Station Lage Zwaluwe

Station Lage Zwaluwe is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen in het dorp Lage Zwaluwe. Het station werd geopend op 1 november 1883 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in het dorp Lage Zwaluwe, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Lage Zwaluwe werd geopend op 1 november 1883 als onderdeel van de spoorlijn Breda – Rotterdam, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. In 1886 werd de spoorlijn verlengd naar Dordrecht, waardoor het station een belangrijk knooppunt werd in het Nederlandse spoorwegnet. In 1893 werd de spoorlijn naar Roosendaal geopend, waardoor het station nog belangrijker werd voor het treinverkeer in de regio.

In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en aanpassingen ondergaan. Zo werd in 1907 het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en werd in 1926 een nieuw seinhuis gebouwd. In 1973 werd het station gemoderniseerd en werd het oude stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw. In 2007 werd het station opnieuw gemoderniseerd en werd onder andere de perronoverkapping vernieuwd.

Ligging in het dorp Lage Zwaluwe

Station Lage Zwaluwe is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het dorp Lage Zwaluwe, in de gemeente Drimmelen. Het station ligt aan de spoorlijnen Breda – Rotterdam en Lage Zwaluwe – Roosendaal, waardoor het een belangrijk knooppunt is voor het treinverkeer in de regio. Het station is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer, en er zijn diverse voorzieningen in de directe omgeving van het station, zoals een fietsenstalling, parkeerplaatsen en enkele winkels en horecagelegenheden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Op Station Lage Zwaluwe stoppen zowel intercity- als sprintertreinen. De intercitytreinen rijden tussen Breda en Rotterdam Centraal, met tussenstops in Dordrecht en Zwijndrecht. De sprintertreinen rijden tussen Dordrecht en Roosendaal, met tussenstops in Zevenbergen, Oudenbosch en Roosendaal. Daarnaast rijden er ook goederentreinen over de spoorlijnen bij het station.

De treinen op Station Lage Zwaluwe worden geëxploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS). De dienstregeling is te vinden op de website van de NS en in de NS-app. Daarnaast zijn er op het station informatieborden en omroepberichten die reizigers informeren over de vertrekkende en aankomende treinen.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Lage Zwaluwe zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een ruime parkeerplaats waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station enkele kleinere parkeerterreinen en parkeerplaatsen langs de openbare weg. Het is aan te raden om tijdig naar het station te komen om een parkeerplek te vinden, zeker tijdens de spitsuren en op drukke dagen.

Fietsenstalling

Station Lage Zwaluwe beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis en veilig stallen tijdens hun treinreis. De fietsenstalling is voorzien van verlichting en er zijn rekken aanwezig om de fietsen in te plaatsen. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar voor reizigers die hun fiets extra veilig willen stallen. Deze fietskluizen kunnen worden gehuurd via de website van de NS.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Lage Zwaluwe zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er een cafetaria waar reizigers terecht kunnen voor een snelle hap en een drankje. Daarnaast zijn er enkele lokale winkels, zoals een bakkerij en een supermarkt, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het centrum van Lage Zwaluwe, dat op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Lage Zwaluwe waar reizigers kunnen overnachten. Deze accommodaties variëren in prijs en comfort, en zijn geschikt voor zowel zakelijke reizigers als toeristen. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt zijn Hotel De Korenbeurs in Made, Hotel-Restaurant Thuis! in Drimmelen en B&B Logies Chez Nous in Zevenbergen. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen steden Breda en Dordrecht diverse hotels en andere accommodaties te vinden.

Station Lage Zwaluwe is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Noord-Brabant en biedt reizigers diverse voorzieningen en faciliteiten. Met zijn rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en ruime aanbod aan treinverbindingen is het station een belangrijke schakel in het Nederlandse spoorwegnet.

Plaats een reactie