Station Apeldoorn

Station Apeldoorn is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Apeldoorn, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 15 mei 1876 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Apeldoorn, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Apeldoorn werd geopend op 15 mei 1876 als onderdeel van de spoorlijn Amersfoort – Zutphen, aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect Nicolaas Kamperdijk en had een neoclassicistische stijl. In 1887 werd de spoorlijn naar Deventer geopend, waardoor Apeldoorn een belangrijk spoorwegknooppunt werd in de regio.

In 1950 werd het oude stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect H.G.J. Schelling. Dit gebouw had een opvallende klokkentoren en een grote stationshal met veel glas. In 1997 werd het station opnieuw verbouwd en uitgebreid, waarbij de klokkentoren werd verwijderd en de stationshal werd vergroot. In 2008 werd het station opnieuw gerenoveerd en kreeg het een nieuwe, moderne uitstraling.

Ligging in de stad Apeldoorn

Station Apeldoorn is gelegen aan de zuidwestkant van het stadscentrum, op loopafstand van diverse winkels, restaurants en bezienswaardigheden. Het station ligt aan de Stationsstraat, een belangrijke verkeersader die het centrum van Apeldoorn verbindt met de snelweg A1. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse bus- en tramhaltes, waardoor het station goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Apeldoorn is een belangrijk knooppunt voor treinverkeer in de regio en wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De volgende treinverbindingen zijn beschikbaar vanaf station Apeldoorn:

  • Intercitytreinen richting Amersfoort, Utrecht, Amsterdam, Schiphol, Den Haag en Rotterdam
  • Intercitytreinen richting Deventer, Hengelo, Enschede en Zwolle
  • Sprintertreinen richting Amersfoort, Barneveld en Ede-Wageningen
  • Sprintertreinen richting Zutphen, Dieren en Arnhem

Daarnaast is er een aantal keer per dag een internationale treinverbinding met Berlijn, verzorgd door de Deutsche Bahn.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Apeldoorn zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein, waar zowel kort- als langparkeren mogelijk is. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse parkeergarages en -terreinen waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Ook zijn er enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar bij het station.

Fietsenstalling

Station Apeldoorn beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. Daarnaast zijn er ook OV-fietsen te huur bij het station, waarmee reizigers eenvoudig de stad kunnen verkennen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Apeldoorn zijn diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn enkele eetgelegenheden en winkels gevestigd, zoals een Albert Heijn To Go, een Kiosk en een Starbucks. In de nabije omgeving van het station zijn diverse restaurants te vinden, variërend van fastfood tot à la carte. Ook zijn er diverse winkels en supermarkten op loopafstand van het station.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van station Apeldoorn waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel et le Café de Paris, gelegen in het centrum van Apeldoorn op loopafstand van het station
  • Bastion Hotel Apeldoorn Het Loo, gelegen op ongeveer 2 kilometer van het station
  • Fletcher Hotel Apeldoorn, gelegen op ongeveer 2,5 kilometer van het station
  • Van der Valk Hotel Apeldoorn – De Cantharel, gelegen op ongeveer 6 kilometer van het station

Station Apeldoorn is een belangrijk knooppunt voor treinverkeer in de regio en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met zijn centrale ligging in de stad Apeldoorn en goede bereikbaarheid met zowel auto als openbaar vervoer, is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad en de omliggende regio.

Plaats een reactie