Station Vleuten

Station Vleuten is een belangrijk knooppunt in de stad Vleuten, gelegen in de provincie Utrecht. Het station werd geopend op 21 mei 1855 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Vleuten, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Vleuten

Station Vleuten werd geopend op 21 mei 1855 als onderdeel van de spoorlijn Utrecht – Rotterdam. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1865 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. In 1897 werd het station uitgebreid met een extra perron en een voetgangersbrug. In de loop der jaren zijn er diverse verbouwingen en uitbreidingen geweest, waarbij het station steeds meer faciliteiten kreeg.

In 2007 werd het station grondig gerenoveerd en gemoderniseerd. Het stationsgebouw werd gesloopt en vervangen door een nieuw, modern gebouw met een glazen pui en een opvallende, golvende overkapping. Ook de perrons werden vernieuwd en er kwam een nieuwe voetgangersbrug. In 2011 werd het station verder uitgebreid met een derde perron, om de groeiende reizigersaantallen op te vangen.

Ligging in de stad Vleuten

Station Vleuten is gelegen in het centrum van de stad Vleuten, aan de noordzijde van het spoor. Het station ligt op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt en gemoderniseerd, met onder andere een nieuw winkelcentrum en diverse nieuwbouwprojecten. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer, met diverse buslijnen die in de directe omgeving van het station stoppen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Vleuten is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet, met treinen die vertrekken en aankomen vanuit diverse richtingen. De belangrijkste verbindingen vanaf Station Vleuten zijn:

  • Intercity’s en Sprinters richting Utrecht Centraal, met aansluitingen naar onder andere Amsterdam, Schiphol, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Groningen;
  • Intercity’s en Sprinters richting Woerden, Gouda en Rotterdam;
  • Intercity’s en Sprinters richting Breukelen, Amsterdam Bijlmer ArenA en Amsterdam Centraal;
  • Intercity’s en Sprinters richting Houten, Culemborg, Geldermalsen en ‘s-Hertogenbosch.

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen die stoppen op Station Vleuten, om de grote reizigersaantallen op te vangen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Vleuten zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station is een groot parkeerterrein, waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Europaweg en de Stationsstraat. Aan de zuidzijde van het station is een kleiner parkeerterrein, dat eveneens gratis is. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Utrechtseweg en de Pastoor Ohllaan.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse parkeerplaatsen op straat, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Het is ook mogelijk om een parkeervergunning aan te vragen voor de omgeving van het station, waarmee tegen een gereduceerd tarief geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Vleuten beschikt over een ruime fietsenstalling, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de noordzijde van het station, direct naast het parkeerterrein. Er zijn zowel overdekte als onoverdekte fietsenrekken beschikbaar. Daarnaast zijn er enkele OV-fietsen te huur bij het station, waarmee reizigers eenvoudig hun reis kunnen vervolgen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Vleuten zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station, in het winkelcentrum Vleuterweide, zijn onder andere een supermarkt, een bakker, een slager, een drogist en diverse kledingwinkels te vinden. Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een pizzeria, een snackbar en een Chinees-Indisch restaurant.

Aan de zuidzijde van het station, in het oude centrum van Vleuten, zijn eveneens diverse winkels en horecagelegenheden te vinden. Hier zijn onder andere een supermarkt, een bakker, een slager, een bloemist en diverse kledingwinkels gevestigd. Daarnaast zijn er enkele cafés en restaurants, zoals een pannenkoekenrestaurant, een eetcafé en een Grieks restaurant.

Hotels in de buurt

In de directe omgeving van Station Vleuten zijn enkele hotels te vinden, waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel Vleuten, een kleinschalig hotel gelegen in het oude centrum van Vleuten, op loopafstand van het station;
  • Van der Valk Hotel Utrecht, een groot hotel met uitgebreide faciliteiten, gelegen op enkele kilometers van Station Vleuten;
  • Hotel Oorsprongpark, een sfeervol hotel gevestigd in een historisch pand, gelegen op enkele kilometers van Station Vleuten.

Daarnaast zijn er in de nabijgelegen stad Utrecht diverse hotels te vinden, die eenvoudig bereikbaar zijn met de trein vanaf Station Vleuten.

Station Vleuten is een belangrijk knooppunt in de stad Vleuten en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met een rijke geschiedenis, een centrale ligging en goede verbindingen met de rest van Nederland, is het station een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse spoorwegnet.

Plaats een reactie