Station Vierlingsbeek

Station Vierlingsbeek is een spoorwegstation in het Noord-Brabantse dorp Vierlingsbeek, gelegen aan de Maaslijn tussen Nijmegen en Venlo. Het station werd geopend op 1 juni 1883 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Vierlingsbeek, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De aanleg van de Maaslijn, waar Station Vierlingsbeek aan ligt, begon in 1881. De lijn werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) en was bedoeld om de verbinding tussen Nijmegen en Venlo te verbeteren. Op 1 juni 1883 werd het station geopend, samen met de andere stations aan de Maaslijn. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 4e klasse en werd ontworpen door architect K.H. van Brederode. In 1974 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, kleiner gebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen geweest in het treinverkeer op Station Vierlingsbeek. Zo werd in 1938 de stoomtractie vervangen door dieselelektrische tractie en werden er in de jaren ’60 en ’70 diverse spoorverdubbelingen uitgevoerd. Sinds 2006 wordt het treinverkeer op de Maaslijn verzorgd door vervoerder Arriva.

Ligging in het dorp Vierlingsbeek

Station Vierlingsbeek ligt aan de westelijke rand van het dorp, vlakbij de kruising van de Spoorstraat en de Overloonseweg. Het station is goed bereikbaar vanuit het dorp en de omliggende dorpen, zoals Overloon, Groeningen en Holthees. De ligging van het station zorgt ervoor dat het een belangrijk knooppunt is voor reizigers uit de regio, die vanuit hier verder kunnen reizen naar Nijmegen, Venlo of Roermond.

Vertrekkende en aankomende treinen

Op Station Vierlingsbeek stoppen twee treinen per uur in beide richtingen. De treinen worden verzorgd door vervoerder Arriva en rijden op de Maaslijn tussen Nijmegen en Venlo. In de spitsuren rijden er extra treinen tussen Nijmegen en Boxmeer, die ook stoppen op Station Vierlingsbeek. De treinen op de Maaslijn zijn dieseltreinen van het type Stadler GTW.

De reistijd van Station Vierlingsbeek naar Nijmegen bedraagt ongeveer 40 minuten, terwijl de reistijd naar Venlo ongeveer 30 minuten is. Vanuit Vierlingsbeek zijn er ook goede overstapmogelijkheden op de stations Nijmegen, Venlo en Roermond, waardoor reizigers verder kunnen reizen naar bijvoorbeeld Arnhem, Eindhoven, Maastricht of Heerlen.

Parkeermogelijkheden en fietsenstalling

In de directe omgeving van Station Vierlingsbeek zijn er voldoende parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Spoorstraat, direct naast het station, is een gratis parkeerterrein waar reizigers hun auto kunnen parkeren. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station nog enkele parkeerplaatsen langs de openbare weg.

Voor reizigers die met de fiets naar het station komen, is er een overdekte fietsenstalling aanwezig. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is gelegen aan de zijde van de Spoorstraat, direct naast het stationsgebouw.

Restaurants, winkels en hotels in de buurt

In de directe omgeving van Station Vierlingsbeek zijn er enkele horecagelegenheden te vinden. Zo is er op loopafstand van het station een cafetaria en een eetcafé gevestigd. Voor meer uitgebreide horeca- en winkelvoorzieningen kunnen reizigers terecht in het centrum van Vierlingsbeek, dat op ongeveer 10 minuten lopen van het station ligt.

Wat betreft overnachtingsmogelijkheden zijn er in de directe omgeving van het station geen hotels te vinden. Wel zijn er in de omliggende dorpen, zoals Overloon en Boxmeer, diverse hotels en bed & breakfasts gevestigd. Deze accommodaties zijn goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer vanuit Station Vierlingsbeek.

Conclusie

Station Vierlingsbeek is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio, gelegen aan de Maaslijn tussen Nijmegen en Venlo. Het station kent een rijke geschiedenis en is goed bereikbaar vanuit het dorp Vierlingsbeek en de omliggende dorpen. Met voldoende parkeermogelijkheden en een overdekte fietsenstalling is het station goed toegankelijk voor zowel auto- als fietsreizigers. Hoewel er in de directe omgeving van het station beperkte horeca- en winkelvoorzieningen zijn, biedt het nabijgelegen centrum van Vierlingsbeek meer mogelijkheden. Voor overnachtingen kunnen reizigers terecht in de omliggende dorpen, waar diverse hotels en bed & breakfasts gevestigd zijn.

Plaats een reactie