Station Helmond Brandevoort

Station Helmond Brandevoort is een belangrijk spoorwegstation in de stad Helmond, gelegen in de wijk Brandevoort. Het station werd geopend op 10 december 2006 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Helmond Brandevoort, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De bouw van Station Helmond Brandevoort begon in 2005, als onderdeel van het project om de wijk Brandevoort beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer. Het station is ontworpen door architectenbureau Arcadis en heeft een opvallend uiterlijk, geïnspireerd op de stijl van de wijk Brandevoort, die gebaseerd is op de architectuur van de 17e en 18e eeuw. Het station werd op 10 december 2006 officieel geopend en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio.

Ligging in de stad Helmond Brandevoort

Station Helmond Brandevoort is gelegen in de wijk Brandevoort, in het noordwesten van de stad Helmond. De wijk is een zogenaamde ‘Vinex-locatie’, wat betekent dat het een nieuwbouwwijk is die gebouwd is volgens de richtlijnen van het Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (VINEX). De wijk is opgedeeld in verschillende deelgebieden, zoals De Veste, Schutsboom, Stepekolk en Buitengebied Brandevoort. Het station ligt aan de rand van de wijk, dichtbij de A270, waardoor het goed bereikbaar is met zowel het openbaar vervoer als met de auto.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Helmond Brandevoort wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de lijn Eindhoven – Venlo. Er vertrekken en arriveren twee treinen per uur in beide richtingen. De treinen richting Eindhoven vertrekken vanaf spoor 1, terwijl de treinen richting Venlo vertrekken vanaf spoor 2. De reistijd naar Eindhoven bedraagt ongeveer 15 minuten, terwijl de reistijd naar Venlo ongeveer 45 minuten bedraagt. In de spitsuren kan het aantal treinen per uur toenemen om de grotere vraag naar vervoer te kunnen verwerken.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Helmond Brandevoort zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station is er een groot parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn voornamelijk bedoeld voor kort parkeren. In de omliggende straten zijn er ook parkeermogelijkheden, maar hier gelden soms parkeerrestricties of is het betaald parkeren.

Fietsenstalling

Station Helmond Brandevoort beschikt over een ruime fietsenstalling aan zowel de noord- als de zuidzijde van het station. De fietsenstallingen zijn gratis te gebruiken en bieden plaats aan honderden fietsen. Er zijn ook enkele OV-fietsen beschikbaar, die gehuurd kunnen worden door reizigers met een OV-chipkaart. De fietsenstallingen zijn voorzien van verlichting en camerabewaking, zodat de fietsen veilig gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Helmond Brandevoort zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station is er een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een bakker, een kapper en een bloemenwinkel. Aan de zuidzijde van het station zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een pizzeria en een cafetaria. In de wijk Brandevoort zijn er verder diverse restaurants en winkels te vinden, voornamelijk in het centrum van de wijk, De Veste.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen bij Station Helmond Brandevoort, maar in de stad Helmond zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden te vinden. Enkele hotels in Helmond zijn bijvoorbeeld Hotel West-Ende, Hotel Golden Tulip en Hotel Fitland. Deze hotels zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf Station Helmond Brandevoort, maar ook met de auto. Daarnaast zijn er in de omgeving van Helmond ook diverse bed & breakfasts en vakantieparken te vinden, die geschikt zijn voor een langer verblijf in de regio.

Conclusie

Station Helmond Brandevoort is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Helmond en biedt goede verbindingen met zowel Eindhoven als Venlo. Het station is goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto en beschikt over ruime parkeermogelijkheden en fietsenstallingen. In de directe omgeving van het station zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden, maar voor een uitgebreider aanbod kunnen reizigers terecht in het centrum van de wijk Brandevoort of in de stad Helmond. Hoewel er geen hotels direct bij het station gelegen zijn, zijn er in de stad Helmond diverse overnachtingsmogelijkheden te vinden die goed bereikbaar zijn vanaf Station Helmond Brandevoort.

Plaats een reactie