Station Schiedam Centrum

Station Schiedam Centrum is een belangrijk knooppunt in de stad Schiedam, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend in 1847 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Schiedam, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Schiedam Centrum werd geopend op 3 juni 1847 als onderdeel van de spoorlijn tussen Rotterdam en Den Haag. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect Frederik Willem Conrad en werd in 1891 vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Dirk Margadant. Dit gebouw werd in 1963 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw stationsgebouw, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. Dit gebouw werd in 1985 op zijn beurt weer gesloopt en vervangen door het huidige stationsgebouw, ontworpen door architect Rob Steenhuis.

In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en uitbreidingen ondergaan. Zo werd in 1967 de spoorlijn tussen Schiedam en Hoek van Holland geëlektrificeerd en werd in 1975 de spoorlijn tussen Schiedam en Delft verdubbeld. In 2000 werd het station aangesloten op het Rotterdamse metronetwerk, waardoor reizigers vanaf Schiedam Centrum eenvoudig naar diverse bestemmingen in Rotterdam kunnen reizen.

Ligging in de stad Schiedam

Station Schiedam Centrum is gelegen in het centrum van Schiedam, op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, winkels en horecagelegenheden. Het station ligt aan de Stationsstraat, een belangrijke verkeersader in de stad. Vanaf het station zijn diverse bus- en tramhaltes eenvoudig te bereiken, waardoor reizigers gemakkelijk verder kunnen reizen naar andere delen van de stad en omliggende gemeenten.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Schiedam Centrum wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De intercitytreinen verbinden Schiedam met steden als Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Breda. De sprintertreinen zorgen voor verbindingen met omliggende plaatsen zoals Vlaardingen, Maassluis, Delft en Zoetermeer. Daarnaast is het station aangesloten op het metronetwerk van Rotterdam, waardoor reizigers eenvoudig naar diverse bestemmingen in Rotterdam kunnen reizen. Metrolijn A, B en C stoppen op station Schiedam Centrum.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Schiedam Centrum zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Zo is er een parkeergarage aan de overkant van het station, genaamd ABC-Parking. Deze parkeergarage biedt ruimte aan 450 auto’s en is 24 uur per dag geopend. Daarnaast zijn er diverse parkeerterreinen en -zones in de omgeving van het station waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Ook zijn er enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar bij het station.

Fietsenstalling

Station Schiedam Centrum beschikt over een bewaakte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen. De fietsenstalling is geopend van maandag tot en met vrijdag van 06:00 tot 22:00 uur en op zaterdag en zondag van 08:00 tot 22:00 uur. Daarnaast zijn er diverse onbewaakte fietsenrekken in de omgeving van het station waar reizigers hun fiets kunnen stallen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Schiedam Centrum zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo zijn er enkele cafés en restaurants op loopafstand van het station, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, lunch of diner. Daarnaast zijn er diverse winkels in de omgeving, waaronder een supermarkt, drogisterij en enkele kledingwinkels. Ook het winkelcentrum ’t Nieuwe Passage ligt op loopafstand van het station, waar diverse winkels en horecagelegenheden te vinden zijn.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de omgeving van station Schiedam Centrum waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn het Novotel Rotterdam Schiedam, het Bastion Hotel Rotterdam Vlaardingen en het Delta Hotel Vlaardingen. Deze hotels liggen op enkele minuten rijden van het station en bieden diverse faciliteiten, zoals gratis wifi, parkeergelegenheid en een restaurant. Daarnaast zijn er diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen in de omgeving van het station te vinden, voor reizigers die op zoek zijn naar een meer persoonlijke en kleinschalige accommodatie.

Station Schiedam Centrum is een belangrijk knooppunt in de stad Schiedam en biedt reizigers diverse mogelijkheden om verder te reizen naar andere bestemmingen in Nederland. Met een rijke geschiedenis, goede parkeermogelijkheden en diverse voorzieningen in de omgeving, is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de stad.

Plaats een reactie