Station Steenwijk

Station Steenwijk is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Steenwijk, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 15 januari 1868 en is sindsdien een belangrijke schakel in het Nederlandse spoorwegnetwerk. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Steenwijk, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Steenwijk werd geopend op 15 januari 1868 als onderdeel van de spoorlijn Zwolle – Leeuwarden, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 3e klasse en werd ontworpen door architect Karel Hendrik van Brederode. In 1894 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe vleugel aan de westzijde. In 1914 werd het station opnieuw uitgebreid met een extra vleugel aan de oostzijde.

In de loop der jaren werd het station meerdere malen verbouwd en gemoderniseerd. In 1970 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. Dit gebouw is nog steeds in gebruik en heeft een karakteristieke betonnen luifel die de perrons overkapt.

Ligging in de stad Steenwijk

Station Steenwijk ligt aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum van Steenwijk, op ongeveer 10 minuten lopen van het historische centrum met zijn vele winkels, restaurants en bezienswaardigheden. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station zijn diverse voorzieningen te vinden, zoals een supermarkt, een tankstation en enkele horecagelegenheden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Steenwijk wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De intercitytreinen rijden tussen Zwolle en Leeuwarden en stoppen ook op de stations Meppel, Heerenveen en Wolvega. De sprintertreinen rijden tussen Zwolle en Leeuwarden en stoppen op alle tussengelegen stations. Daarnaast is er een sneltreinverbinding tussen Steenwijk en Groningen, die enkele keren per dag rijdt.

De treinen worden geƫxploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS). De dienstregeling is over het algemeen frequent, met twee tot vier treinen per uur in beide richtingen. In de spitsuren rijden er extra treinen om de grote reizigersstromen op te vangen. De reistijd van Steenwijk naar Zwolle bedraagt ongeveer 20 minuten, naar Leeuwarden ongeveer 40 minuten en naar Groningen ongeveer 50 minuten.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Steenwijk zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is 24 uur per dag toegankelijk en biedt plaats aan ongeveer 200 auto’s. Daarnaast zijn er enkele kleinere parkeerterreinen in de omgeving van het station, waar eveneens gratis geparkeerd kan worden.

Voor reizigers die hun auto liever overdekt parkeren, is er een parkeergarage op ongeveer 5 minuten lopen van het station. Deze parkeergarage is betaald en heeft een capaciteit van ongeveer 300 auto’s. De parkeergarage is 24 uur per dag geopend en biedt ook de mogelijkheid om elektrische auto’s op te laden.

Fietsenstalling

Station Steenwijk beschikt over een ruime fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze fietsenstalling is gratis en biedt plaats aan ongeveer 500 fietsen. De fietsenstalling is overdekt en voorzien van verlichting, zodat reizigers ook in het donker hun fiets veilig kunnen stallen. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar, waar reizigers hun fiets tegen betaling extra veilig kunnen stallen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Steenwijk zijn enkele horecagelegenheden te vinden, zoals een cafetaria, een pizzeria en een Chinees restaurant. Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kunnen reizigers terecht in het centrum van Steenwijk, dat op ongeveer 10 minuten lopen van het station ligt.

In het stationsgebouw zelf is een kleine kiosk gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een tijdschrift. Daarnaast zijn er enkele automaten op het station waar snacks en frisdranken gekocht kunnen worden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Steenwijk waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 5 minuten lopen van het station ligt een driesterrenhotel, dat beschikt over comfortabele kamers en een restaurant. Daarnaast zijn er enkele bed & breakfasts en vakantiewoningen in de omgeving van het station te vinden.

Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kunnen reizigers terecht in het centrum van Steenwijk of in de nabijgelegen plaatsen Meppel en Giethoorn. Deze plaatsen zijn goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer vanaf Station Steenwijk.

Station Steenwijk is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Steenwijk en biedt reizigers diverse voorzieningen en goede verbindingen met de rest van Nederland. Met zijn rijke geschiedenis, moderne faciliteiten en gunstige ligging is het station een belangrijke schakel in het Nederlandse spoorwegnetwerk.

Plaats een reactie