Station Haarlem

Station Haarlem is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Haarlem en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Haarlem, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Haarlem

De geschiedenis van Station Haarlem gaat terug tot 1839, toen de eerste spoorlijn in Nederland werd geopend tussen Amsterdam en Haarlem. Het oorspronkelijke station was een houten gebouw, dat in 1842 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. Dit gebouw werd in 1867 opnieuw vervangen door een nog groter gebouw, ontworpen door architect P.J.H. Cuypers. Cuypers ontwierp ook het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam.

In 1908 werd het huidige stationsgebouw geopend, ontworpen door architect D.A.N. Margadant. Het gebouw is een rijksmonument en staat bekend om zijn Jugendstil-architectuur en bijzondere details, zoals de smeedijzeren lantaarns en de tegeltableaus met afbeeldingen van treinen en trams. In de loop der jaren is het station meerdere keren gerenoveerd en uitgebreid, maar het historische karakter is altijd behouden gebleven.

Ligging in de stad Haarlem

Station Haarlem ligt aan de zuidwestkant van het stadscentrum, op loopafstand van de Grote Markt en de Sint-Bavokerk. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met diverse buslijnen die stoppen bij het station en een directe treinverbinding met Amsterdam, Den Haag, Leiden, Alkmaar en Zandvoort aan Zee. Ook is er een goede verbinding met de omliggende wijken en steden via de regionale treinen en bussen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Haarlem is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnetwerk en er vertrekken en arriveren dagelijks vele treinen. De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Haarlem zijn:

 • Intercity’s naar Amsterdam Centraal, Schiphol, Den Haag Centraal, Leiden Centraal, Alkmaar en Zandvoort aan Zee
 • Sprinters naar Amsterdam Centraal, Schiphol, Den Haag Centraal, Leiden Centraal, Alkmaar en Zandvoort aan Zee
 • Regionale treinen naar Uitgeest, Hoorn, Enkhuizen, IJmuiden en Beverwijk

Daarnaast zijn er ook diverse buslijnen die vertrekken vanaf het busstation naast het treinstation, met verbindingen naar onder andere Schiphol, Haarlemmermeer, Heemstede, Bloemendaal, IJmuiden en Zandvoort.

Parkeermogelijkheden

In de buurt van Station Haarlem zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Er zijn verschillende parkeergarages in de omgeving, zoals de parkeergarage Stationsplein, de parkeergarage Lange Herenstraat en de parkeergarage Houtplein. Deze parkeergarages zijn betaald en hebben een beperkt aantal plaatsen. Daarnaast zijn er ook enkele parkeerterreinen in de buurt, zoals het parkeerterrein aan de Lange Herenvest en het parkeerterrein aan de Oostvest. Ook hier geldt betaald parkeren.

Op straat parkeren is ook mogelijk, maar de parkeercapaciteit is beperkt en het is vaak lastig om een parkeerplaats te vinden. Bovendien geldt ook hier betaald parkeren. Het is aan te raden om gebruik te maken van de parkeergarages of parkeerterreinen, of om met het openbaar vervoer naar het station te komen.

Fietsenstalling

Bij Station Haarlem is een grote, bewaakte fietsenstalling aanwezig, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de zuidzijde van het station, aan de Kruisweg. De stalling is dagelijks geopend en biedt plaats aan ruim 4.000 fietsen. Daarnaast zijn er ook onbewaakte fietsenrekken aanwezig rondom het station, maar het is aan te raden om gebruik te maken van de bewaakte fietsenstalling voor extra veiligheid.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Haarlem zijn diverse restaurants en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf zijn enkele horecagelegenheden en winkels gevestigd, zoals een Albert Heijn To Go, een Starbucks, een Smullers en een Kiosk. Op loopafstand van het station zijn er diverse eetgelegenheden, variërend van fastfoodrestaurants tot gezellige cafés en uitgebreide restaurants. Enkele voorbeelden zijn:

 • Restaurant Parck
 • Eetcafé Bruxelles
 • Restaurant Dijkers
 • Grand Café Nobel

Ook voor winkelen is de omgeving van het station een goede uitvalsbasis. Op loopafstand bevindt zich het winkelgebied van Haarlem, met een grote diversiteit aan winkels, van bekende ketens tot kleine boetiekjes en speciaalzaken.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Haarlem waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

 • Amrâth Grand Hotel Frans Hals
 • Carlton Square Hotel
 • Hotel Lion d’Or
 • ibis Styles Haarlem City

Deze hotels variëren in prijs en luxe, waardoor er voor iedere reiziger een geschikte overnachtingsmogelijkheid te vinden is. Daarnaast zijn er ook diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen in de omgeving van het station.

Station Haarlem is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnetwerk en biedt reizigers een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad Haarlem en de omliggende regio. Met zijn rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en diverse voorzieningen is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van Nederland.

Plaats een reactie