede.

Plaats een reactie