Station Rijswijk

Station Rijswijk is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Rijswijk, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 3 juni 1847 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Rijswijk, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Rijswijk werd geopend op 3 juni 1847 als onderdeel van de Oude Lijn, de oudste spoorlijn van Nederland die loopt tussen Amsterdam en Rotterdam. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1887 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. Dit gebouw werd in 1965 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw stationsgebouw, dat in 1967 werd geopend. In 1996 werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd, waarbij onder andere een nieuwe stationshal en een voetgangerstunnel werden aangelegd.

In de loop der jaren heeft het station diverse functies gehad. Zo was het in de 19e eeuw een belangrijk overstappunt voor reizigers tussen Den Haag en Rotterdam, en speelde het een rol in het goederenvervoer tussen deze steden. In de 20e eeuw werd het station vooral gebruikt door forenzen die in Rijswijk woonden en in Den Haag of Rotterdam werkten. Tegenwoordig is het station een belangrijk knooppunt voor zowel regionaal als intercityverkeer.

Ligging in de stad Rijswijk

Station Rijswijk is gelegen in het noorden van de stad Rijswijk, vlakbij de grens met de gemeente Den Haag. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Den Haag en Rotterdam, en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse kantoren, winkels en woonwijken.

Vanaf het station is het centrum van Rijswijk goed bereikbaar met de bus, tram of fiets. Ook de nabijgelegen steden Den Haag en Delft zijn eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer vanaf Station Rijswijk.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Rijswijk wordt bediend door zowel intercitytreinen als sprinters. De intercitytreinen rijden tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal, en stoppen onderweg op Station Rijswijk. De sprinters rijden tussen Den Haag Centraal en Dordrecht, en stoppen op alle tussengelegen stations, waaronder Station Rijswijk.

Daarnaast zijn er ook enkele internationale treinen die stoppen op Station Rijswijk, zoals de Intercity Brussel die rijdt tussen Amsterdam en Brussel. Hierdoor is het station ook een belangrijk knooppunt voor internationale reizigers.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Rijswijk zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Zo is er een parkeergarage bij het station, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse parkeerterreinen en -garages waar tegen een lager tarief of zelfs gratis geparkeerd kan worden. Het is aan te raden om vooraf de parkeermogelijkheden en -tarieven te bekijken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Fietsenstalling

Station Rijswijk beschikt over een bewaakte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen tijdens hun treinreis. De fietsenstalling is geopend van maandag tot en met vrijdag van 7:00 tot 19:00 uur, en op zaterdag van 8:00 tot 17:00 uur. Op zondag en feestdagen is de fietsenstalling gesloten. Het stallen van een fiets in de bewaakte fietsenstalling is gratis voor de eerste 24 uur, daarna geldt er een tarief per dag.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Rijswijk zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Zo zijn er in de stationshal enkele winkels en horecagelegenheden, zoals een kiosk, een broodjeszaak en een bloemenwinkel. In de nabije omgeving van het station zijn er diverse supermarkten, winkels en restaurants te vinden, waardoor reizigers voor of na hun treinreis nog even snel boodschappen kunnen doen of een hapje kunnen eten.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels te vinden in de omgeving van Station Rijswijk, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxere hotels met uitgebreide faciliteiten. Enkele hotels in de buurt van het station zijn onder andere het Best Western Plus Grand Winston Hotel, het Bastion Hotel Den Haag Rijswijk en het Hotel & Spa Savarin. Deze hotels zijn allemaal goed bereikbaar vanaf het station, en bieden een comfortabele uitvalsbasis voor reizigers die in Rijswijk of de nabijgelegen steden Den Haag en Delft willen verblijven.

Station Rijswijk is dus een belangrijk knooppunt in de stad Rijswijk, met een rijke geschiedenis en diverse faciliteiten voor reizigers. Of je nu op doorreis bent, in Rijswijk woont of werkt, of de stad en haar omgeving wilt verkennen, Station Rijswijk biedt uitstekende verbindingen en voorzieningen om je reis zo aangenaam mogelijk te maken.

Plaats een reactie