Station Best

Station Best is een belangrijk spoorwegstation in de stad Best, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend op 1 juli 1866 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Best, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Best werd geopend op 1 juli 1866 als onderdeel van de spoorlijn Eindhoven – Boxtel. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Staatsspoorwegen, een voormalig Nederlands spoorwegbedrijf dat in 1938 opging in de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardontwerp van de Staatsspoorwegen, maar werd in 1966 gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. In 2000 werd het station opnieuw verbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan aan het spoor en de perrons rondom het station. Zo werd in 1977 de spoorlijn tussen Boxtel en Eindhoven geëlektrificeerd, waardoor er elektrische treinen konden gaan rijden op dit traject. In 1995 werd het station uitgebreid met een derde perron, om de groeiende reizigersaantallen beter te kunnen verwerken. In 2010 werd het station voorzien van een nieuwe voetgangersbrug, die de perrons met elkaar verbindt en tevens toegang biedt tot de fietsenstalling en het busstation.

Ligging in de stad Best

Station Best is gelegen aan de westkant van de stad Best, nabij de snelweg A2. Het station ligt op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het centrum van Best, waardoor het goed bereikbaar is voor zowel inwoners van de stad als bezoekers. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink ontwikkeld, met onder andere de bouw van diverse kantoorpanden en een nieuwe woonwijk. Hierdoor is het station steeds belangrijker geworden voor de stad en de regio.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Best wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De intercitytreinen rijden op het traject Eindhoven – Utrecht Centraal en stoppen onderweg op diverse stations, waaronder Station Best. De sprintertreinen rijden op het traject Eindhoven – ‘s-Hertogenbosch en stoppen op alle tussengelegen stations. Hierdoor is er een goede verbinding met zowel de grotere steden in de regio als de kleinere plaatsen in de omgeving.

Op werkdagen rijden de treinen op station Best met een hoge frequentie, waardoor er gemiddeld elke 15 minuten een trein vertrekt of aankomt. In de avonduren en in het weekend is de frequentie lager, maar is er nog steeds een goede verbinding met de omliggende steden en dorpen.

Parkeermogelijkheden

Rondom Station Best zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein, waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is met name bedoeld voor reizigers die met de trein verder reizen, maar kan ook gebruikt worden door bezoekers van de omliggende kantoorpanden en woonwijk.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse parkeerplaatsen op straat, waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het in de spitsuren druk kan zijn rondom het station, waardoor het soms lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Best beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling, die zich bevindt aan de achterzijde van het station. De fietsenstalling is gratis toegankelijk en biedt plaats aan ruim 1000 fietsen. Daarnaast zijn er enkele OV-fietsen beschikbaar, die gehuurd kunnen worden door reizigers met een OV-chipkaart. De fietsenstalling is 24 uur per dag geopend en wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de NS.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Best zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een klein winkelcentrum, waar onder andere een supermarkt, een drogisterij en een bakker gevestigd zijn. Daarnaast zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een cafetaria en een pizzeria.

In het centrum van Best, op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station, zijn er nog meer winkels en restaurants te vinden. Hier bevinden zich onder andere diverse kledingwinkels, een warenhuis en een groot aantal horecagelegenheden, variërend van eetcafés tot luxe restaurants.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Best waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station bevindt zich een groot hotel, dat beschikt over ruime kamers en diverse faciliteiten, zoals een restaurant, een bar en een fitnessruimte. Daarnaast zijn er in het centrum van Best enkele kleinere hotels en bed & breakfasts te vinden, die een goede uitvalsbasis vormen voor een bezoek aan de stad en de omliggende regio.

Station Best is dus een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor zowel treinreizigers als bezoekers van de stad. Met een goede verbinding met de omliggende steden en dorpen, ruime parkeermogelijkheden en diverse winkels en restaurants in de buurt, is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer in de regio Best.

Plaats een reactie