Station Nijverdal

Station Nijverdal is een belangrijk knooppunt in de stad Nijverdal, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 1 november 1881 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Nijverdal, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Nijverdal werd geopend op 1 november 1881 als onderdeel van de spoorlijn Zwolle – Almelo. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type KNLS, wat staat voor Koninklijke Nederlandsche Locaalspoorweg-Maatschappij. Dit type stationsgebouw werd gekenmerkt door een eenvoudige, doch statige uitstraling. In 1910 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een goederenloods.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1952 het spoor verdubbeld en werd er een nieuw seinhuis gebouwd. In 1972 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw werd in 2013 weer gesloopt om plaats te maken voor het huidige station, dat op 1 maart 2013 in gebruik werd genomen.

Het huidige station is ontworpen door architectenbureau Movares en kenmerkt zich door een moderne, transparante uitstraling. Het station is voorzien van een overdekte fietsenstalling, een ruime parkeerplaats en diverse voorzieningen voor reizigers, zoals een wachtruimte, een kaartautomaat en een toilet.

Ligging in de stad Nijverdal

Station Nijverdal is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het centrum van Nijverdal. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Vanaf het station is het slechts enkele minuten lopen naar het centrum van Nijverdal, waar diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen te vinden zijn.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt. Zo is er een nieuw busstation aangelegd en zijn er diverse fiets- en wandelpaden aangelegd die het station verbinden met de omliggende wijken en het centrum van Nijverdal. Ook is er een tunnel aangelegd onder het spoor, waardoor het station beter bereikbaar is geworden voor voetgangers en fietsers.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Nijverdal wordt bediend door de stoptreinen van vervoerder Keolis Nederland. Er zijn twee treinverbindingen vanaf het station:

  • Zwolle – Enschede: deze trein stopt onder andere in Raalte, Heino, Wierden en Hengelo.
  • Zwolle – Almelo: deze trein stopt onder andere in Raalte, Heino en Wierden.

De treinen rijden doorgaans twee keer per uur in beide richtingen. In de spitsuren kan dit oplopen tot vier keer per uur. Naast de treinverbindingen zijn er ook diverse busverbindingen vanaf het station, die zorgen voor een goede ontsluiting van de omliggende wijken en dorpen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van het station zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een ruime parkeerplaats aanwezig, waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse parkeerplaatsen en -garages waar tegen betaling geparkeerd kan worden.

Voor reizigers die met de fiets naar het station komen, is er een overdekte fietsenstalling aanwezig. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ruim 700 fietsen en is voorzien van camerabewaking. Ook zijn er diverse oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van het station zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Zo zijn er enkele cafetaria’s en eetcafés op loopafstand van het station, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle hap of een uitgebreide maaltijd. Ook zijn er diverse supermarkten en andere winkels in de buurt, waar reizigers hun dagelijkse boodschappen kunnen doen.

Het centrum van Nijverdal, dat op enkele minuten lopen van het station ligt, biedt een ruim aanbod aan winkels en horecagelegenheden. Hier zijn onder andere diverse kledingwinkels, schoenenwinkels, elektronicawinkels en speciaalzaken te vinden. Ook zijn er diverse restaurants, cafés en terrassen waar reizigers terecht kunnen voor een hapje en een drankje.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts in de omgeving van het station waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Hotel de Jonker: een sfeervol hotel gelegen op loopafstand van het station en het centrum van Nijverdal. Het hotel beschikt over diverse kamers en biedt een uitgebreid ontbijtbuffet.
  • Bed & Breakfast de Wilgenweard: een gezellige bed & breakfast gelegen aan de rand van Nijverdal, op enkele minuten fietsen van het station. De B&B beschikt over diverse kamers en biedt een uitgebreid ontbijt.
  • Hotel Dalzicht: een comfortabel hotel gelegen in het centrum van Nijverdal, op loopafstand van het station. Het hotel beschikt over diverse kamers en biedt een uitgebreid ontbijtbuffet.

Naast deze hotels zijn er ook diverse vakantieparken en campings in de omgeving van Nijverdal, waar reizigers kunnen verblijven. De omgeving van Nijverdal is namelijk zeer geschikt voor wandel- en fietsvakanties, dankzij de nabijheid van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.

Station Nijverdal is een belangrijk knooppunt in de stad Nijverdal en biedt reizigers diverse voorzieningen en mogelijkheden. Met zijn rijke geschiedenis, moderne uitstraling en goede bereikbaarheid is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio.

Plaats een reactie