Station Apeldoorn De Maten

Station Apeldoorn De Maten is een belangrijk vervoersknooppunt in de stad Apeldoorn, gelegen in de wijk De Maten. Het station werd geopend in 1984 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad en de wijk. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

Station Apeldoorn De Maten werd geopend op 2 juni 1984 als onderdeel van de spoorlijn Apeldoorn – Deventer. Het station werd gebouwd om de groeiende wijk De Maten beter te bedienen met openbaar vervoer. De wijk De Maten was in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw sterk in ontwikkeling en er was behoefte aan een betere ontsluiting met het openbaar vervoer. Het station werd ontworpen door architect Cees Douma, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations in Nederland, zoals station Almere Centrum en station Lelystad Centrum.

In de loop der jaren is het station meerdere malen aangepast en uitgebreid. Zo werd in 1995 een extra perron toegevoegd om de capaciteit van het station te vergroten. In 2006 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuwe overkapping, liften en een betere toegankelijkheid voor mindervaliden. In 2013 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij de perrons werden verlengd en er een nieuwe fietsenstalling werd gerealiseerd.

Ligging in de stad Apeldoorn De Maten

Station Apeldoorn De Maten is gelegen in het zuidoosten van de stad Apeldoorn, in de wijk De Maten. De wijk De Maten is een grote woonwijk met veel groen en voorzieningen, zoals winkelcentra, scholen en sportfaciliteiten. Het station ligt aan de rand van de wijk, dichtbij de snelweg A50 en de provinciale weg N345. Hierdoor is het station goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink veranderd. Zo zijn er diverse nieuwbouwprojecten gerealiseerd in de directe omgeving van het station, waardoor het aantal reizigers dat gebruikmaakt van het station is toegenomen. Ook zijn er plannen om in de toekomst de omgeving van het station verder te ontwikkelen, met onder andere de bouw van een nieuw busstation en de aanleg van een park-and-ride-terrein.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Apeldoorn De Maten wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er zijn twee treinseries die het station aandoen:

  • Serie 7000: Apeldoorn – Deventer – Almelo – Enschede
  • Serie 17800: Apeldoorn – Deventer – Zutphen

De treinen rijden doordeweeks overdag vier keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen twee keer per uur. De reistijd van station Apeldoorn De Maten naar station Apeldoorn bedraagt ongeveer 5 minuten, naar station Deventer ongeveer 15 minuten en naar station Enschede ongeveer 1 uur en 10 minuten.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Apeldoorn De Maten zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station is een groot parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Dit parkeerterrein is bedoeld voor reizigers die met de auto naar het station komen en vervolgens met de trein verder reizen. Daarnaast zijn er in de omliggende straten ook parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn voornamelijk bedoeld voor bewoners en bezoekers van de omliggende woningen en bedrijven.

Zoals eerder genoemd zijn er plannen om in de toekomst een park-and-ride-terrein aan te leggen bij het station. Dit terrein zal extra parkeerplaatsen bieden voor reizigers die met de auto naar het station komen en vervolgens met het openbaar vervoer verder reizen.

Fietsenstalling

Station Apeldoorn De Maten beschikt over een ruime fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 600 fietsen en is gratis te gebruiken. De fietsenstalling is overdekt en voorzien van verlichting, waardoor het stallen van de fiets veilig en comfortabel is. In 2013 is de fietsenstalling uitgebreid en gemoderniseerd, waardoor er nu voldoende capaciteit is om aan de vraag te voldoen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Apeldoorn De Maten zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station, op loopafstand, ligt het winkelcentrum De Eglantier. Hier zijn onder andere een supermarkt, drogisterij, bakker, slager, kapper en diverse andere winkels te vinden. Ook zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een pizzeria, snackbar en een Chinees-Indisch restaurant.

Aan de zuidzijde van het station, op ongeveer 10 minuten lopen, ligt het winkelcentrum Anklaar. Dit winkelcentrum is onlangs volledig vernieuwd en biedt een ruim aanbod aan winkels en horecagelegenheden. Hier zijn onder andere een supermarkt, kledingwinkels, een drogisterij, een slijterij, een bloemenwinkel en diverse horecagelegenheden te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen bij station Apeldoorn De Maten. Wel zijn er diverse hotels te vinden in het centrum van Apeldoorn, op ongeveer 5 minuten reistijd met de trein. Enkele voorbeelden van hotels in het centrum van Apeldoorn zijn:

  • Hotel et le Café de Paris
  • Van der Valk Hotel Apeldoorn – De Cantharel
  • Bastion Hotel Apeldoorn Het Loo
  • Fletcher Hotel-Restaurant Apeldoorn

Deze hotels bieden diverse faciliteiten en zijn geschikt voor zowel zakelijke als toeristische overnachtingen. Vanuit het centrum van Apeldoorn zijn er goede verbindingen met het openbaar vervoer naar station Apeldoorn De Maten en andere bestemmingen in de regio.

Conclusie

Station Apeldoorn De Maten is een belangrijk vervoersknooppunt in de stad Apeldoorn en de wijk De Maten. Het station heeft een rijke geschiedenis en is in de loop der jaren meerdere malen aangepast en uitgebreid om aan de groeiende vraag te voldoen. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer en biedt diverse parkeermogelijkheden en een ruime fietsenstalling. In de omgeving van het station zijn diverse restaurants, winkels en hotels te vinden, waardoor het station een aantrekkelijke locatie is voor zowel reizigers als bewoners van de wijk De Maten.

Plaats een reactie