Station Barneveld Centrum

Station Barneveld Centrum is een belangrijk knooppunt in de stad Barneveld, gelegen in de provincie Gelderland. Het station is geopend in 1902 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis opgebouwd. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Barneveld, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Barneveld Centrum werd geopend op 1 mei 1902 als onderdeel van de spoorlijn Nijkerk – Ede-Wageningen, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype NCS, dat op meerdere stations langs de lijn werd gebruikt. In 1937 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. Dit gebouw had een opvallende, moderne stijl en was voorzien van een grote stationshal, een restauratie en een dienstwoning voor de stationschef.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1970 het goederenvervoer op het station beëindigd en werd het emplacement aangepast. In 1981 werd de spoorlijn tussen Nijkerk en Barneveld opgeheven, waardoor het station alleen nog werd bediend door treinen tussen Barneveld en Ede-Wageningen. In 2005 werd het station hernoemd van ‘Barneveld’ naar ‘Barneveld Centrum’ om verwarring met het nieuw geopende station Barneveld Noord te voorkomen.

Ligging in de stad Barneveld

Station Barneveld Centrum is gelegen aan de oostzijde van het centrum van Barneveld, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen. Het station ligt aan de Stationsweg, die het centrum van Barneveld verbindt met de omliggende wijken en het buitengebied. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een busstation, waar diverse streekbussen vertrekken naar omliggende plaatsen zoals Voorthuizen, Nijkerk en Amersfoort.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Barneveld Centrum wordt bediend door de Valleilijn, een regionale spoorlijn die wordt geëxploiteerd door vervoerder Connexxion. De Valleilijn verbindt de stations Amersfoort, Barneveld en Ede-Wageningen met elkaar. Op werkdagen rijden er vier treinen per uur tussen Amersfoort en Barneveld Centrum, waarvan twee treinen per uur doorrijden naar Ede-Wageningen. In de avonduren en in het weekend rijden er twee treinen per uur tussen Amersfoort en Barneveld Centrum, waarvan één trein per uur doorrijdt naar Ede-Wageningen.

De treinen op de Valleilijn worden gereden met treinstellen van het type Protos en Flirt. Deze moderne, comfortabele treinen zijn voorzien van airconditioning, gratis wifi en voldoende zitplaatsen. Daarnaast zijn de treinen toegankelijk voor rolstoelgebruikers en is er ruimte voor het meenemen van fietsen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Barneveld Centrum zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de Stationsweg, direct naast het station, bevindt zich een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de omliggende straten diverse parkeerplaatsen beschikbaar, waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het in de directe omgeving van het station soms lastig kan zijn om een vrije parkeerplaats te vinden, zeker tijdens de spitsuren en op koopavonden.

Fietsenstalling

Station Barneveld Centrum beschikt over een overdekte fietsenstalling, waar reizigers gratis gebruik van kunnen maken. De fietsenstalling is gelegen aan de noordzijde van het station, naast het busstation. In de fietsenstalling is er ruimte voor enkele honderden fietsen en er zijn ook enkele OV-fietsen beschikbaar voor verhuur. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen aanwezig, waar reizigers tegen betaling hun fiets veilig kunnen stallen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Barneveld Centrum zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsweg, op loopafstand van het station, bevinden zich enkele cafés en restaurants waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een lunch of een diner. Daarnaast zijn er in het centrum van Barneveld diverse winkels te vinden, waaronder supermarkten, kledingwinkels en speciaalzaken.

Op het station zelf is er een kleine kiosk aanwezig, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een tijdschrift. Daarnaast zijn er op het station enkele automaten aanwezig waar reizigers een kaartje kunnen kopen of hun OV-chipkaart kunnen opladen.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts te vinden in de omgeving van Station Barneveld Centrum. Op loopafstand van het station bevindt zich Hotel De Roode Schuur, een modern en sfeervol hotel met diverse kamertypes en faciliteiten zoals een restaurant, een bar en een wellnessruimte. Daarnaast zijn er in het centrum van Barneveld enkele kleinschalige bed & breakfasts te vinden, waar reizigers terecht kunnen voor een overnachting in een huiselijke sfeer.

Reizigers die op zoek zijn naar een groter aanbod aan hotels en andere accommodaties kunnen ook uitwijken naar omliggende plaatsen zoals Amersfoort, Ede of Apeldoorn. Deze steden zijn goed bereikbaar met de trein vanaf Station Barneveld Centrum en bieden een ruime keuze aan hotels, hostels en bed & breakfasts.

Conclusie

Station Barneveld Centrum is een belangrijk knooppunt in de stad Barneveld en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met een rijke geschiedenis, een centrale ligging en goede verbindingen met omliggende plaatsen is het station een onmisbaar onderdeel van het openbaar vervoer in de regio. Of je nu op zoek bent naar een parkeerplaats, een fietsenstalling, een restaurant of een hotel, Station Barneveld Centrum heeft het allemaal.

Plaats een reactie