Station Kapelle-Biezelinge

Station Kapelle-Biezelinge is een spoorwegstation in de Nederlandse provincie Zeeland, gelegen in de gemeente Kapelle. Het station werd geopend op 1 juli 1868 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Kapelle-Biezelinge, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Kapelle-Biezelinge werd geopend op 1 juli 1868 als onderdeel van de Zeeuwse Lijn, een spoorlijn die de provincie Zeeland verbindt met de rest van Nederland. De spoorlijn werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) en was bedoeld om de economische ontwikkeling van de provincie te stimuleren. Het station werd ontworpen door architect K.H. van Brederode, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations in Zeeland.

In de loop der jaren heeft het station verschillende veranderingen ondergaan. Zo werd het oorspronkelijke stationsgebouw in 1965 gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. In 2008 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd aangelegd. Ook werd het station in 2011 voorzien van een nieuw kunstwerk, genaamd ‘De Reiziger’, dat de verbondenheid tussen de reizigers en het station symboliseert.

Ligging in de stad Kapelle-Biezelinge

Station Kapelle-Biezelinge is gelegen aan de Stationsstraat in de gemeente Kapelle, tussen de dorpen Kapelle en Biezelinge in. Het station ligt op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het centrum van Kapelle en op ongeveer 2 kilometer afstand van het centrum van Biezelinge. De omgeving van het station is voornamelijk landelijk, met veel weilanden en akkers. Desondanks is het station goed bereikbaar, zowel met de auto als met de fiets of te voet.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Kapelle-Biezelinge wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de Zeeuwse Lijn. Deze treinen rijden tussen de stations Vlissingen en Roosendaal, met tussenstops op onder andere de stations Middelburg, Goes en Bergen op Zoom. Op werkdagen rijden de treinen twee keer per uur in beide richtingen, in het weekend is dit één keer per uur. De reistijd van Station Kapelle-Biezelinge naar Vlissingen bedraagt ongeveer 30 minuten, terwijl de reistijd naar Roosendaal ongeveer 40 minuten is.

Naast de stoptreinen zijn er ook enkele intercitytreinen die op Station Kapelle-Biezelinge stoppen. Deze treinen rijden tussen Vlissingen en Amsterdam Centraal, met tussenstops op onder andere de stations Haarlem, Leiden Centraal en Schiphol Airport. Deze intercitytreinen stoppen echter niet op alle tussengelegen stations, waardoor de reistijd naar Amsterdam Centraal vanaf Station Kapelle-Biezelinge ongeveer 2 uur en 15 minuten bedraagt.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Kapelle-Biezelinge zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is er een kleine parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Deze parkeerplaats biedt plaats aan ongeveer 20 auto’s en is voornamelijk bedoeld voor kort parkeren, bijvoorbeeld om reizigers af te zetten of op te halen.

Voor lang parkeren is er een grotere parkeerplaats aan de andere kant van het station, aan de Ooststraat. Deze parkeerplaats biedt plaats aan ongeveer 50 auto’s en is eveneens gratis te gebruiken. Vanaf deze parkeerplaats is het ongeveer 5 minuten lopen naar het station.

Fietsenstalling

Station Kapelle-Biezelinge beschikt over een overdekte fietsenstalling, die in 2008 werd aangelegd tijdens de verbouwing van het station. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station, en is daardoor gemakkelijk bereikbaar voor reizigers die met de fiets naar het station komen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Kapelle-Biezelinge zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er op ongeveer 500 meter afstand van het station een bakkerij gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor vers brood en gebak. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station, in het centrum van Kapelle, zijn er diverse restaurants en cafés te vinden, waaronder een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een eetcafé.

Ook zijn er in het centrum van Kapelle verschillende winkels te vinden, waaronder een supermarkt, een drogisterij en een kledingwinkel. Voor een uitgebreider winkelaanbod kunnen reizigers terecht in de nabijgelegen stad Goes, die op ongeveer 10 minuten rijden van Station Kapelle-Biezelinge ligt.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Kapelle-Biezelinge zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. Op ongeveer 2 kilometer afstand van het station, in het dorp Biezelinge, is er een bed & breakfast gevestigd. Deze bed & breakfast biedt verschillende kamers aan, variërend van eenpersoonskamers tot familiekamers, en beschikt over een gezellige tuin waar gasten kunnen ontspannen.

Voor meer hotelopties kunnen reizigers terecht in de nabijgelegen stad Goes, waar verschillende hotels en bed & breakfasts te vinden zijn. Deze accommodaties variëren van eenvoudige budgethotels tot luxere hotels met uitgebreide faciliteiten, zoals een zwembad en een wellnesscentrum.

Station Kapelle-Biezelinge is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen met de rest van Nederland. Met diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en verschillende horecagelegenheden en winkels in de buurt, is het station een prettige plek voor reizigers om hun reis te beginnen of te eindigen.

Plaats een reactie