Station Tiel

Station Tiel is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Tiel, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 1 november 1882 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Tiel, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Tiel

Station Tiel werd geopend op 1 november 1882 als onderdeel van de Betuwelijn, een spoorlijn die loopt van Elst naar Dordrecht. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect K.H. van Brederode en had een karakteristieke vorm met een hoog middendeel en twee lagere zijvleugels. In 1955 werd het stationsgebouw echter gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect C. Douma. Dit gebouw is nog steeds in gebruik en heeft in de loop der jaren enkele renovaties ondergaan.

In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werd het spoorwegnet rond Tiel uitgebreid met de aanleg van de spoorlijn Tiel – Kesteren, die in 1971 werd geopend, en de spoorlijn Tiel – Arnhem, die in 1980 werd geopend. Hierdoor werd Station Tiel een belangrijk knooppunt in het regionale spoorwegnet. In 1992 werd de spoorlijn Tiel – Kesteren echter gesloten voor reizigersvervoer, waardoor het belang van Station Tiel als knooppunt enigszins afnam.

Ligging in de stad Tiel

Station Tiel is gelegen aan de westelijke rand van het stadscentrum van Tiel, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en culturele instellingen. Het station ligt aan de Stationsstraat, die het station verbindt met het centrum van de stad. Aan de noordzijde van het station bevindt zich het busstation, waar diverse regionale buslijnen samenkomen en aansluiting bieden op het treinverkeer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Tiel wordt bediend door twee treinseries: de stoptreinserie 31100 (Tiel – Utrecht Centraal) en de stoptreinserie 4400 (Tiel – Elst – Arnhem Centraal). Beide treinseries worden geëxploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en rijden over het algemeen twee keer per uur in beide richtingen. In de spitsuren kan de frequentie oplopen tot vier treinen per uur.

De treinen van de serie 31100 rijden van Tiel via Geldermalsen en Houten naar Utrecht Centraal en bieden aansluiting op diverse intercitytreinen en stoptreinen naar andere bestemmingen in Nederland. De treinen van de serie 4400 rijden van Tiel via Kesteren, Opheusden, Hemmen-Dodewaard, Zetten-Andelst en Elst naar Arnhem Centraal en bieden aansluiting op diverse intercitytreinen en stoptreinen naar andere bestemmingen in Nederland en Duitsland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Tiel zijn diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein, waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Burgemeester Meslaan en biedt plaats aan ongeveer 200 auto’s. Aan de zuidzijde van het station, aan de Stationsstraat, zijn ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar hier geldt een maximale parkeerduur van 2 uur en moet er betaald worden voor het parkeren.

Fietsenstalling

Station Tiel beschikt over een bewaakte fietsenstalling, die zich bevindt aan de noordzijde van het station, naast het busstation. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1000 fietsen en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 06:00 uur tot 19:00 uur. Buiten deze openingstijden kunnen fietsen worden gestald in de onbewaakte fietsenrekken die zich aan de noord- en zuidzijde van het station bevinden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Tiel zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, die het station verbindt met het centrum van de stad, zijn enkele cafés en restaurants gevestigd, waaronder een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een lunchroom. In het centrum van Tiel, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn diverse winkels te vinden, waaronder kledingwinkels, supermarkten, drogisterijen en elektronicawinkels.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Tiel waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station bevindt zich het Van der Valk Hotel Tiel, een viersterrenhotel met diverse faciliteiten, waaronder een restaurant, een bar, een fitnessruimte en vergaderzalen. Op ongeveer 2 kilometer afstand van het station bevindt zich het Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg, een driesterrenhotel met een restaurant, een bar en vergaderfaciliteiten. Beide hotels zijn goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.

Station Tiel is een belangrijk knooppunt in het regionale spoorwegnet en biedt reizigers diverse faciliteiten en aansluitingen op het openbaar vervoer. Met zijn ligging aan de rand van het stadscentrum en de aanwezigheid van diverse horecagelegenheden, winkels en hotels in de omgeving, is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad Tiel en de omliggende regio.

Plaats een reactie