Station Rotterdam Lombardijen

Station Rotterdam Lombardijen is een belangrijk treinstation in de stad Rotterdam, gelegen in de wijk Lombardijen. Het station werd geopend in 1968 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in het openbaar vervoer van de stad en de omliggende regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Rotterdam Lombardijen werd geopend op 2 juni 1968 als onderdeel van de spoorlijn Rotterdam – Dordrecht. Het station werd gebouwd om de groeiende wijk Lombardijen beter te bedienen met openbaar vervoer. In de jaren ’90 werd het station gemoderniseerd en uitgebreid met een extra perron, waardoor er meer treinen konden stoppen en vertrekken. In 2007 werd het station opnieuw gemoderniseerd en kreeg het een nieuwe stationshal, die het station een frisse en moderne uitstraling gaf.

Ligging in de stad

Station Rotterdam Lombardijen ligt in het zuidoosten van de stad Rotterdam, in de wijk Lombardijen. De wijk is een typische naoorlogse woonwijk met veel laagbouw en groen. Het station ligt aan de Spinozaweg, een belangrijke verkeersader in de wijk. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse winkels, scholen en sportfaciliteiten. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met diverse bus- en tramlijnen die in de buurt stoppen. Ook met de auto is het station goed bereikbaar, met de A15 en A16 op korte afstand.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Rotterdam Lombardijen wordt bediend door zowel stoptreinen als intercity’s. De stoptreinen worden verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en rijden tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht, met tussenstops op station Rotterdam Zuid en station Barendrecht. De intercity’s rijden tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht, met een snellere reistijd dan de stoptreinen. Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen die stoppen op station Rotterdam Lombardijen, waardoor er een hogere frequentie is op dit traject.

Naast de treinen van de NS zijn er ook treinen van de regionale vervoerder R-net die stoppen op station Rotterdam Lombardijen. Deze treinen rijden tussen Dordrecht en Geldermalsen, met tussenstops op onder andere station Barendrecht, station Zwijndrecht en station Gorinchem. Hierdoor is er een goede verbinding met de omliggende regio en andere steden in Zuid-Holland en Gelderland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Rotterdam Lombardijen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Spinozaweg en biedt plaats aan ongeveer 100 auto’s. Aan de zuidzijde van het station is er ook een parkeerterrein, maar hier geldt betaald parkeren. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Pascalweg en biedt plaats aan ongeveer 50 auto’s. In de omliggende straten is er ook parkeergelegenheid, maar hier geldt over het algemeen een parkeervergunning of betaald parkeren.

Fietsenstalling

Station Rotterdam Lombardijen beschikt over een fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling is gratis en biedt plaats aan ongeveer 500 fietsen. De fietsenstalling is overdekt en afgesloten, waardoor de fietsen veilig en droog kunnen worden gestald. Daarnaast zijn er ook fietskluizen beschikbaar, waar fietsen extra veilig kunnen worden opgeborgen. Deze fietskluizen zijn te huur bij de NS.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Rotterdam Lombardijen zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Spinozaweg bevinden zich onder andere een supermarkt, een bakker, een slager en een drogisterij. Daarnaast zijn er diverse eetgelegenheden, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar. Aan de zuidzijde van het station, aan de Pascalweg, bevindt zich een winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een kapper en een bloemenwinkel.

Hotels in de buurt

In de directe omgeving van station Rotterdam Lombardijen zijn er geen hotels te vinden. De dichtstbijzijnde hotels bevinden zich in het centrum van Rotterdam, op ongeveer 5 kilometer afstand van het station. Hier zijn diverse hotels te vinden, variƫrend van budgethotels tot luxe hotels. Ook in de omliggende steden, zoals Barendrecht en Ridderkerk, zijn er hotels te vinden. Deze hotels zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer of met de auto.

Station Rotterdam Lombardijen is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad Rotterdam en de omliggende regio. Met diverse treinverbindingen, goede parkeermogelijkheden en een fietsenstalling is het station goed bereikbaar voor zowel reizigers uit de stad als uit de omliggende regio. In de directe omgeving van het station zijn er diverse voorzieningen te vinden, zoals winkels, restaurants en sportfaciliteiten. Hoewel er geen hotels in de directe omgeving zijn, zijn er voldoende overnachtingsmogelijkheden in het centrum van Rotterdam en de omliggende steden.

Plaats een reactie