Station Maarn

Station Maarn is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Maarn, gelegen in de provincie Utrecht. Het station werd geopend op 15 mei 1845 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Maarn, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Maarn werd geopend op 15 mei 1845 als onderdeel van de Rhijnspoorweg, een spoorlijn die liep van Amsterdam naar Arnhem. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1865 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. Dit gebouw werd in 1901 opnieuw vervangen door een nog groter gebouw, ontworpen door architect D.A.N. Margadant. Dit gebouw is tot op heden nog steeds in gebruik.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1910 het emplacement uitgebreid met een goederenspoor en een laad- en losplaats. In 1938 werd de spoorlijn geëlektrificeerd en werden er bovenleidingen aangebracht. In 1972 werd het station gemoderniseerd en werd het emplacement aangepast aan de eisen van die tijd. In 2007 werd het stationsgebouw gerenoveerd en kreeg het zijn huidige uiterlijk.

Ligging in de stad Maarn

Station Maarn ligt aan de noordwestelijke rand van de stad, op ongeveer 1,5 kilometer van het centrum. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en te voet. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, winkels en horecagelegenheden. Ook ligt het station vlakbij het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waardoor het een ideale uitvalsbasis is voor wandel- en fietstochten in de omgeving.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Maarn wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er stoppen zowel stoptreinen als intercity’s op het station. De belangrijkste verbindingen vanaf station Maarn zijn:

  • Utrecht Centraal – Maarn – Ede-Wageningen – Arnhem Centraal
  • Utrecht Centraal – Maarn – Ede-Wageningen – Nijmegen
  • Utrecht Centraal – Maarn – Rhenen

Daarnaast zijn er ook enkele spitsdiensten die alleen tijdens de ochtend- en avondspits rijden. In totaal stoppen er op werkdagen ongeveer 100 treinen per dag op station Maarn.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van station Maarn zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met ongeveer 100 parkeerplaatsen. Dit parkeerterrein is gratis en biedt zowel kort- als langparkeren aan. Daarnaast zijn er in de omliggende straten ook diverse parkeerplaatsen beschikbaar, al kan het hier tijdens drukke periodes lastig zijn om een plekje te vinden.

Fietsenstalling

Station Maarn beschikt over een overdekte fietsenstalling met ruimte voor ongeveer 200 fietsen. Deze fietsenstalling is gratis en bevindt zich aan de voorzijde van het station, naast het parkeerterrein voor auto’s. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waar fietsen tegen betaling veilig kunnen worden opgeborgen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Maarn zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een kleine kiosk waar reizigers terecht kunnen voor een kopje koffie, een broodje of een krant. Verder zijn er in de buurt enkele cafés, restaurants en snackbars te vinden, waar reizigers terecht kunnen voor een hapje en een drankje.

Op ongeveer 1,5 kilometer van het station, in het centrum van Maarn, zijn er diverse winkels te vinden. Hier kunnen reizigers terecht voor onder andere kleding, schoenen, elektronica en boodschappen. Ook zijn er enkele supermarkten in de buurt van het station, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Maarn zijn er enkele hotels en bed & breakfasts te vinden waar reizigers kunnen overnachten. De meeste van deze accommodaties bevinden zich op loopafstand van het station, waardoor ze ideaal zijn voor reizigers die met de trein aankomen. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen plaatsen Driebergen-Rijsenburg en Doorn ook diverse hotels en bed & breakfasts te vinden, die eenvoudig te bereiken zijn met de auto of het openbaar vervoer.

Station Maarn is dus een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Utrecht. Met zijn centrale ligging, goede bereikbaarheid en diverse voorzieningen is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als toeristen. Of je nu op doorreis bent of de prachtige omgeving van de Utrechtse Heuvelrug wilt verkennen, station Maarn biedt alle faciliteiten die je nodig hebt voor een comfortabele reis.

Plaats een reactie