Station Middelburg

Station Middelburg is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Zeeland en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de stad Middelburg en de omliggende regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Middelburg, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Middelburg

De geschiedenis van Station Middelburg gaat terug tot 1872, toen het station werd geopend als onderdeel van de spoorlijn Roosendaal – Vlissingen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect K.H. van Brederode en had een typische neogotische stijl. In de loop der jaren heeft het station verschillende verbouwingen en uitbreidingen ondergaan, waarbij het oorspronkelijke karakter van het gebouw grotendeels verloren is gegaan.

In 1957 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. Dit gebouw had een opvallende, golvende dakconstructie en was voorzien van een grote stationshal met een ruime wachtruimte en diverse winkels. In 1988 werd het station opnieuw verbouwd en uitgebreid, waarbij de golvende dakconstructie werd vervangen door een strakker, rechthoekig ontwerp. Tijdens deze verbouwing werd ook een nieuwe fietsenstalling gerealiseerd en werd het busstation verplaatst naar de voorzijde van het station.

Ligging in de stad Middelburg

Station Middelburg is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum, op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden, winkels en horecagelegenheden. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer, met diverse buslijnen die het station verbinden met de omliggende wijken en omliggende steden en dorpen. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar het historische centrum van Middelburg, met onder andere de Abdij, het Stadhuis en de Lange Jan.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Middelburg wordt bediend door de Intercity-treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de lijn Roosendaal – Vlissingen. Deze treinen rijden tweemaal per uur in beide richtingen en bieden directe verbindingen met onder andere Roosendaal, Bergen op Zoom, Goes en Vlissingen. In Roosendaal kan er overgestapt worden op treinen naar onder andere Breda, Tilburg, Eindhoven, Antwerpen en Brussel.

Daarnaast stoppen er ook Sprinter-treinen op Station Middelburg, die een stop maken bij alle tussengelegen stations op de lijn Roosendaal – Vlissingen. Deze treinen rijden eveneens tweemaal per uur in beide richtingen en bieden een goede verbinding met de omliggende dorpen en kleinere steden in de regio.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Middelburg zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is 24 uur per dag geopend en biedt plaats aan ongeveer 200 auto’s. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse straten waar (betaald) parkeren op straat mogelijk is.

Voor reizigers die langere tijd willen parkeren, bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg of een vakantie, zijn er enkele parkeergarages in de buurt van het station. Deze parkeergarages zijn over het algemeen iets goedkoper dan het parkeerterrein bij het station en bieden een veilige en overdekte parkeerplaats voor de auto.

Fietsenstalling

Station Middelburg beschikt over een ruime fietsenstalling, gelegen aan de voorzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1000 fietsen en is 24 uur per dag geopend en gratis toegankelijk. Daarnaast zijn er in de fietsenstalling ook OV-fietsen te huur, waarmee reizigers eenvoudig en snel de stad kunnen verkennen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Middelburg zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn er enkele kleine winkels, zoals een kiosk en een bloemenwinkel, en een kleine horecagelegenheid waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een snelle snack. Op loopafstand van het station zijn er diverse supermarkten, bakkerijen en andere winkels te vinden, evenals een ruim aanbod aan restaurants, cafés en eetgelegenheden.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Middelburg waar reizigers kunnen overnachten. Op loopafstand van het station zijn er enkele budgethotels en hostels te vinden, evenals enkele middenklasse hotels. In het historische centrum van Middelburg, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn er diverse sfeervolle hotels en bed & breakfasts gevestigd in historische panden. Deze accommodaties bieden een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de stad en de omliggende regio.

Station Middelburg is dus niet alleen een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de regio, maar biedt ook diverse voorzieningen en faciliteiten voor reizigers en bezoekers van de stad. Met zijn centrale ligging, goede bereikbaarheid en ruime aanbod aan winkels, restaurants en accommodaties is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Middelburg en de omliggende regio.

Plaats een reactie