Station Terborg

Station Terborg is een spoorwegstation in de Gelderse stad Terborg, gelegen aan de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar. Het station werd geopend op 15 juli 1885 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Terborg, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Terborg

De geschiedenis van Station Terborg begint in de tweede helft van de 19e eeuw, toen de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar werd aangelegd. Deze spoorlijn, ook wel bekend als de “GOLS-lijn” (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij), werd in 1885 in gebruik genomen. Het station Terborg werd op 15 juli 1885 geopend en was destijds een eenvoudig houten gebouw. In 1914 werd het houten stationsgebouw vervangen door een stenen gebouw, ontworpen door architect George Willem van Heukelom. Dit stationsgebouw is tot op heden nog steeds in gebruik.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1951 het goederenvervoer op het station beëindigd en werd het emplacement vereenvoudigd. In 1974 werd het stationsgebouw gerenoveerd en in 2006 werd het perron verhoogd om het in- en uitstappen voor reizigers met een beperking te vergemakkelijken. In 2013 werd het station opnieuw gerenoveerd en werd er een nieuwe fietsenstalling geplaatst.

Ligging in de stad Terborg

Station Terborg is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad Terborg, in de gemeente Oude IJsselstreek. Het station ligt aan de Stationsweg, een belangrijke verbindingsweg tussen Terborg en de omliggende dorpen. Het centrum van Terborg is op loopafstand van het station, waardoor het station goed bereikbaar is voor zowel inwoners als bezoekers van de stad.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Terborg wordt bediend door de treinen van vervoerder Arriva. Er rijden twee treinen per uur in beide richtingen: één trein richting Arnhem Centraal en één trein richting Winterswijk. In de spitsuren kan dit aantal oplopen tot vier treinen per uur. De reistijd naar Arnhem Centraal bedraagt ongeveer 30 minuten en naar Winterswijk ongeveer 25 minuten. Op zaterdag en zondag rijden de treinen minder frequent, namelijk één keer per uur in beide richtingen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Terborg zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de Stationsweg, direct naast het station, bevindt zich een kleine parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is en dat het tijdens drukke periodes lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Terborg beschikt over een overdekte fietsenstalling, gelegen aan de Stationsweg. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is in 2013 geplaatst en is voorzien van verlichting en camerabewaking. Hierdoor kunnen reizigers hun fiets met een gerust hart achterlaten tijdens hun treinreis.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Terborg zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich het centrum van Terborg, waar diverse restaurants, cafés en winkels gevestigd zijn. Enkele voorbeelden van horecagelegenheden in de buurt van het station zijn Eetcafé De Lange Gang, Pizzeria Bella Italia en Snackbar De Smulhoek. Voor de dagelijkse boodschappen kunnen reizigers terecht bij de nabijgelegen supermarkten, zoals Albert Heijn en Jumbo.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Terborg waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn Hotel Café Restaurant De Roode Leeuw, gelegen in het centrum van Terborg, en Bed & Breakfast De Rijzewijk, gelegen op enkele kilometers afstand van het station. Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en steden, zoals Doetinchem en Ulft, nog meer overnachtingsmogelijkheden te vinden.

Station Terborg is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en horecagelegenheden in de buurt. Met de treinverbindingen naar Arnhem Centraal en Winterswijk is het station goed bereikbaar en een ideale uitvalsbasis voor zowel inwoners als bezoekers van de stad Terborg.

Plaats een reactie