Station Gouda

Station Gouda is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Gouda, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 21 mei 1855 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Gouda, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Gouda

Station Gouda werd geopend op 21 mei 1855 als onderdeel van de spoorlijn Utrecht – Rotterdam, aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect Jan Schellingwou en had een neoclassicistische stijl. In 1870 werd de spoorlijn naar Den Haag geopend, waardoor Gouda een belangrijk spoorwegknooppunt werd.

In 1910 werd het oude stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Dirk Margadant. Dit gebouw had een jugendstil-achtige stijl en was voorzien van een grote stationshal met een glazen overkapping. In 1944 werd het stationsgebouw zwaar beschadigd door een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het gebouw provisorisch hersteld, maar in 1960 werd besloten om het station opnieuw te vervangen door een moderner gebouw.

Het huidige stationsgebouw werd geopend in 1964 en is ontworpen door architect Koen van der Gaast. Het gebouw heeft een modernistische stijl en is voorzien van een grote stationshal met een betonnen overkapping. In 2007 werd het station gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe fietsenstalling en een parkeergarage.

Ligging in de stad Gouda

Station Gouda is gelegen aan de noordwestelijke rand van het stadscentrum van Gouda. Het station ligt op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, zoals de Sint-Janskerk, het Stadhuis van Gouda en de Goudse Waag. Daarnaast zijn er diverse winkelstraten en horecagelegenheden in de directe omgeving van het station te vinden.

Station Gouda is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Naast de treinverbindingen zijn er diverse buslijnen die het station verbinden met de omliggende wijken en omliggende plaatsen, zoals Waddinxveen, Boskoop en Bodegraven. Ook is er een regionale tramlijn (de R-net lijn) die Gouda verbindt met Alphen aan den Rijn en de omliggende dorpen.

Treinverbindingen op Station Gouda

Station Gouda is een belangrijk spoorwegknooppunt en wordt bediend door diverse treinverbindingen. De belangrijkste treinverbindingen zijn:

  • Intercity Utrecht Centraal – Rotterdam Centraal
  • Intercity Utrecht Centraal – Den Haag Centraal
  • Sprinter Gouda – Alphen aan den Rijn
  • Sprinter Gouda – Leiden Centraal
  • Sprinter Gouda – Den Haag Centraal

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinverbindingen, zoals de Intercity Direct tussen Gouda en Amsterdam Centraal. In totaal zijn er op Station Gouda vier perrons met acht sporen, waardoor er voldoende capaciteit is voor de diverse treinverbindingen.

Parkeermogelijkheden bij Station Gouda

In de directe omgeving van Station Gouda zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station is er een parkeergarage (Q-Park Gouda) met ruimte voor ongeveer 450 auto’s. Deze parkeergarage is 24 uur per dag geopend en biedt zowel kort- als langparkeren aan. Daarnaast zijn er in de omgeving van het station diverse parkeerterreinen en straten met betaald parkeren.

Voor reizigers met een OV-chipkaart is er de mogelijkheid om gebruik te maken van P+R Gouda, gelegen aan de zuidzijde van het station. Hier kunnen reizigers tegen een gereduceerd tarief parkeren, mits zij op dezelfde dag met het openbaar vervoer reizen.

Fietsenstalling bij Station Gouda

Station Gouda beschikt over een ruime fietsenstalling, gelegen aan de zuidzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 3000 fietsen en is 24 uur per dag geopend. De stalling is voorzien van cameratoezicht en er is een fietsenmaker aanwezig voor kleine reparaties. Het stallen van de fiets is de eerste 24 uur gratis, daarna geldt er een tarief per dag.

Restaurants en winkels in de buurt van Station Gouda

In de directe omgeving van Station Gouda zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn er enkele winkels, zoals een Albert Heijn To Go, een Kiosk en een bloemenwinkel. Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een Starbucks, een Smullers en een Broodzaak.

Buiten het station zijn er diverse restaurants en cafés te vinden, variërend van fastfood tot à la carte. Enkele voorbeelden zijn een McDonald’s, een sushi-restaurant en diverse eetcafés. Ook zijn er diverse winkelstraten in de buurt van het station, zoals de Nieuwe Markt en de Kleiweg, waar diverse winkels en boetiekjes te vinden zijn.

Hotels in de buurt van Station Gouda

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Gouda waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Best Western Plus City Hotel Gouda: Dit viersterrenhotel is gelegen op ongeveer 10 minuten lopen van het station en biedt moderne kamers, een restaurant en een bar.
  • Campanile Hotel & Restaurant Gouda: Dit driesterrenhotel is gelegen op ongeveer 15 minuten lopen van het station en biedt eenvoudige kamers, een restaurant en gratis parkeergelegenheid.
  • Hotel de Utrechtsche Dom: Dit kleinschalige hotel is gelegen in het historische centrum van Gouda, op ongeveer 15 minuten lopen van het station. Het hotel biedt sfeervolle kamers en een ontbijtrestaurant.

Naast deze hotels zijn er ook diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen in de omgeving van Station Gouda te vinden.

Station Gouda is een belangrijk spoorwegknooppunt met een rijke geschiedenis en een centrale ligging in de stad Gouda. Met diverse treinverbindingen, parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en een ruim aanbod aan horeca en winkels in de omgeving, is het station een belangrijke voorziening voor zowel inwoners van Gouda als reizigers.

Plaats een reactie