Station Den Haag Ypenburg

Station Den Haag Ypenburg is een belangrijk knooppunt in de stad Den Haag en de wijk Ypenburg. Het station werd geopend in 2005 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de wijk en de bereikbaarheid van de stad. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad en wijk, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

Station Den Haag Ypenburg is geopend op 11 december 2005 als onderdeel van de spoorverdubbeling tussen Den Haag en Gouda. Het station is ontworpen door architectenbureau Movares en heeft een opvallend ontwerp met een grote glazen overkapping. De bouw van het station heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de wijk Ypenburg, die in de jaren ’90 en ’00 van de 20e eeuw werd gebouwd op het voormalige vliegveld Ypenburg. Het station heeft sinds de opening een belangrijke rol gespeeld in de bereikbaarheid van de wijk en de stad Den Haag.

Ligging in de stad en wijk

Station Den Haag Ypenburg ligt in het noordoosten van de stad Den Haag, in de wijk Ypenburg. De wijk is gelegen tussen de snelwegen A4 en A12 en wordt doorkruist door de spoorlijn Den Haag – Gouda. Het station ligt aan de Laan van ‘s-Gravenmade, een belangrijke verkeersader in de wijk. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, bedrijventerreinen en een groot winkelcentrum. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Den Haag Ypenburg wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en is onderdeel van het zogenaamde Sprinternetwerk. Dit betekent dat er voornamelijk Sprinters (stoptreinen) vertrekken en aankomen op het station. Er zijn twee perrons met in totaal vier sporen, waardoor er een goede capaciteit is voor het treinverkeer.

De belangrijkste treinverbindingen vanaf station Den Haag Ypenburg zijn:

  • Den Haag Centraal – Gouda – Utrecht Centraal
  • Den Haag Centraal – Zoetermeer – Gouda
  • Den Haag Centraal – Rotterdam Centraal

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinverbindingen naar onder andere Leiden, Delft en Schiphol. In de toekomst wordt er mogelijk ook een intercityverbinding gerealiseerd tussen Den Haag Ypenburg en Utrecht Centraal.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Den Haag Ypenburg zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Laan van ‘s-Gravenmade bevindt zich een groot parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 200 auto’s. Dit parkeerterrein is gratis en biedt een goede mogelijkheid om te parkeren voor reizigers die met de trein verder willen reizen. Daarnaast zijn er in de omliggende woonwijken en bedrijventerreinen ook diverse parkeermogelijkheden, al zijn deze vaak beperkt tot vergunninghouders of betaald parkeren.

Fietsenstalling

Station Den Haag Ypenburg beschikt over een ruime fietsenstalling aan de westzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 500 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is overdekt en voorzien van verlichting, waardoor het een veilige en comfortabele plek is om de fiets te stallen. Daarnaast zijn er ook diverse fietsklemmen aanwezig op het stationsplein voor kort parkeren.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Den Haag Ypenburg zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Laan van ‘s-Gravenmade bevindt zich een groot winkelcentrum met onder andere een supermarkt, drogisterij, bakker, slager en diverse andere winkels. Daarnaast zijn er in het winkelcentrum ook enkele horecagelegenheden te vinden, zoals een pizzeria, snackbar en een Chinees restaurant.

Op loopafstand van het station bevindt zich ook een groot bedrijventerrein met diverse winkels en horecagelegenheden. Hier zijn onder andere een bouwmarkt, meubelzaak, fastfoodrestaurant en een fitnesscentrum te vinden.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Den Haag Ypenburg zijn er enkele hotels te vinden waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station bevindt zich een Van der Valk hotel, dat beschikt over ruime kamers, een restaurant en diverse vergaderfaciliteiten. Daarnaast zijn er in de omliggende wijken en in het centrum van Den Haag diverse andere hotels te vinden, variërend van budgethotels tot luxe vijfsterrenhotels.

Station Den Haag Ypenburg is een belangrijk knooppunt in de stad Den Haag en de wijk Ypenburg. Met zijn goede bereikbaarheid, diverse treinverbindingen en voorzieningen in de omgeving is het een ideale locatie voor zowel forenzen als toeristen. De toekomstige uitbreiding van het treinverkeer en de mogelijke komst van een intercityverbinding zullen de positie van het station alleen maar versterken.

Plaats een reactie