Station Arnhem Centraal

Station Arnhem Centraal is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnetwerk en een architectonisch hoogstandje in de stad Arnhem. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Arnhem Centraal gaat terug tot 1845, toen het eerste station van Arnhem werd geopend. Dit station lag aan de Rhijnspoorweg, de spoorlijn die Amsterdam met Duitsland verbond. In 1865 werd het station verplaatst naar de huidige locatie, waar het in de loop der jaren meerdere keren is verbouwd en uitgebreid.

In 1954 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect H.G.J. Schelling. Dit gebouw werd gekenmerkt door een grote stationshal met een glazen pui en een opvallende klokkentoren. In de jaren ’90 werd duidelijk dat het station niet meer voldeed aan de eisen van de tijd en werd besloten tot een grootschalige vernieuwing.

De bouw van het nieuwe station, ontworpen door architect Ben van Berkel, begon in 2006 en werd in 2015 voltooid. Het nieuwe station is een architectonisch hoogstandje, met een golvend dak en veel glas, waardoor het een lichte en open uitstraling heeft. Het station is niet alleen een knooppunt voor treinverkeer, maar ook voor bussen en trolleybussen, en heeft daarnaast een grote fietsenstalling en parkeergarage.

Ligging in de stad Arnhem

Station Arnhem Centraal ligt in het centrum van de stad Arnhem, op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, winkels en horecagelegenheden. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel met de trein als met de bus en trolleybus. Daarnaast is er een goede verbinding met de snelwegen A12 en A50, waardoor het station ook met de auto goed bereikbaar is.

Vanaf het station is het slechts enkele minuten lopen naar het winkelgebied rondom de Ketelstraat en de Grote Oord, waar diverse winkels en horecagelegenheden te vinden zijn. Ook het historische stadshart van Arnhem, met onder andere de Eusebiuskerk en het Duivelshuis, ligt op loopafstand van het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Arnhem Centraal is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnetwerk, met verbindingen naar diverse bestemmingen in Nederland en Duitsland. Er vertrekken intercitytreinen naar onder andere Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Den Haag, Rotterdam, Zwolle en Enschede. Daarnaast zijn er sprinters naar onder andere Ede-Wageningen, Tiel en Zutphen.

Ook zijn er internationale treinverbindingen vanaf Station Arnhem Centraal. Zo is er de ICE International naar Düsseldorf, Keulen, Frankfurt en Basel, en de Intercity Berlijn naar Hannover en Berlijn. Daarnaast zijn er plannen om in de toekomst een directe treinverbinding met Londen te realiseren.

Parkeermogelijkheden

Rondom Station Arnhem Centraal zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Direct naast het station bevindt zich de parkeergarage Centraal, met ruimte voor meer dan 1000 auto’s. Deze parkeergarage is 24 uur per dag geopend en biedt zowel kort- als langparkeren aan. Daarnaast zijn er nog enkele andere parkeergarages in de buurt van het station, zoals de parkeergarage Rozet en de parkeergarage Musis.

Naast de parkeergarages zijn er ook enkele parkeerterreinen in de buurt van het station, zoals het parkeerterrein Trans en het parkeerterrein Langstraat. Hier kan tegen betaling geparkeerd worden. Voor reizigers die hun auto langere tijd willen parkeren, zijn er P+R-terreinen aan de rand van de stad, zoals P+R Gelredome en P+R Arnhem-Zuid.

Fietsenstalling

Station Arnhem Centraal beschikt over een grote, bewaakte fietsenstalling met ruimte voor meer dan 4000 fietsen. De fietsenstalling is gelegen onder het stationsplein en is 24 uur per dag geopend. Het stallen van de fiets is de eerste 24 uur gratis, daarna geldt er een tarief per dag. Naast de bewaakte fietsenstalling zijn er ook onbewaakte fietsenrekken rondom het station.

Restaurants en winkels

In en rondom Station Arnhem Centraal zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zijn onder andere een Albert Heijn To Go, Starbucks, Julia’s, Smullers en een HEMA gevestigd. Daarnaast zijn er diverse eetgelegenheden op het stationsplein, zoals een La Place en een Burger King.

In de directe omgeving van het station zijn er nog meer horecagelegenheden te vinden, zoals diverse cafés, lunchrooms en restaurants. Ook het winkelgebied rondom de Ketelstraat en de Grote Oord, met een divers aanbod aan winkels, ligt op loopafstand van het station.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Arnhem Centraal, variërend van budgethotels tot luxe hotels. Enkele voorbeelden zijn het NH Arnhem Rijnhotel, het Holiday Inn Express Arnhem, het Design Hotel Modez en het Best Western Plus Hotel Haarhuis. Deze hotels liggen allemaal op loopafstand van het station en bieden een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad Arnhem.

Station Arnhem Centraal is dus niet alleen een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnetwerk, maar ook een aantrekkelijke locatie voor reizigers en bezoekers van de stad Arnhem. Met de diverse voorzieningen, zoals parkeergelegenheid, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels, is het station een belangrijke schakel in de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad.

Plaats een reactie